Ni prave potrebe po nakupu dražjega igričarskega računalnika

Kombinacija novega AMD-jevega procesorja, grafične kartice Nvidia Geforce RTX 2060 in zaslona z osveževanjem 144 Hz pri Asusovem prenosniku TUF A15 (FA506) omogoča izjemno tekoče igranje. Letošnji model ima še nekaj izboljšav v primerjavi z lanskim, kakšen vidik pa je še ostal na spisku za prihodnjo osvežitev.
Oglej si celoten članek

Predhodnik FX505 je bil soliden igričarski prenosnik za malo več tisoč evrov, vendar ni izstopal. Novi A15 je pridobil nekaj elementov, tako zunaj kot znotraj, ki ga postavljajo kot precej resnejšega konkurenta v tem razredu. Ohišje je bolj kakovostno in razgibano, dodali so mu tudi kovinsko stranico na zunanji strani zaslona. Reč tehta 2,3 kg, kar je nekako standard za to vrsto prenosnika. Zanimiva je tipkovnica s prijetno mehkimi tipkami, ki so na »igričarskih« črkah WASD prozorne. Osvetlitev tipkovnice je lepo enakomerna in se jo da nastaviti v različnih režimih (statična, dihajoča, utripajoča, menjavanje barv), možno je določati barvo, a le za vse skupaj, ne po posameznih območjih in še manj za vsako tipko posebej. Razen rdeče diode na tipki za vklop prenosnika pa ni nikjer kakšnega dodatnega svetlobnega učinka, kar je skoraj malo nenavadno za igričarsko napravo. Sledilna ploščica je solidna, prsti gladko drsijo po njej in zaznava tudi rahle pritiske, ni pa vedno najbolj natančna. Za tiste, ki jim je ta način ljubši, ima tudi fizični tipki.

Ena glavnih izboljšav je v zaslonu, ki zdaj v skoraj vseh izvedenkah prenosnika ponuja 144-herčno osveževanje, zaradi česar akcija v igrah izpade precej lepša. Še posebej, ker je strojna osnova dovolj zmogljiva, da igre dejansko lahko dosegajo sto ali več sličic na sekundo. Igranje je res prijetno in natančno, le v nekaterih najbolj intenzivnih igrah se opazi, da odzivni časi zaslona niso najboljši. Prav tako je dokaj povprečna barvna pravilnost, toda za igričarske namene to ne igra nobene vloge. Kdor pa bi želel s tem računalnikom početi kaj resnejšega – zmogljivosti za kaj takega je več kot dovolj – pa bi moral priključiti zunanji monitor.

Procesor Ryzen 4800H s kar osmimi jedri svoje delo opravlja odlično, tako v igrah kot pri drugih opravilih, denimo zapisovanju videa ali obdelavi 3D-objektov. RTX 2060 pa doda še toliko zmogljivosti, da nekatere igre tudi pri najvišjih podrobnostih dosegajo limite zaslona, tudi pri bolj zahtevnih pa vsaj med 70 in 80 sličic na sekundo. Med obremenitvami je piš zraka iz hladilnega sistema nekoliko glasen, vendar bo večina igričarjev tako ali tako imela na ušesih slušalke.

Ne glede na določene bližnjice, ki jih je ubral proizvajalec, predvsem pri zaslonu ali hlajenju, TUF A15 predstavlja velik napredek v primerjavi s tem, kar je Asus v spodnjem delu igričarskega trga ponujal doslej. Čez poletje prihajata še Acer Nitro 5 in Lenovo Legion 5i, vendar sta dobila močnega tekmeca.

Lahko si prebereš še podrobnejši test tega prenosnika in preizkus cenovno ugodne igričarske miške SteelSeries Rival 3.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.