Huawei Mate 50 Pro: Foto sposobnosti, ob katerih ostaneš brez besed

Foto: D. J. Huawei Mate 50 Pro Foto: D. J. Huawei Mate 50 Pro Foto: D. J. Huawei Mate 50 Pro Foto: D. J. Huawei Mate 50 Pro Foto: D. J. Huawei Mate 50 Pro
V dobrih dveh letih, odkar se je Huawei znašel v nemilosti Združenih držav Amerike, je kitajska multinacionalka posodobila številne izvedbe svojih telefonov, od modela Nova do serije P. Pred nekaj tedni so predstavili tudi najnovejšo izvedbo paradne edicije Mate.
Oglej si celoten članek

Za Huawei dvomov ni – kljub sankcijam ostajajo v poslu z mobilnimi telefoni. In z modelom Mate 50 Pro dokazujejo, da se nameravajo proti vrhu najbolj priljubljenih in najbolj prodajanih mobilnih naprav vrniti. Na mesto, torej, s katerega so jih tekmeci (s pomočjo ameriške vlade) v zadnjih dveh letih zrinili.

Telefon ima sicer nekaj pomanjkljivosti (sploh če se držimo krilatice, da nikoli ni tako dobro, da ne bi lahko bilo še bolje), a predvsem tisti, ki z mobilniki veliko fotografirate, morate ob naslednjem nakupu Mate 50 Pro brez pomislekov vzeti v ožji izbor. Če vam proračun to omogoča, kakopak. 

Ključne lastnosti

  • Dimenzije: 162,1 mm x 75,5 mm x 8,5 mm
  • Masa: 205 g
  • 50 MP + 64 MP + 13 MP kamera na zadnji strani,
  • dvojna 13 MP sprednja kamera,
  • procesor Snapdragon 8+,
  • 8 GB RAM, 512 GB prostora za shranjevanje,
  • 6,74-palčni zaslon, 2616 x 1212 pik, osveževanje 120 Hz
  • baterija 4700 mAh, 66 W hitro polnjenje,
  • vodotesnost po standardu IP68,
  • priporočena cena 1.299 evrov.

Foto: D. J. Huawei Mate 50 Pro Pri Huaweiu izpostavljajo simetričnost dizajna svojih telefonov in Mate 50 Pro pri tem ni nobena izjema. Na sprednji strani zgornji rob zaznamuje reža, v kateri sta levo in desno nameščeni kameri, na sredini pa zvočnik.

Fotografski modul s tremi kamerami v zgornji tretjini hrbtne strani telefona je malce izbočen, v njem se, kot se za najnovejši paradni model spodobi, skrivajo nekatere vrhunske inovacije:

  • Glavna kamera s 50 MP (f/1,4 – f/4,0),
  • 120° Ultra široka kamera s 13 MP (f/2,2),
  • Telefoto kamera s 64 MP (f/3,5),
  • Sprednja širokokotna kamera 13 MP (f/2,4) in 3D kamera za zaznavanje globine in biometrični senzor za prepoznavo obraza.

Kot je nekako že stalnica, Huaweievi paradni telefoni blestijo pri fotografiranju v slabih svetlobnih pogojih, pa sploh ni treba, da izberete nočni način. Fotografije, ki jih posname Mate 50 Pro, boste težko ločili od tistih, ki so bile posnete s profesionalnimi fotoaparati.

Namesto preverjene kakovosti Leice je kitajska multinacionalka pri fotografskem modulu najnovejšega Matea uporabila svoje inovacije. In pri tem prav nič ne zaostaja za znamenito nemško blagovno znamko, to je treba povedati. Z inovacijo XMAGE, kjer ima uporabnik na voljo tri filtre (normal, vivid, bright), se fotografije brez težav kosajo z najbolj čislanimi pametnimi telefoni, ki so v tem trenutku na trgu. Ker ima vsako oko svojega malarja, bo najbrž vsak uporabnik uporabljal svoj priljubljeni filter.

