Že po štirih letih težave: Velika napaka lastnikov vozil s samodejnim menjalnikom

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24
Kontrolor na tehničnih pregledih nas je opozoril na pogosto težavo, s katero se soočajo lastniki vozil z avtomatskim menjalnikom že po štirih letih. Cena vozila pri tem ne igra vloge. Za nasvet smo povprašali tudi priznanega mehanika.
Oglej si celoten članek

"Voznike bi opozoril, da se lahko pri ročni zavori težave pojavijo že po štirih letih, če avto nima električne ročne zavore, ki deluje samodejno. Še posebej, če je vozilo opremljeno z avtomatskim menjalnikom, je težava, ker vozniki ne zategujejo ročne zavore, in je vozilo vedno parkirano v načinu P. To pomeni, da je menjalnik vedno obremenjen, ročna zavora pa po domače rečeno »zariba«. In če se sistem štiri leta ne premakne, na tehničnem pregledu nastane problem. Pri elektronskih ročnih zavorah teh težav zaznavamo veliko manj," nam je v intervjuju povedal Miha Setnikar, ki je že osem let kontrolor na tehničnih pregledih vozil, ki jih na Dunajski cesti v Ljubljani izvaja AMZS.

voznik je bil nemočen Hekerja prevzela nadzor nad zavorami vozečega avtomobila

Ročna zavora v avtomobilu ni za okras

Zakaj pride do tega, smo vprašali priznanega mehanika in tehničnega inštruktorja pri podjetju GMT Primoža Rožnika, ki nam je dejal, da je to res pogosta težava, ki je v večini primerov posledica zunanjih vplivov (voda, sol, umazanija, rja) na mehanizem ročne parkirne zavore, ki se zaradi neuporabe ne more čistiti. "Posledično mehanizmi začnejo blokirati in ne prenašajo potrebne sile za učinkovito zaviranje od ročice do zavornih oblog, ali pa se po sproščanju ročne parkirne zavore ne vrnejo v svoj začetni položaj in povzročajo delno blokado zavore in pregrevanje," pojasnjuje sogovornik, ki pravi, da naj lastniki vozil s samodejnim menjalnikom bolj redno zategujejo ročno zavoro.

Avto Zakaj se skoraj nihče več ne obrača z ročno zavoro?

Foto: Andrej Leban Ročna zavora

"Da. Predvsem na klančinah je to priporočljivo, saj s tem tudi razbremenimo zobnik in zatič P prestave v avtomatskem menjalniku in dodatno preprečimo neželene premike vozila."

Enkrat mesečno Zakaj vaš avto enkrat na mesec samodejno zavira

Nožna parkirna zavora še bolj težavna

Še prej se lahko s težavo soočijo vozniki pri nožni parkirni zavori. Rožnik pravi, da je pri vozilih z nožno parkirno zavoro praviloma v celotnem mehanizmu še ena dodatna potezna žica, ki poteka pod vozilom in je podvržena možnosti blokiranja. "Glavni problem tega sistema je, da so pri teh vozilih večinoma zavorne obloge parkirne zavore ločene od zavornih oblog delovne zavore in so zaradi neuporabe njihove naležne površine še bolj podvržene nabiranju nečistoč in rje, ki zmanjšujejo učinkovitost sistema."

 

Pojasnilo Kdaj je smiselno uporabiti ročno zavoro?

Foto: Žurnal24 Elektronska ročna zavora

Kaj pa elektornska parkirna zavora?

Vedno več vozil ima danes že serijsko vgrajeno elektronsko parkirno zavoro, ki je po besedah tehničnega inštruktorja pri GMT tudi bistveno bolj zanesljiva kot pred leti. "So pa tudi tu različne konstrukcijske in programske rešitve in z njimi povezane težave. Če sem čisto iskren sploh ne vem ali imaš pri kakšnem modelu vozila možnost ob naročilu izbirati med opcijo ročne ali elektronske parkirne zavore. Sam bi vzel tisto, kar ponuja vozilo v osnovi in je cenejše. Tudi speljevanje v klanec je sedaj z "Autohold funkcijo" rešeno preko ABS enote zavor in posledično odpade strah speljevanja v klanec z ročno zavoro."
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 00:12 6. Junij 2022.

    Nihče! in vsi avti bodo ne glede na to, ali je potegnjena ročna zavora ali ne, viseli na menjalniku. In …

  • 00:06 6. Junij 2022.

    To, da pri parkiranju v klancu z avtomatskim menjalnikom daš v P in potem potegneš ročno zavoro prav nič ne …

  • 11:23 5. Junij 2022.

    Ja nič,dali bomo v ler pa zadnja kolesa podložili s klocni

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.