Zlato za slovenske dijake: Iz odpadkov razvili gorivo

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Ekipa osmih dijakov iz sedmih slovenskih gimnazij je osvojila zlato medaljo na uglednem mednarodnem tekmovanju iz sintezne biologije iGEM v Bostonu v ZDA. Pod vodstvom mentorjev Kemijskega inštituta ter ljubljanske fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo (FKKT) so ugotavljali, kako iz odpadnih snovi pridobiti tekoče gorivo.
Oglej si celoten članek

Slovenski dijaki so se v srednješolski kategoriji pomerili s 35 ekipami s celega sveta ter se uvrstili med pet najboljših. Na tekmovanju so se predstavili z idejo kako doseči gensko spremembo celic bakterije E. coli, da bi bile sposobne organsko kislino kot stranski produkt fermentacije pretvoriti v gorivo butanol. V ta namen so hkrati razvili tudi ustrezen sistem bioreaktorjev, v katerih so pogoji za proizvodnjo biobutanola najbolj optimalni.

Svoje delo so dijaki združili s projektom Laboratorija za okoljske vede in inženirstvo s Kemijskega inštituta, v katerem proizvajajo biovodik iz organskih odpadkov s procesom anaerobne razgradnje.

Raziskovalno delo presega raven srednješolcev

Ekipa je na tekmovanju prepričala z obsežnostjo projekta in kakovostjo raziskovalnega dela, ki je na več področjih presegala raven srednješolcev, kar je izpostavila tudi komisija, je pojasnil eden izmed mentorjev ekipe Albin Pintar, vodja Laboratorija za okoljske vede in inženirstvo na Kemijskem inštitutu.

"Delo, ki so ga opravili dijaki in dijakinje, ima velik potencial, da ga nadgradimo ter izsledke prenesemo na industrijski nivo," meni Pintar.

Projekt ima po njegovem mnenju uporabno vrednost tudi za naslednja desetletja, zato na Kemijskem inštitutu že nadaljujejo z raziskovalnim delom. "Uporabna vrednost projekta je zelo velika, na znanstveno raziskovalni ravni pa bodo potrebne še nekatere raziskave, da dokončamo, kar so že naredile dijakinje in dijaki. Projekt je bil namreč časovno omejen, zato jim vseh raziskav ni uspelo dokončati," je še pojasnil Pintar.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.