Foto: D. J.

Kako je z 'zoomom', je uporabnikom fotoaparatov na telefonih nemara zdaj že jasno. Z optično povečavo, v primeru Matea 50 Pro gre za do 3,5-kratno, je fotografija, ki jo posnamemo, jasna. Bolj kot objekt, ki ga fotografiramo, digitalno približujemo, bolj postaja zrnasta. 

Priznati je treba, da umetna inteligenca poskrbi za dokaj jasne in ostre fotografske izdelke tudi pri začetnih stopnjah digitalne povečave. Pri Huaweiu se sicer pohvalijo, da telefon omogoča 100-kratno digitalno povečavo.

Foto: D. J.

Izpostaviti pa gre predvsem 10-stopenjsko zaslonko. Zakaj je tako posebna? Ker jo lahko fizično nastavljamo od f/1,4 do f/4,0. Kaj to pomeni? Nižja, kot je številka, bolj je zaslonka odprta in bolj, kot je odprta, več svetlobe zazna tipalo kamere.

Pri običajnem načinu fotografiranja vrednosti zaslonke sicer ni mogoče spreminjati, umetna inteligenca pač poskrbi, da so fotografije optimalne glede na trenutne pogoje.

Kdor jo bo želel določati ročno, bo moral izbrati način fotografiranja 'Zaslonka' ali 'Pro'. Kako se nastavitev zaslonke pozna na fotografijah? Najbolje, da si pogledate spodnje fotografije.

Foto: D. J.

Bolj kot je zaslonka odprta, bolj zamegljeno je ozadje. Huaweieva inovacija je preverjeno izjemno uporabna.

Foto: D. J.

Spreminjanje stopnje zaslonke je na kameri sicer mogoče videti s prostim očesom.

Foto: D. J. Huawei Mate 50 Pro

Izjemno kakovostna kamera je nameščena tudi na sprednji strani. Tudi ta je ultra-široka in odlično služi svojemu namenu: za 'selfije', posnetke za objavo na družabnih omrežjih in video pogovore.

V reži na zgornji sprednji strani je nameščen tudi 3D senzor za odklepanje telefona z obrazom, video posnetke pa zajema z možnostjo ločljivosti do 4K. 

Operacijski sistem EMUI 13

Huawei z najnovejšim paradnim modelom uporabnikom ponuja tudi posodobljen operacijski sistem EMUI 13, ki prinaša nekaj izjemno uporabnih inovacij.

Ena od teh je SuperHub. Gre za odložišče v zgornjem desnem kotu, kamor lahko povlečemo datoteke, fotografije, dokumente. Ko jih želimo uporabiti, najprej v stranski orodni vrstici aktiviramo SuperHub, in nato po želji upravljamo z datotekami v odložišču.

Z Mateom 50 Pro je prvič predstavljena tudi tehnologija SuperStorage, ki odstrani nepotrebne in podvojene datoteke, hkrati pa kompresira redko uporabljene aplikacije. Ko želimo katero od teh spet uporabiti, jo telefon samodejno aktivira. Na ta način telefon prihrani do 20 GB prostora, trdijo pri Huaweiu.

Spremembo so doživeli tudi 'widgeti' oziroma pripomočki, ki jih lahko skupaj z bližnjicami poljubno združujete v skupine, kar je v kombinaciji s pametnimi mapami, kamor lahko premestite aplikacije, izjemno koristno predvsem z vidika preglednosti in prihranka prostora na zaslonu.

Veliko bolj pregleden je tudi nadzor nad nastavitvami zasebnosti in varnosti.

Uporabniki Huaweievih naprav so se v preteklih dveh letih nemara že navadili, da na svojih telefonih nimajo Googlovih storitev. A je, kot kaže, povpraševanje po njih vendarle veliko, saj pri kitajski multinacionalki poudarjajo, da si lahko uporabniki dostop do teh storitev uredijo prek aplikacije Gspace. Ta služi kot neke vrste virtualna platforma, kjer se nahajajo Googlove aplikacije. Huawei zagotavlja, da je uporaba varna, kljub temu pa velja biti previden, komu vse zaupate svoje podatke.  

