Huawei Mate X2: Je to popoln prepogljivi pametni telefon?

S tretjo generacijo telefona s prepogljivim zaslonom je kitajski globalni velikan Huawei naredil velike tehnološke korake in se obenem odmaknil od arhitekture zlaganja zaslona po zunanji strani, ki je zaznamovala predhodnika. Mate X2 ima dva zaslona. Večjega, ki se »zlaga« po notranji strani, in še »zunanjega«, da je telefon v zloženi obliki uporaben kot vsak drug. S tem je podoben največjemu konkurentu, Samsungovemu Galaxy Z Fold2.
Oglej si celoten članek

Kot vsi »prepogljički«, je Mate X2 dokaz tehnološke odličnosti izdelovalca oziroma nekaj, kar navdušuje in pritegne poglede. Kar bi nadvse radi imeli, vendar si težko privoščimo zaradi visoke cene - preračunano okoli 2300 evrov - in ker je na prodaj le na kitajskem trgu. Razlogi za to so večplastni, vsem poznani. Toda novi telefon je pomemben še iz enega razloga. Industrija se je poenotila glede konstrukcije teh izdelkov, zato bo tehnologija hitreje napredovala in postajala cenejša. Že Mate X2 se ponaša z odlično strojno opremo. Toda tudi to je žal treba povedati: kot že nekaj zadnjih Huaweijevih telefonov tudi tega zaznamuje odsotnost Googlovih storitev in aplikacij, zaradi česar je manj zanimiv za uporabnike iz držav, kjer je vpliv tega ameriškega podjetja velik.

Zložen brez najmanjše reže

Glavna »težava« vsakega zložljivega telefona je ustrezni radij zlaganja zaslona. Ker ne sme biti preoster, saj bi se zaslon potem »zlomil«, krivulja zlaganja pri tej konstrukciji prepogljivčka pusti zračno režo pri tečaju med obema deloma telefona. A ne pri Mate X2. Poleg tega da zložen ni prav nič ožji od širine »normalnih« telefonov, zaradi česar je drugi (zunanji) zaslon uporabnejši, ni povsod enako debel. Gledano iz perspektive razprtega, je najbolj zajeten na desnem delu in se nato oža proti levemu, kjer je najtanjši. Kot bi od zgoraj gledali na tanek klin. Zložena se oba dela namreč popolnoma prilegata, nobene reže ni med njima, medtem ko je krivulja prepogiba zaslona še vedno v mejah možnega. Genialna, čeprav samosvoja rešitev!

Ker ima telefon novo konstrukcijo, je nov tudi tečaj. Deluje trdoživo, vendar se hkrati razlikuje od tečaja največjega tekmeca, saj ne omogoča gladkega linearnega premika. Ne obstane namreč pod vsakim kotom, kajti zasnovan je tako, da je stabilen (zaskočen) popolnoma zaprt oziroma odprt. V vmesnih položajih je zaradi izvedbe čutiti napetost proti enemu ali drugemu, zato tega telefona ne morete uporabljati na primer v »načinu« prenosnika. V napol zaprtem položaju ga lahko postavite pokonci in takrat obstane, kar je lahko uporabno na primer med fotografiranjem. Prednost tovrstne izvedbe pa je v impresivnem, ravnem 8-palčnem (20-centimetrskem, ločljivosti 2200x2400 pik) velikem zaslonu. Nekaterim moteča sredinska guba je skoraj nevidna in je s prstom skoraj ne začutite. Pravzaprav tako »gladkega« zložljivega zaslona do zdaj še nisem imel v rokah.

Pričakovano kakovostni materiali

Tečaj in okvir sta v celoti kovinska, medtem ko sta prednja in zadnja ploskev stekleni. Vrsta zaščitnega stekla ni znana, vendar gre za utrjeno steklo, ki hrbtišče in prednji zaslon ščiti pred praskami. Izbor materiala ima slabo plat. Hrbet je spolzek in pravi magnet za prstne odtise. Dodan je sicer ovitek, ki tovrstne probleme izniči, vendar v izvedbi, ki ne ščiti prednjega zaslona.

