Vse novosti Ženeve

Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi
Novinarjem je vrata odprl najbolj pomemben avtomobilski salon na svetu ta hip. Ženeva je v znamenju superšportnikov, več kot jasno pa je, da bodo električni avtomobili, ki bodo kasneje še popolnoma avtonomni, v prihodnosti zavzeli ceste.
Oglej si celoten članek

Ženeva, to je že 89. avtomobilski salon v Švici, kljub vse manjšemu zanimanju novinarjev in javnosti za avtomobilske salone še nekako vztraja, a stare slave letos ne dosega več. Na nevtralnem terenu sicer ne manjkajo glavni francoski in nemški avtomobilski proizvajalci, zato pa ni nekaj pomembnih znamk: Ford, Jaguar Land Rover, Hyundai, Volvo, Opel in Infiniti.

Clio in 208 serijski zvezdi

Poleg nekaj pomembnih serijskih premier (izpostavljamo povsem novi renault clio in njegovega tekmeca, novi peugeot 208), bo v ospredju elektrifikacija. Naj govorimo o hibridih, priključnih hibridih ali 100-odstotno električnih avtomobilih. Brez elektrike ne gre več skoraj pri nobeni znamki. Tudi superšportniki ob ženevskem jezeru se vse bolj zanašajo na zmogljive električne pogone in velike baterijske sklope, ki zagotavljajo energijo za nore hitrosti in še bolj nore pospeške.

Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi

Če je bila hiba električnih vozil v preteklosti, da so predraga, pa zdaj veliko avtomobilski znamk napoveduje cenovno dostopna elektrificirana vozila, tudi clio bo prvič na voljo kot polni hibrid. 

Izpostavljamo nekaj ključnih novosti v letošnji Ženevi

Aiways
Kitajski start-up Aiways razkriva električnega križanca U5, ki bo od letos naprej na prodaj v Evropi. S polno baterijo bo možno narediti 460 kilometrov oziroma 560 kilometrov z dodatnimi baterijami, ki so spravljene v dnu vozila. Avto sicer že proizvajajo na Kitajskem.

Alfa Romeo
Italijani so pripravili omejeni seriji giulia quadrifoglio in stelvio quadrifoglio racing, ki slavita legendarno zgodovino dirkanja Alfa Romea ter prihod voznikov Antonia Giovinazzija in svetovnega prvaka Kimija Räikkönenena. Presenečenje je mali športni križanec, ki bo na trgu konkuriral mercedesu GLA, BMW X1 in audiju Q3, a jeza zdaj na vpogled le kot koncept.

Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi

Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi

Arcfox
Nekdanji šef oblikovanja pri Volkswagnu Walter de Silva, bo predstavil konceptni križanec ECF, ki ga je oblikoval za znamko Arcfox. Gre za kitajskega partnerja Daimlerja skupino Beijing Auto. ECF bo imel vgrajeno tehnologijo za doseganje 3. stopnje avtonomne vožnje.

Aston Martin
Aston Martin bo predstavil nov električni model svoje podznamke Lagonda. Tokrat je to koncept premijskega vozila za vse terene. Serijski primerek lahko na cesti pričakujemo leta 2021. 

Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi

Audi
Audi v Ženevi stavi na elektrifikacijo. V Ingolstadtu z obsežno ofenzivo priključnih hibridov sistematično izvajajo svojo strategijo elektrifikacije. Na avtomobilskem salonu v Ženevi so na vpogled hibridne izvedbe modelov A8, A7 sportback, A6 in Q5 z električnim dosegom več kot 40 kilometrov po kriterijih voznega cikla WLTP. Ker so na voljo različne stopnje zmogljivosti, lahko kupec pri nekaterih modelskih serijah izbira med komfortno izvedbo in športno zasnovano izvedbo. Nove modele priključnih hibridov bo mogoče naročiti v teku leta 2019. V ospredju bo tudi konceptni križanec Q4 e-tron, ki bo, ko bo leta 2020 ali 2021 zapeljal na cesti, najcenejši električni terenec pri Audiju. 

Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi

Bentley
Proizvajalec ultra luksuznih vozil bo predstavil najhitrejšega športnega terenca na svetu. Model bentayga speed dosega najvišjo hitrost kar 306 km/h. W12 motor s šestimi litri prostornine, ki so ga dodatno obdelali in prilagodili elektroniko, tako da namesto 447 kW (608 KM) prenaša na vsa štiri kolesa 467 kW (635 KM). 

Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi

BMW
Tudi Bavarci stavijo na elektrifikacijo. S kablom za polnjenje baterij so opremljeni serija 3, X5 in serija 7. Na vpogled je tudi prenovljena "admiralska ladja" BMW X7. Poslastica: BMW X3 M in BMW X4 M.

Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi

Citroën
Francoski proizvajalec vozil bo letos praznoval 100. obletnico. Eden od najbolj vpadljivih avtomobilov na njihovem prostoru je malo električno mestno vozilce za dve osebi, ami one koncept, ki ga lahko upravljajo tudi 16-letniki, v prvi vrsti pa bo v serijski obliki namenjen car-sharingu. Ime - ami - je dobil v povezavi s častitljivim jubilejem, ko se pri Citroënu spominjajo svojih najbolj znanih zgodovinskih modelov, kot je 2CV.

Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi

Cupra
Cupra je Seatova znamka športnih modelov. Predstavili bodo priključni hibrid športnega terenca formentor. Gre za konceptno vozilo, ki bo kot serijsko vozilo prvo, ki bo razvito in izdelano povsem samostojno pod znamko Cupra. Za pogon skrbi bencinski motor v kombinaciji z električnim motorjem, ki zmore največjo sistemsko moč 180 kilovatov (242 KM), zgolj na elektriko pa lahko prevozi okoli 50 kilometrov poti (WLTP standard).

Ferrari
Novi ferrari F8 ima kot 488 vgrajen sredinsko umeščen 3,9-litrski V8 bi-turbo motor, ki pa so mu vgradili dodatno iskrivost. Tako bo po zmogljivostih poravnan z motorjem, ki so ga zadnje leto proizvodnje vgrajevali v najbolj našpičen model 488 GTB pista - 530 kW (720 KM). Zadnjima dvema kolesoma prenos fizične moči zagotavlja sedemstopenjski menjalnik z dvojno sklopko. 

Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi

Fiat
Fiat naj bi predstavil koncept malega križanca, ki v dolžino meri okoli štiri metre, kar je okoli 35 centimetrov manj od modela 500 X. V Ženevi pa predstavljajo nove omejene serije družine 500 (500, 500X in 500L). Razkrili bodo tudi posebno izdajo modela panda connected by wind.

Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi

Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi

Honda
Japonci razmišljajo električno, predstavili pa bodo zagotovo enega najbolj zanimivih modelov, skoraj serijsko različico malega mestnega električnega vozilca retro videza.

Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi

Jeep
Mali SUV renegade naj bi bil po novem na voljo tudi kot priključni hibrid. Jeep pa v Ženevi predstavlja še najnovejše dopolnitve razširjene palete vozil Jeep: cherokee trailhawk, compass night eagle in grand cherokee S limited.

Kia
Kia Motors Europe v Ženevi razstavlja popolnoma nov koncept električnega športnega križanca s štirimi vrati, ki je nekakšna zmes križanca, SUV in limuzine.

Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi

Lamborghini 
Lamborghini je v Ženevo pripeljal "odprto" izvedenko huracana, huracan evo spyder. Za pogon skrbi 5,2-litrski V10 motor z močjo 477 kilovatov (640 KM). Pospešek od 0 do 100 km/h je 3,1 sekunde, največja hitrost je 325 km/h. 

Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi

Mazda
Mazda bo predstavila kupejevskega križanca, ki bo po velikosti umeščen med modela CX-3 in CX-5. Gre za drugo Mazdino vozilo v seriji nove generacije vozila japonskega proizvajalca vozil za novo mazdo 3, ki so jo predstavili lani na avtomobilskem salonu v Los Angelesu.

Mercedes-Benz
Pri Mercedesu bo zasijala električna različica velikoprostorca razred V in povsem novi CLA shooting brake. Pričakujemo še prenovljenega GLC in GLC coupe, pa AMG GT R roadster.

Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi

Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi

Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi

Mitsubishi
Japonski proizvajalec vozil, znan po športnih terencih in križancih, predstavlja konceptnega križanca, poimenovanega po švicarskem smučarskem središču. Engelberg Tourer je napoved za novega outlanderja, oziroma njegovo zamenjavo. To bo prvo njihovo vozilo, ki bo narejeno na platformi skupine Renault-Nissan.

Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi

Nissan
Nissan predstavlja študijo IMQ, ki nakazuje oblikovne poteze prihodnjih Nissanovih športnih terencev oziroma križancev. Morda je to prvi pogled na novega juka, qashqaija ali pa električnega križanca po vzoru na model leaf.

Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi

Peugeot
Peugeot predstavlja eno največjih novosti ženevskega avtomobilskega salona, novo generacijo kombilimuzine peugeot 208, ki bo že od začetka na voljo tudi kot povsem električno vozilo. Z dosegom okoli 340 kilometrov (WLTP). Francozi predstavljajo tudi konceptno vozilo 508 peugeot sport engineered, ki napoveduje visoko zmogljivo linijo električnih vozil serijske proizvodnje, ki jih razvija Peugeot Sport. Na razstavnem prostoru so tudi najnovejše priključni bencinski motorji (Plug-in Hybrid) za modela 3008 in 508 (limuzina in SW). 

Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi

Renault
Vsaj za Renault in tudi Slovenijo bo največja novost avtomobilskega salona v Ženevi nova, peta generacija clia, ki ga bodo proizvajali v tovarni Revoz iz Novega mesta. To bo prvi Renaultov model z e-tech tehnologijo, kar pomeni, da bo na voljo kot samopolnilni hibrid. Renault najavlja, da bo imel do leta 2022 v svoji modelni paleti 12 elektrificiranih vozil. Prihaja tudi prenovljeni twingo.

Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi

Seat
Razstavni prostor Seata je povsem naelektren, saj želijo pokazati, da bo njihova prihodnost električna. Koncept El-born je Seatovo prvo popolnoma električno vozilo, zasnovano na modularni platformi za električni pogon (MEB) koncerna Volkswagen. Vključuje avtonomno funkcionalnost in povezljivostne rešitve za boljše doživetje vožnje. Baterijski paket visoke energijske gostote je mogoče napolniti v le 47 minutah in zagotavlja doseg do 420 kilometrov. Na ogled je tudi električni kvadricikel minimo. Za zdaj še koncept bo namenjen car-sharing storitvam, posebnost pa so baterijski moduli, ki se lahko zamenjajo v petih minutah brez dolgotrajnega polnjenja baterije. Njegov doseg je okoli 100 kilometrov.

Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi

Škoda
Škoda na ženevskem avtomobilskem salonu predstavlja konceptno študijo vision iV, ki daje konkreten vpogled v prvo povsem električno Škodo, ki temelji na modularni platformi za električni pogon (MEB). Z novim kamiqom češki proizvajalec avtomobilov družino SUV-jev širi v rastoči segment mestnih SUV-jev, skala pa povsem na novo opredeljuje Škodin razred kompaktnih avtomobilov. 

Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi

Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi

Smart
Smart je med prvimi zaprisegel popolni elektrifikaciji. Zdaj pa kaže še nove mobilnostne storitve za car-sharing flote. Na ogled je tudi konceptni forease+, malo "funky" vozilce za mestno uporabo.

Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi

Subaru
Poleg dveh modelov e-Boxer Subaru prvič predstavlja koncept viviz adrenaline.

Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi

Volkswagen
Volkswagen predstavlja prenovljenega passata, ki vozi delno avtonomno. Zanimiv je koncept električnega I.D. buggyja, ljubitelji športnih križancev se lahko veselite novega T-roc R.

Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi

Toyota
Toyota stopnuje svoj dinamični DNK. Predstavlja supro, pa corollo GR sport in tudi pustolovsko corollo trek.

Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi Foto: Proizvajalci Avtomobilski salon v Ženevi

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 14:18 5. Marec 2019.

    Galerija 44 slik brez enega komentarja ali vsaj navedbe firme in modela.... Brez veze. Na pol narejeno delo

  • 10:48 5. Marec 2019.

    Ti oblikovalci preveč gledajo znanstvenofantastične filme. Pa kdo bo nekatere od teh spak sploh vozil.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.