Takšne skrivnosti so skrite vsem na očeh

Priložnosti za bližinsko (makro) fotografijo so povsod. Je pa izbira odvisna od tega, kaj vas pritegne. Nekateri boste po travnikih in grmovju iskali majhne živalce, ki jih večina ne opazi, drugi podrobnosti cvetov, plodov ali listov, medtem ko bo tretje pritegnila neživa narava. Pomembno je, da je fotografija lepa po vseh estetskih merilih in da pritegne pogled.
Oglej si celoten članek

Svetloba in mirna roka sta najbolj pomembni za odlično bližinsko fotografijo. Tudi če se vam zdi prizor zanimiv in obeta odlično fotografijo po vseh kazalnikih kakovosti, se ne splača truditi, če svetloba preprosto ni prava. Kadar objekt ni primerno osvetljen, na fotografiji ne bo dovolj podrobnosti, ki poleg kadriranja najbolj pritegnejo poglede opazovalcev. V polovici primerov prizor ni statičen. Fotografirate s kratkimi časi osvetlitve, medtem ko slabše svetlobne razmere še dodatno otežijo samodejno ostrenje. Bliskavica redko omili težave, kajti zaradi kratkotrajnega delovanja lahko povzroči odseve in zatemnjeno ozadje, kar ni vedno učinek, ki ga hočemo doseči.

Namenske makro kamere pametnih telefonov

Zadnje čase imajo naprave srednjega in nižjega cenovnega razreda, kot so na primer Huawei P40 lite ali P smart 2021, LG K52 ali Nokia 5.3 v fotografskem sklopu makro kamero. Ne rečem, da kakovostna ne bi imela smisla, a žal v praksi ni tako. Osrednja težava večine makro kamer je ločljivost. 2 milijona slikovnih pik je občutno premalo, da bi bila fotografija uporabna za karkoli drugega kot za prikaz na majhnem zaslonu. Zato ne vidim resne potrebe. Veliko boljšo fotografijo naredi glavna kamera in če hočete enako raven povečave in enako kadriranje, potem naredite izrez iz nje. Če ne boste pretiravali bo imela večjo ločljivost lepše barve in večjo dinamiko od najboljšega česar je sposobna namenska kamera za bližinsko fotografijo.

Glavna ali kamera z optično povečavo?

Dandanes so premijski pametni telefoni, na primer Huawei P40 Pro ali Mate 40 Pro, Samsung Galaxy S21 + ali S21 Ultra in iPhone 12 Pro opremljeni z več kamerami. Čeprav običajno glavna zaradi ločljivosti in občutljivosti tipala na svetlobo, reprodukcije barv ter kakovosti leč obeta največ, vedno preizkusite vse. Težko je namreč vnaprej reči, katera kamera se bo bolje obnesla, kajti to je odvisno od prizora in tega, kar pravzaprav želite doseči. Objektiv kamere kolikor je le mogoče približajte prizoru. Opazili boste, kdaj je kamera preblizu: ko slika na zaslonu ne bo ostra. Kadar želite, da je več ozadja okoli objekta fotografiranja, tedaj uporabite kamero s širokim kotom, medtem ko je kamera z optično povečavo primerna za fotografiranje zares majhnih podrobnosti. Ne bojte se na istem prizoru preizkusiti vseh in bodite pozorni na nasičenost barv in morebitno izgubo ter agresivno ostrenje robov. Vse to lahko namreč pokvari fotografijo, s katero na koncu ne boste zadovoljni. Dobra fotografija mora imeti v sebi nekaj mehkobe, kajti »hladna« ostrina ni tisto, kar si v resnici želimo.

Do neke mere je vseeno, kateri telefon imate v roki. Z vsakim vam lahko uspe odlična bližinska fotografija, jasna, polna podrobnosti in naravnih barv. Pri cenovno dostopnejših modelih se le izogibajte makro kameri, in raje uporabite glavno, pri ostalih pa preizkusite vse in izmerite fotografijo, ki je najbolj uspela. Glavni nasvet, ko gre za bližinsko fotografijo, je dokaj preprost. Prizor čim večkrat fotografirajte! Ena od fotografij bo gotovo izstopala!

Podrobne primerjave med bližinskimi fotografijami posnetimi z omenjenimi telefoni najdete v članku na portalu Tehnozvezdje.

Prav tako si lahko ogledate še primerjavo teleobjektivov (zuma) v telefonih, kajti pogosto želimo približati motiv.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.