Materiali in predvsem asimetrična konstrukcija vplivajo na ergonomijo uporabe. Posledica tanjšanja ohišja je več teže na levem delu, zato je ergonomija držanja z desno roko boljša od držanja z levo. Iz istega razloga je slabša še v primeru, da je razprt telefon odložen na ravno površino. Dobro, da je del zaščitnega ovitka nogica na izvlek, ki v takšnih primerih drži napravo pokonci.

Še ena posebnost je. Pod sprednjim zaslonom je prednja kamera in ker so zadnje na zanje običajnih mestih, je razprt zaslon brez kakršne koli kamere. To zna motiti v primeru, da bi želeli na njem spremljati video klepet ali konferenco.

Tako zgornji kot spodnji zvočnik sta v isti (debelejši) polovici naprave, kar praktično pomeni, da se, ko je telefon zaprt in v portretnem položaju, zvok širi od zgoraj in spodaj. V razprti obliki ga je zato primerneje držati v panoramski orientaciji, ker je razmerje večjega zaslona blizu »kvadrata«, na uporabnost pa prav veliko ne vpliva, da se zvok širi iz levega in desnega kota. Sicer je kakovost zvoka na zelo visoki ravni in primerna za predvajanje sodobnih multimedijskih vsebin.

Zaslona prepričata že na prvi pogled

Oba, 16-centimetrski zunanji (6,45-palčni, ločljivosti 2700x1160 pik) in veliki zložljiv zaslon, odlikuje hitro 90 Hz osveževanje, ki ne vpliva presodno na porabo energije, in tudi za sodobne premijske naprave visoka svetilnost. Podatkov o morebitni podpori visoke jasnosti (HDR) Huawei sicer ne navaja, vendar je na prostem takoj jasno, kako dobra sta. Predvsem to velja za velikega, saj je prevlečen s premazom, ki učinkovito preprečuje odboje svetlobe s površine.

V Mate X2 so vgrajene vse najboljše komponente, ki jih Huawei premore. Vključno z zmogljivim procesorjem Kirin 9000 s podporo za omrežja 5G in vsestranskim sklopom štirih zadnjih kamer. So podobne kot v modelih P40 Pro+ in Mate 40 Pro+ in temu primerna je tudi kakovost videa in fotografij. Odlikujejo jih namreč konstantne in žive barve ne glede na uporabljeno kamero, veliko podrobnosti, dober dinamični razpon in učinkovitost v vseh svetlobnih razmerah.

Vsestranskost in vrhunske zmogljivosti naprave zaključujeta baterija kapacitete 4500 mAh in pa hitro polnjenje z največjo močjo 55 W. Napajalnik in ustrezno tokovno močan kabel sta v kompletu z napravo. Ko je naprava zložena, je poraba energije na ravni podobno zmogljivega telefona, a naraste, ko je naprava razprta in je aktiven večji zaslon.

Namesto zaključka

Medtem ko je strojni del naprave vrhunski, je v njegovi programski zasnovi še veliko možnosti za izboljšave v smeri izkoriščanja možnosti, ki jih nudijo prepogljive naprave. V prvi vrsti za večopravilnosti, kjer bi si želeli, da bi bilo mogoče deljenje zaslona po vodoravni ravnini, da bi bili okni eno nad drugim in ne zgolj eno poleg drugega. Prav tako še vedno čakamo, da bodo zložljivost zaslona izkoristili razvijalci aplikacij, saj obeta veliko, ko je v igri izboljšanje produktivnosti dela. Toda dokler cene ne padejo, so tovrstne naprave v prvi vrsti svojevrstnosti statusni simbol.  

Podroben opis telefona Huawei Mate X2 si lahko preberete tudi na portatu Tehnozvezdje.

Prav tako si lahko ogledate ekskluziven video o tem izdelku.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.