Bo kranjska občina ostala brez Klinike Golnik?

Foto: Saša Despot Klinika Golnik - Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo
Foto: Saša Despot Klinika Golnik - Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo
Nadaljujejo se prizadevanja za odcepitev vasi severnega dela Mestne občine Kranj (MOK) in ustanovitev nove Občine Golnik.
Oglej si celoten članek

NOVA OBČINA Bomo dobili še eno občino?

Od decembra lani si Iniciativa Kranj prizadeva za odcepitev sedmih krajevnih skupnosti (KS) na severnem delu MOK od sedanje občine in ustanovitev nove. Kot pojasnjujejo, da predlagana nova občina izpolnjuje vse formalne in vsebinske zakonske pogoje. V anketi, ki so jo izvedli januarja na reprezentativnem vzorcu, vprašali prebivalce, kako naj bi se imenovala nova občina. Večina bi jo imenovala Brdo pri Kranju.

Pravniki so jim kasneje pojasnili, da to ime ni možno, saj je skladno z zakonom možno le eno od imen krajev v okolju, ki ga zajema področje nove občine. Na srečanju s predstavniki KS, ki bodo del nove občine, so se naknadno dogovorili, da je najbolje, da se imenuje Golnik. Ta je med kraji v slovenskem in mednarodnem merilu najbolj prepoznavno ime. »Ima tradicijo rehabilitacije za bolezni dihal, v času covid-19 pa je kraju zaradi te bolnice prepoznavnost še narasla. Bolnica ima mednarodni ugled. Tam so tudi pošta in zdravstvene ambulante osnovnega zdravstva,« so pojasnili v iniciativi.

Golnik, po katerem bi bilo ime občine, pa nima primernega prostora. Tako naj bi bil sedež nove občine v Predosljah. Tam je novo zgrajena stavba župnišča pri kulturnem domu, ki je še prazna. Že nekoč je bil tam krajevni urad, ob stavbi pa je tudi veliko parkirnih mest.

V Iniciativi ob tem poudarjajo, da pobuda ni usmerjena proti trenutni občinski mestni upravi. »Iniciativa je nastala zaradi neučinkovite občinske politike pri razvoju podeželja v zadnjih desetletjih. V primeru novonastale občine, bi se tako MOK lahko bolje posvetila delovanju in razvoju mesta in primestnega okolja kar bi omogočilo hitrejši razvoj regije kot celote,« pojasnjujejo v Iniciativi in dodajajo: »Delovanje krajevnih skupnosti v MOK je zelo omejeno, saj nimajo nikakršnih pristojnosti v smeri razvojnih programov. Na MOK, v okviru sej sosveta, so predlogi večinoma preslišani.«

Zdaj bo njihovim težavam in željam prisluhnila poslanka SMC Mateja Udovč. O ustanovitvi nove občine se bodo z njo pogovorili v sredo. Pričakujejo, da bodo nato z njeno pomočjo vložili v postopek pred Državnim zborom odlok o posvetovalnem referendumu za odcepitev od MOK in ustanovitvi nove Občine Golnik. Pri tem moramo poudariti, da morajo za to dobiti večino glasov poslank in poslancev. Spomnimo pa, da so v državnem vrhu, kot so pred skoraj letom dni pojasnili na Ministrstvu za javno upravo, precej zadržani do ustanavljanja novih občin. Trenutno podpirajo predvsem združevanje sedanjih občin.

Kot smo še izvedeli, pa ne gre za osamljen primer. Po naših informacijah se za ustavljanje novih občin prizadeva še več krajev. Med njimi je tudi eden na Gorenjskem. Šlo naj bi za Lesce, ki se želijo odcepiti od Občine Radovljica.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 22:46 13. September 2021.

    Zakaj že rabimo novo občino??? Ja zato, da poslanka, ko bo postala in ostala bivša, ne bo brez dobre službe …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.