Veliko medicinskih naprav z zastarelim operacijskim sistemom

Zaradi konca podpore sistemu Windows 7 so pred napadi spletnih kriminalcev ranljivi nekateri pripomočki v bolnišnicah in zdravstvenih domovih!
Oglej si celoten članek

Menili bi, da so tudi varnostni standardi za medicinske naprave na podobno visoki ravni kot natančnost in zanesljivost delovanja. Žal pa ni tako. Kot večino strojev jih krmili računalnik, raziskava pa je pokazala, da jih kar v 83 odstotkih poganjajo zastareli operacijski sistemi.

Ko Microsoft preneha zagotavljati podporo, ni več posodobitev in popravkov za novo odkrite varnostnih lukenj. Zaradi tega pa niso ogrožene prav vse medicinske naprave, kajti če niso priključene v internet ali pa so za požarnim zidom v delu lokalnega omrežja organizacije, kjer spremljajo vse sumljive dostope, potem je mogoče tveganja zaradi zastarelega sistema obvladovati. Zahteva pa to veliko načrtovanja, ki je oteženo tudi zaradi številčnosti medicinskih naprav in dejstva, da jih osebje premika sem ter tja, odvisno od potreb.

Sistem Windows 7 se je izkazal za stabilnega, zato so ga uporabili, kjerkoli se je dalo. A če ga lahko na napravi za ultrazvok ali mamografskem aparatu preprosto nadgradijo na novejšo različico, ni vedno tako z vrsto medicinskih naprav interneta stvari (IoT). Bodisi je nadgradnja otežena ali pa sploh ni mogoča kljub dejstvu, da je bilo dolgo znano, kdaj bo Microsoft ukinil podporo. Konec podpore zaradi tega postavlja zdravstvene organizacije pred težavno nalogo nadgradnje operacijskega sistema na napravah, ki to dopuščajo, vendar to zelo verjetno nekaj stane, in postopno menjavo naprav, ki nadgradnje sploh ne dopuščajo. Kar prav tako ne bo poceni.

Za več tehnoloških vsebin obišči portal Tehnozvezdje!

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • mph
    12:12 13. Marec 2020.

    W7 na teh napravah niso noben problem zaenkrat, velik problem so še Windows XP na neštetih takih napravah, pa bankomatih, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.