Zvok avtomobila postaja pomemben

Foto: Žurnal24 Volvo ima povsem nov akustični center za razvijanje optimalnega zvoka. (Foto: Vo Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Znanstveniki pri Volvu lahko s pomočjo zvočnega laboratorija dosežejo napredek akustike motorja in zvoka v avtomobilu.
Oglej si celoten članek

Kako bi moral zveneti pogonski agregat avtomobila? Kako se doseže impresiven zvok motorja? Zvočni dizajn postaja pomemben del razvoja motorja novih modelov. Motorjem znamke Volvo so zaradi akustike motorja že pripisali unikaten skandinavski zvok.

Novi Volvov zvočni laboratorij se nahaja v novih prostorih v samem centru proizvodnega kompleksa v švedskem Torslandu. Zvočna komora je opremljena z napredno akustično zaščito, s tem pa so izpolnjeni optimalni predpogoji za testiranje zvoka motorja.

Foto: Žurnal24

Tako ni nikakršnega odvečnega zvoka, niti ovir za njihovo širjenje. "V naši novi testni komori lahko vozila preizkusimo v popolnoma drugačnem okolju kot prej," pravi Eva Lahti, zvočna inženirka pri Volvo Cars.

V komori dela več kot 60 strokovnjakov. "Večina našega dela je osredotočena na ustvarjanje podlage za najboljšo akustično udobje voznika. Kupci premium vozil to pričakujejo," pa pravi Johan Stenson, menedžer zvočnega centra.

Delo na oblikovanju avtomobilskega zvoka je razdeljeno na tri dele:
1. Moteči zvok - škripanje ...
2. Zvok, ki informira - zvok motorja in kontrolni indikatorji
3. Zvok, ki impresionira - določena nota delovanja motorja in zvok zapiranja vrat

Skupen cilj je odstraniti zvoke iz prve kategorije, da bi zvoki iz druge in tretje prišli do izraza. Zvočni dizajn se je med proizvajalci premium vozil že razvil v določeno vrsto znanosti. To je hkrati tudi relativno mlada disciplina. Cilj Volva je bil ustvariti tipičen skandinavski zvok.

"Čeprav ne gre za dolgo tradicijo v sferi akustičnega dizajna, pa njegov pomen raste. Naš izziv je ustvariti občutek idealnega zvoka vozil Volvo," dodaja Stenson.

Eva Lahti pojasnjuje, kaj pomeni skandinavsko zvočno udobje: "Tu na Švedskem in v Skandinaviji imamo velike in tihe prostore. Zvočna okolica je odprta in svobodna, prav tak zvok pa pričakujejo kupci naših vozil."

Z zvokom privabiti kupce
Ko govorimo o zvoku motorja, imajo raziskave težišče na dveh kriterijih - zvoku, ki informira, in zvoku, ki impresionira. Pri zvoku, ki zagotavlja informacije, znanstveniki težijo k optimalnemu ravnotežju. Gibanje avtomobilov, hrup s ceste, upravljanje in zvok motorja - vse to ustvarja koheziven vzorec. "V kolikor vozimo s konstantno hitrostjo, mora motor ustvarjati udoben, sproščujoč zvok. V kolikor pospešimo s polnim plinom, bi morala biti razlika v zvoku motorja slišna in izpostavljena. To nam daje povratno informacijo, ki potrjuje naše poteze in ustvarja povezavo voznika z avtomobilom," pojasnjuje Lahtijeva.

Najboljši rezultati z V8 motorjem
"Pri razvoju impresivnega zvoka motorja smo do sedaj dosegli največ z našimi najboljšimi proizvodi. Prvi avtomobil, na katerem smo začeli delo, je bil volvo XC90 z V8 motorjem. Uspeli smo ustvariti sofisticiran V8 zvok s tipično evropsko noto," pravi Stenson. Dejstvo je, da je prav zvok osemvaljnika postal absoluten favorit Eve Lahti, saj je sodelovala pri prvi testni vožnji. Lahtijeva je dejala, da je motor predel tako, kot to počnejo mačke.

Foto: Žurnal24



Hibridni avtomobili poseben izziv
V bližnji prihodnosti imajo strokovnjaki za zvok pred seboj nove izzive. Volvo bo leta 2012 začel prodajati plug-in hibride, ki ponujajo kombinacijo električnega in dizelskega motorja. Med delovanjem elektromotorja je gibanje avtomobila skoraj neslišno. To pomeni, da bodo v ospredje prišli moteči zvoki. To akustični dizajn naredi izjemno pomemben, pomembno pa bo tudi to, da bodo hibridni avtomobili dovolj hrupni za ostale udeležence v prometu. Zakonske regulative bodo v prihodnosti sprejete v večini držav.

"Kako bi morali zveneti hibridi? Za sedaj nimamo preveč izkušenj, niti podatkov, zato se bomo s tem kmalu pozabavali," o zvoku motorja pravijo pri Volvu.

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.