Kako doseči boljšo učinkovitost v energetiki?

Foto: Boštjan Tacol elektrika, položnice Foto: Boštjan Tacol <slovenija> 29.12.2008 elektrika, elektricna omarica, glavno stikalo, MH,
Tehnologija 5G bo proizvajalcem in ponudnikom energije ponudila številne nove priložnosti. Predvsem bo izboljšala medsebojno komunikacijo, najbolj optimistične napovedi pa predvidevajo tudi zanesljivejšo dobavo energije z manjšimi stroški. Ali to pomeni tudi nižje cene za uporabnike?
Oglej si celoten članek

Resnica je, da tega še ne vemo zagotovo. Vemo pa, da je digitalizacija že zdaj korenito preoblikovala pokrajino v energetskem sektorju in zdi se, da peta generacija mobilnih tehnologij (5G) narekuje tudi njegovo prihodnost. Zato poglejmo, kako se 5G sploh razlikuje od prejšnjih generacij mobilnih omrežij, kakšne prednosti prinaša in kako bo spremenila našo oskrbo z energijo.

Kaj je 5G?

Na splošno lahko 5G opredelimo na dva načina. Prva in pogostejša definicija je, da gre za naslednjo generacijo mobilnih tehnologij, ki organsko sledi sedanji 4G/LTE. In čeprav bo 5G uporabljal podobno kodiranje kot 4G, bo z uporabo optimizirane strojne opreme in pametnejših omrežij hitrost prenosa podatkov dosegala do 20 Gps z zgolj 1ms zakasnitve. Medtem ko druga opredelitev 5G opisuje kot novo vrsto storitve, ki bo današnja brezžična omrežja, kot so GSM, Wi-Fi, RF-Mesh, ZigBee, Z-Wave, Wi-SUN in LoRa, ki so mešanica različnih protokolov, zato se pogosto tudi ne »razumejo« med seboj, združila v enotno omrežje s skupnim sklopom pravil ali politik. S tem pa omogočala povezavo tudi do milijona naprav hkrati ter stalno pokritost, kakršne še ni bilo.

A ne glede, katero opredelitev izberemo, obema je skupno dejstvo - 5G ni še ena preprosta celična tehnologija, temveč povsem nova vizija, ustvarjena za učinkovito povezovanje ter komuniciranje številnih senzorjev in naprav oziroma za pospešen razvoj interneta stvari (IoT).

Najboljši primeri uporabe 5G v energetiki

In prav zaradi omenjenih lastnosti pete generacije mobilnih tehnologij strokovnjaki že napovedujejo, da bodo med drugim pripomogle tudi k bistveno hitrejši in učinkovitejši distribuciji energije. Podjetja za upravljanje z energijo bodo namreč lahko vse potrebne informacije »s terena« zbirala praktično v realnem času. Kar bo dobaviteljem različnih vrst energije, s pomočjo naprednih tehnologij shranjevanja ter obdelave ogromnih podatkovnih baz in s pametnimi senzorji opremljene umetne inteligence, natančno povedalo, kdaj morajo razdeliti ali prerazporediti moč določene energije. To pa bo privedlo do varnejšega in stabilnejšega napajanja naprav.

Po drugi strani pa bodo energijo potrebovala tudi omrežja 5G ter sistemi, od katerih bo njihovo brezhibno delovanje odvisno. Zato se bodo hkrati odprle nove priložnosti za razvoj ponudbe v energetskem sektorju, ki se v bistvu prekrivata s tehnologijo IoT, in ne bo presenečenje, če bo 5G privedla do močne konkurence med glavnimi igralci v industriji.

Tehnologija pametnega omrežja

A odpiranja novih poti in priložnosti, ki jih v energetski sektor prinašajo učinkovitejša pametna omrežja, še ni konec. Tehnologija 5G bo namreč pomagala tudi zdaj nepovezane naprave združiti v nova pametna omrežja ter s tem zgradila programsko opremo za napovedovanje obremenitev z električno energijo kot tudi za natančno spremljanje ter predvidevanje njihovih energetskih potreb. Upravljanje povpraševanja po energiji bo tako veliko lažje, učinkovitejše in bo zahtevalo manj naložb, saj bo pametno omrežje uravnotežilo energetske obremenitve, zmanjšalo nihanja električne energije in ne nazadnje tudi stroške. Zato bodo lahko velika mesta, na podlagi zbranih podatkov, načrtovala svojo energetsko infrastrukturo, ki bo cenejša, izpadi pa prej izjema kot pravilo.

Foto: Boštjan Tacol <slovenija> 29.12.2008 elektrika, elektricna omarica, glavno stikalo, MH,

Pametni števci

Poleg energetskih javnih služb bodo v naše domove s 5G vstopili tudi pametni števci, s katerimi bomo bolje razumeli, katere naprave porabijo več energije in temu ustrezno načrtovali družinski proračun. Če pametne števce ta hip uporabljamo le v pametnih domovih, bodo s 5G tako postali povsem običajni, njihove meritve pa, zaradi stalnega in sprotnega zbiranja podatkov, natančnejše.

Boljša distribucija energije po pametnih omrežjih bo torej vendarle omogočila priložnosti za dodatne prihranke in proizvodnja električne energije ne bo nujno rasla, saj bodo obstoječe zmogljivosti, z uporabo pametnih merilnikov za nadzor in odčitavanje porabe, bolje izkoriščene. Z izboljšanim daljinskim nadzorom sončnih in vetrnih virov energije pa bo 5G omogočila večji razvoj okolju prijaznejših rešitev.

Upravljanje podatkov

Vse naštete prednosti uporabe tehnologije 5G bodo seveda povečale povpraševanje po celovitih strategijah upravljanja podatkov, saj bo od tega odvisna zanesljivost korporacijskih sistemov. Organizacije ogromnih podatkovnih zbirk namreč ne bodo le vzdrževale, morale jih bodo tudi sprejemati in obdelovati pri večjih hitrostih, pri čemer si izpada električne energije ne bodo mogle privoščiti. Posledično bo 5G spodbudila podjetja, da odpravijo svoje stare sisteme za upravljanje podatkovnih baz in se preusmerijo na hibridne aplikacije v oblaku, ki uporabljajo arhitekture mikro storitev za fleksibilno in neprekinjeno dostavo aplikacij. Zato upraviteljem in dobaviteljem energije priporočamo, da se že danes pripravijo na nove poslovne priložnosti, ki jih prinaša 5G.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.