Litva: Ne kupujte kitajskih telefonov

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Problem naj bi predstavljala zmogljivost programske opreme v napravah Xiaomi, ki je sposobna cenzurirati določene vsebine. Varnostna napaka je bila odkrita tudi v napravi proizvajalca Huawei.
Oglej si celoten članek

Litovsko obrambno ministrstvo je potrošnikom priporočilo, naj se izogibajo nakupu kitajskih mobilnih telefonov. Obenem je izdalo nasvet, naj zavržejo tiste, ki jih imajo že zdaj, potem ko je vladno poročilo pokazalo, da imajo naprave vgrajene zmogljivosti cenzure. Ministrstvo je preučilo naprave Xiaomi Mi 10T 5G, Huawei P40 5G in OnePlus 8T 5G.

Programsko opremo je mogoče vklopiti na daljavo

Pametni telefoni kitajskega velikana Xiaomi imajo vgrajeno sposobnost zaznavanja in cenzuriranja izrazov, kot so "Svobodni Tibet", "Naj živi neodvisnost Tajvana" ali "demokratično gibanje", je v torek izdalo Nacionalno središče za kibernetsko varnost obrambnega ministrstva.

Zmogljivost programske opreme telefona Xiaomi Mi 10T 5G je bila za regijo Evropske unije izklopljena, vendar jo je mogoče kadar koli vklopiti na daljavo, je pisalo v poročilu. Ugotovitve kažejo tudi, da Xiaomi pošilja šifrirane podatke o uporabi mobilnega telefona na strežnik v Singapurju.

"Naše priporočilo je, da ne kupujete novih kitajskih telefonov in da se jih čim prej znebite," je novinarjem ob predstavitvi poročila povedal namestnik obrambnega ministra Margiris Abukevicius.

Seznam izrazov, ki bi jih sistemske aplikacije telefona Xiaomi lahko cenzurirale, vključno s privzetim spletnim brskalnikom, trenutno vključuje 449 izrazov v kitajščini in se nenehno posodablja.

Xiaomi se za komentar še ni odzval.

Varnostna napaka je bila odkrita tudi v mobilni napravi P40 5G kitajskega podjetja Huawei. Predstavnik Huaweija na Baltiku je ob razkritju zatrdil, da Huawei telefoni ne pošiljajo podatkov uporabnikov zunanjim entitetam. V napravi kitajskega proizvajalca OnePlus niso zaznali nobene napake ali varnostne grožnje.

Opozorilo tudi drugim državam

"To ni pomembno le za Litvo, ampak za vse države, ki uporabljajo opremo Xiaomi," še piše v poročilu.

Odnosi med Litvo in Kitajsko so se v zadnjem času zaostrili. Kitajska je prejšnji mesec zahtevala, da Litva umakne svojega veleposlanika v Pekingu. Obenem je napovedala, da bo odpoklicala svojega odposlanca v Vilni, potem ko je Tajvan napovedal, da se bodo predstavniki misije v Litvi imenovali Tajvansko predstavništvo. Tajvanske misije v Evropi in ZDA uporabljajo ime mesta Taipei, pri čemer se izogibajo sklicevanju na otok, ki ga Kitajska razume kot svoje ozemlje.

Svetovalec za nacionalno varnost ameriškega predsednika Joeja Bidena, Jake Sullivan, se je prejšnji teden pogovarjal z litovsko premierko Ingrido Simonyte in poudaril podporo Litvi ob pritisku Kitajske.

dezurni@styria-media.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.