To dekle smo Slovenci največ iskali na Googlu

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Koga in kaj smo ''googlali'', kaj gledali in katere dogodke iskali v letu 2021?
Oglej si celoten članek

Google je danes objavil rezultate Leto v iskanju 2021, ki nudijo edinstven vpogled v najpomembnejše trenutke in trende letošnjega leta, vključno s podatki o iskanjih na Googlu v Sloveniji.

Covid-19, vreme in šport

Slovence je najbolj zanimala tematika covid-19, saj se je na sam vrh lestvice iskanja uvrstil Covid Sledilnik, sledile so mu vremenske informacije, evropsko prvenstvo v nogometu, potresi, NBA, Bitcoin, Vuelta, Tour de France, olimpijske igre in poizvedovanje o praznovanju pusta.

Med najbolj iskanimi osebami letošnjega leta se pojavljajo imena športnikov, umetnikov, nekoliko manj pa politikov. Prvo mesto med pogostimi iskanji je zasedla plezalka Janja Garnbret, sledi ji kolesar Primož Roglič. Tretje mesto zaseda razvpiti poslovnež Luka Lah. Sledijo mu dobitnik Prešernove nagrade za življenjsko delo Feri Lainšček, kolesar Tadej Pogačar, smučarka Andreja Slokar, političarka Janja Sluga, slovenska zastopnica na letošnji Evroviziji Ana Soklič, minister za zdravje Janez Poklukar in umetnica Aleksandra Ilijevski.

V letošnjem letu smo glede televizijskih vsebin najraje poizvedovali o oddajah Sanjski moški in Kmetija. Zanimali so nas Evrovizija 2021, Exatlon Slovenije in Slovenija ima talent. Med slovenskimi oddajami se je med prvih deset mest uvrstila serija Najini mostovi, ki je lani zasedla prvo mesto, z osmim mestom pa jo je prehitela turška romantična uspešnica Ko potrka ljubezen.

Tako je pandemija vplivala na naše iskanje

Nova pandemska realnost je letošnje leto zaznamovala tudi na spletu. Sledili smo podatkom na Covid sledilniku, preverjali mobilno identiteto SMSPass, iskali lokacije cepljenja brez naročanja, izjavo za prehod med občinami in informacije o potrdilu o cepljenju. Šesto mesto iskanja je zasedlo poizvedovanje o turističnih bonih 2021, policijski uri, pogojih za vstop na Hrvaško, digitalnem potrdilu in iniciativi Maske dol.

V okviru aktualno-politično obarvanih iskanj je na prvem mestu pristala tematika referenduma za pitno vodo, sledila ji je tematika plač policistov in informacija o minimalni plači v letošnjem letu. Slovence so še zelo zanimali sedmi paket ukrepov za omilitev posledic epidemije PKP7, Janja Sluga, vlada RS, PKP8, Janez Poklukar, Zoran Stevanović in Tea Jarc.

Med prvih 5 lestvice najbolj iskanih imen v iskalniku Google na globalni ravni so se uvrstili igralec Alec Baldwin, Kyle Rittenhouse, nogometaš Christian Eriksen, golfist Tiger Woods in telovadka Simone Biles. Najbolj priljubljene serije so bili Squid Game, Bridgerton, in WandaVision. Športne ekipe z največ poizvedovanji so bili Real Madrid CF, Chelsea F.C. in Paris Saint-Germain F.C., najbolj priljubljene igre pa PopCat, FIFA 22 in Battlefield 2042.

Najbolj iskanimi dogodki v Sloveniji so bili pust, dan državnosti, velika noč, prvi pomladni dan in novo leto. Teden restavracij je zasedel 6. mesto, kar pomenita dve mesti višje kot lani. Iskali smo še gesla "prazniki", "začetek šolskega leta", "zimske počitnice" in "valentinovo".

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.