Huawei Mate 50 Pro je na voljo v treh različicah: oranžni, srebrni in črni. Na testu smo imeli premium model, kjer je zadnja stran iz oranžnega umetnega usnja, ki pa v Sloveniji ne bo naprodaj. Oranžna barva je sicer zelo kričeča, nekaterim bo všeč, drugim ne, je pa dejstvo, da je telefon v roki zelo stabilen. Po drugi strani ima nemara večina uporabnikov svoje naprave zaščitene s plastičnimi ovitki, zato kakovost izdelave hrbtne strani telefona ne pride tako do izraza.

Foto: D. J. Huawei Mate 50 Pro

Še ena posebnost oranžne različice Matea 50 Pro je Kunlun steko, s katerim je zaščiten sprednji del telefona. Gre za Huaweievo inovacijo, ki naj bi bila veliko boljša od trenutnih stekel, ki varujejo premium telefone. 

Corning Gorilla Glass, ki ga uporablja večina pametnih telefonov iz višjega cenovnega razreda, proizvaja ameriško podjetja. Ker kitajska multinacionalka zaradi sankcij z njim ne sme poslovati, je bila prisiljena v svojo inovacijo.

Zaščitno steklo Kunlun je menda tako trdno, da lahko z njim tremo orehe, pa se ne bo poškodovalo. Huaweiu tukaj verjamemo na besedo.

Zaradi omenjenih sankcij telefon tudi ne podpira tehnologije 5G, saj je v tem primeru odvisen od ameriških tehnoloških gigantov, so pa vse glasnejše govorice, da je Huawei na dobri poti, da razvije svoj 5G čip in tako postane neodvisen od ameriških kapric.

Huawei Mate 50 Pro ima nameščeno baterijo s kapaciteto 4.700 mAh, v škatli je priložen tudi hitri 66 W polnilec, ki baterijo do polovice napolni v 15 minutah, do 100 odstotkov pa v okoli 38 minutah. Na testu nam je baterija brez težav zdržala ves dan, pa smo se res trudili, da bi jo čim bolj obremenili.

Foto: D. J. Huawei Mate 50 Pro Huawei je pri Mateu 50 Pro položaj senzorja za prstni odtis pod zaslonom premaknil malce navzdol, bližje spodnjemu robu telefona. Za odklepanje telefona je zato treba palec malce bolj upogniti. Morda se nam je na testu tudi zato velikokrat zgodilo, da optični senzor prstnega odtisa ni uspešno prebral in je bilo treba po treh neuspešnih poskusih vnesti PIN. Dokaj nadležno. 

Mate 50 Pro ima pod zaslonom nameščen optični senzor prstnih odtisov, želimo si, da bi Huawei pri naslednji generaciji tega vsekakor odličnega telefona uporabil bolj zanesljiv ultrazvočni senzor.

Telefon bo v Sloveniji v maloprodaji na voljo od 28. oktobra dalje, zanj bo treba odšteti 1.299 evrov. Kot zapisano bo pri nas na voljo v črni in srebrni barvi. Mate 50 Pro so po informacijah s Huaweia svojo ponudbo uvrstili tudi vsi slovenski operaterji, kjer ga bo po vsej verjetnosti v takšni ali drugačni akciji mogoče kupiti tudi kakšen evro ceneje.  

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 18:25 18. Januar 2023.

    Naredil sem orng napako ko sem kupil tablico Huawei,to je čist ničvredna stvar,močno odsvetujem nakup Huawei-a

  • 08:23 27. Oktober 2022.

    Ha-ha-ha! Kitajc namesto plebejskega ogrizka za iste pare! Prodajo kakšnega?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.