Ženske ne znamo voziti

Foto: Žurnal24 Bitka med spoloma se ponavadi konča s pirovimi zmagami.
Vojna med spoloma je stara vsaj toliko kot Zemlja sama oziroma obstaja odkar je prvi jamski človek udaril žensko po glavi z gorjačo ter jo odvlekel v jamo.
Oglej si celoten članek

Kako že gre tista zgodbica? V začetku je Bog ustvaril nebo in zemljo, dan in noč, vodo in rastlinje. Bog je videl, da je naredil dobro. Nato je ustvaril živa bitja, majhne in velike živali. Bog je videl, da je naredil dobro. Nato je Bog ustvaril moškega … in od takrat naprej je vse šlo samo še navzdol.

Slednji stavek mi je spet šinil v glavo, ko sem pred dnevi poslušala poročila in so kot zanimivost navedli, da se je v Ukrajini odprla tudi avtošola za ženske. Namreč, ženske so se pritoževale čez inštruktorje vožnje, češ da so nepotrpežljivi, nesramni, žaljivi ter da se v takem okolju, kjer se nanje nekdo neprestano dere, ne morejo učiti vožnje. Ena je v tem videla poslovno priložnost in tako odprla avtošolo, kjer vožnje poučujejo ženske.


Ženske zmoremo mnogo opravil izpeljati same, če le imamo priložnost, da to tudi pokažemo. © iStockphoto

 
Ženske učiteljice vožnje
In že slišim val kritik, z moške strani seveda, da so ženske itak slabe voznice, kako ne znajo parkirati, kako gledajo v vzvratno ogledalo le z namenom, da bi si popravile šminko na ustnicah in še kup drugih nepotrebnih komentarjev, ki jih moški kar stresajo iz rokava. Ali res mora biti tako? Zavedam se, da je ženska emancipacija kot sama nedosegljiv ideal, nekako tako kot komunizem. Ideologiji sami sebe spodbijata, saj v nameri, da bi storili dobro, spet razslojujeta in degradirata. Nekoliko karikiram pojma, na temo katerih je bilo napisanih nešteto knjig, vendar naj te zapise skrčim v preprost stavek: Sliši se dobro. Ampak samo to. V praksi je zanič. Dejstvo je, da povprečna ženska ne zmore dvigniti 100 kg, medtem ko povprečni moški to zmore. In dejstvo je, da doktor medicine ne more prejemati enake plače in zaslug kot delavec za tekočim trakom, pa čeprav oba opravljata svoje delo več kot odlično. Torej popolna enakopravnost je utopija in razlike med spoloma bodo kot takšne vedno prisotne.

Ženske, ki so grobo označene za feministke, zahtevajo le, da te razlike niso prevelike. Da jih tam, kjer je to možno, ni. Torej, če hočete dvigovati 100-kilogramsko škatlo, dajte! Nobene želje nimam po tem, da bi se silila v neko delo, za katerega vem, da ga moški lahko opravi bolje od mene. Pa tudi moškim nihče ne oporeka (vsaj ženske ne), če si za svoje življenjsko poslanstvo izberejo poklic vizažista, kuharja, frizerja, bolničarja ali vzgojitelja v vrtcu. Ni jih malo, ki so na takem delovnem mestu v odličnosti prehiteli kar nekaj tekmic. Zato ženski, če hoče voziti avto ali celo postati inštruktorica vožnje, to dovolite. Ker je sposobna to delo opravljati, ker ji je to fizično omogočeno in ker je, verjeli ali ne, v tem morda lahko celo boljša od kakšnega moškega. In če dvomite v zadnji stavek, če menite, da smo ženske tako zanič voznice, če ne znamo parkirati, če ne vemo, čemu služi prestavna ročica in smo oh in sploh nevarnost na cesti … če vse to drži, potem, dragi moji moški, vas vprašam samo še to: Kdo pa nas je naučil tako voziti?
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.