Kaj 5G prinaša v razvoj umetne inteligence?

Foto: Profimedia Serverji Foto: EPA Roboti v proizvodnji Foto: Profimedia Serverji
Predstavljajte si, da 5G in umetno inteligenco uporabljate za ustvarjanje realističnih človeških podob, ki z vami lahko komunicirajo v realnem času, vam nudijo vse vrste nasvetov ter navodil na daljavo. Morda pa samo pogrešate sproščene večere v zabavni družbi?
Oglej si celoten članek

Z razvojem novih mobilnih tehnologij pete generacije gre namreč z roko v roki tudi razvoj tako imenovanih "Digital Human" tehnologij oziroma tehnologij, ki v naše življenje prinašajo virtualne ljudi. Življenjske, čustveno odzivne tridimenzionalne digitalne človeške podobe, ki imajo osebnost ter značaj in s katerimi se bomo lahko pogovarjali kot s pomočniki, sodelavci, prijatelji ali sosedi – »iz oči v oči«.  

Njihovi digitalni »možgani« bodo iz naše govorice telesa in tona glasu tudi zaznali naše razpoloženje ter mu prilagodili svoje odzive. Kar nam, če smo iskreni, ne uspe ravno vedno. Še posebej, ko se v pogovore vpletejo čustva, medtem ko se bodo lahko naši virtualni predstavniki denimo na našo jezo ali nestrinjanje zmeraj odzvali preudarno in z empatijo ter nas tako »spravili k pameti«, pomirili. Zato bomo za marsikatero težavo lažje skupaj poiskali rešitev.  

Hitre rešitve preprečujejo katastrofe 

A dejstvo je, da se večine možnosti razvoja in uporabe umetne inteligence, ki bo s 5G doživela neverjetni pospešek, ta hip niti ne zavedamo, saj smo še v zgodnjih fazah te preobrazbe. Za boljšo predstavo naj recimo povemo, da prve pomembne platforme za mobilne naprave, ki delujejo v omrežju 5G in uporabljajo oblake, robno računalništvo ter inovacije na področju umetne inteligence, že omogočajo hitro ustvarjanje sporočil in opozoril gasilcem ali policistom ter tako poskrbijo za takojšnjo obravnavo potencialno življenjsko nevarnih situacij, preden se te stopnjujejo v katastrofo.  

Foto: Profimedia Serverji

Z uporabo mobilnih rešitev, ki jih prinaša 5G, lahko te naprave prilagodimo tudi na varnostno veliko zahtevnejša okolja, s katerimi se na primer srečujejo vojaki na bojiščih, reševalci ob velikih naravnih katastrofah, zaposleni v elektrarnah ali vsi, ki delajo v težkih vremenskih razmerah, delavec v sili, ki se odziva na nesrečo, ali delavec v rudarskem obratu. 

Šele povezovanje informacij tvori celotno sliko 

Zdaj pa si predstavljajte varnostno prometno kamero ali kamero, nameščeno nad vhod vašega doma. Ta lahko v realnem času »razume«, kaj vidi, in se na podlagi »videnih« slik nemudoma odloči za najbolj varno in optimalno rešitev, s katero prepreči verižno trčenje v predoru ali vlom nepridiprava, ki se želi okoristiti med vašo odsotnostjo. S takšnimi sistemi, v celoti nameščenimi na čip slikovnega senzorja, ki ga je mogoče namestiti skoraj povsod, bo življenje tudi v milijonskih mestih veliko bolj varno in urejeno.  

A če o vsem odločajo pametni roboti, roboti ter druge naprave interneta svari (IoT), zakaj potrebujemo 5G? Ker vsaka naprava pozna samo lokalne podatke – slike, zvok, temperaturo v svoji okolici. Toda, če te podatke z visoko hitrostjo in skorajda nično latenco povežemo še z drugo takšno napravo na povsem drugem koncu, ki jo prav tako poganja umetna inteligenca, se nam odpre neverjetno široko razumevanje konteksta ter sestavi celotna slika dogajanja.  

Foto: EPA Roboti v proizvodnji

Tako slikovni senzorji v avtomobilu danes že uporabljajo umetno inteligenco za zaznavanje in opozarjanje voznika na bližajočo se nevarnost na cesti. A kmalu bodo le-ti lahko z veliko hitrostjo in nizko zakasnitvijo te podatke delili še z drugimi avtomobili, semaforji, vremenskimi ali drugimi postajami ter ustreznimi službami, kar bo v tem primeru pomembno prispevalo k načrtovanju, optimizaciji in varnosti v prometu ter logistiki nasploh. 

Več informacij - boljše rešitve 

In če danes svojemu glasovnemu pomočniku na mobilni napravi, ki ga poganja umetna inteligenca, postavimo kakšno vprašanje, traja nekaj sekund, da obdela zahtevo ter nam posreduje iskani odgovor. Na srečo pa kakovost našega življenja večinoma ni odvisna od sekund, vsaj dokler nas zanima, kakšno je vreme ali kdaj imamo naslednji sestanek, pregled pri zdravniku. Medtem pa so ob usodnejših zapletih običajno celo milisekunde tiste, ki so odločilne. Zato več podatkov kot se z zelo natančnimi senzorji in slikovnimi tehnologijami zbere ter hitreje, kot se jih obdela, več različnih simulacijskih modelov je mogoče preizkusiti, njihove rezultate pa uporabiti za boljše načrtovanje ter sprejemanje hitrih, zanesljivih odločitev.  

Tako bo 5G z lastnostmi, kot so: neverjetna hitrost prenosov podatkov, od 1 gigabita na sekundo, kar je približno od deset do stokrat hitreje od običajne mobilne povezave, zgolj 1 milisekundo zakasnitve, kar je dolžina aktivne bliskavice v fotoaparatu ter povezljivostjo tudi do milijona pametnih naprav na kvadratni kilometer, od mobilnih telefonov, hladilnikov, celo pasjih ovratnic, uporabnikom omogočal komunikacijo v realnem času ter zelo zanesljiv in takojšen pretok vseh vrst vsebin. Vse to pa seveda odpira številne nove možnosti, ki jih poganja umetna inteligenca, v vseh mogočih panogah in področjih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.