Boj strank v ozadju

Foto: Žurnal24
Za sedeže v parlamentu se bo potegovalo tudi osem neparlamentarnih list, kar je najmanj do zdaj. Neparlamentarna SMS se je priključila parlamentarni SLS.
Oglej si celoten članek
 

Uspelo samo SMS

Vstop v DZ. Edina neparlamentarna stranka, ki se ji je uspelo prebiti v parlament, je Stranka mladih Slovenije (leta 2000). Leta 1996 se je sicer v parlament prebila Demokratična stranka upokojencev, ki pa je bila v prejšnjem mandatu del poslancev ZLSD.

Od teh osmih list je na vseh dosedanjih volitvah nastopila samo stranka Zeleni Slovenije. Leta 1992 je s 3,7 odstotka glasov dobila celo predstavnike v parlamentu. Pozneje se je stranka razdelila in sledila je tudi manjša podpora volilcev: leta 1996 1,76 odstotka, 2000 0,9 in 2004 0,69 odstotka.

Vztrajni so tudi v stranki Naprej Slovenija. Ta kandidira že od leta 1996, a brez večjega uspeha. Največjo podporo so imeli leta 2000, in sicer 0,3 odstotka (leta 1996 0,08 odstotka, nazadnje pa 0,1 odstotka).

Z izkušnjami na volitvah se lahko pohvalijo še v Stranki slovenskega naroda, ki je leta 2004 dobila 0,27 odstotka podpore. Pri stranki Akacije ima izkušnje samo njen predsednik Marko Brecelj, ki je leta 2004 kot samostojni kandidat prejel 0,05 odstotka glasov.

V medijih se je najpogosteje omenjalo Krščansko demokratska stranka, ki je nastala iz dela NSi. Na njeni listi najdemo imena, kot so Janez Drobnič, Marko Štrovs in Angelca Likovič.

  PriListi za čisto pitno vodo je v Ljubljani znano predvsem ime svetnika Mihaela Jarca, pri Listi za pravičnost in razvoj pa nekdanjega televizijskega voditelja Stojana Auerja.

Za stranko Slovenskega naroda kandidira tudi "pojoči major" Ladislav Troha. Na volitvah pa bo nastopila tudi Zelena koalicija, ki je sestavljena iz Zelene stranke in Zelenega progresa.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.