Do junija 2024 načrtujejo za 10 milijonov evrov naložb

Foto: Komunala Kranj Komunala Kranj Foto: M. Ha. Komunala Kranj Foto: Komunala Kranj Komunala Kranj Foto: Komunala Kranj Komunala Kranj Foto: Komunala Kranj Komunala Kranj
"Razvoj kranjskega javnega komunalnega podjetja sledi trendom sodobne družbe in sloni na treh ključnih stebrih – krožnem gospodarstvu, digitalni preobrazbi in zelenih naložbah", je danes novinarjem razložil direktor Komunale Kranj Matjaž Berčon. Omenjene zelene naložbe v vrednosti 10 milijonov evrov, ki naj bi jih uresničili do junija 2024, pa so, kot je poudaril, nujne za uspešen trajnostni razvoj podjetja, občin in širše družbe. Prvi projekti bodo zaključeni že v naslednjem letu, za kar je predvidenih pet milijonov evrov.
Oglej si celoten članek

V prihodnjih dveh letih bi Komunala Kranj rada v okviru zelenih naložb združila svoje razpršene lokacije oziroma preselila vse dejavnosti, pri katerih je to seveda mogoče, na območje Zarice. Kot je znano, operativa poteka v Zarici, upravni del in začasno skladiščenje ter pretovor nenevarnih odpadkov so na Primskovem, kjer so razmere občasno že alarmantne. "Lani spomladi smo imeli tako na Primskovem že več kot 700 ton odpadne embalaže, čeprav imajo dovoljenje le za 150 ton, kajti koncesionarji niso poskrbeli za odvoz... Ko je več kot 150 ton, moramo to prijaviti inšpekciji, občini in gasilcem. Po treh interventnih državnih ukrepih je to izzvenelo, a v tem trenutku se embalaža vnovič kopiči, začasno jo na skladiščenje tako odvažamo v Krško," je pojasnil direktor.

Foto: Komunala Kranj Komunala Kranj

Predhodno skladišče nenevarnih odpadkov na zbirnem centru, ki bo predvidoma urejeno septembra 2022, je ovrednoteno na tri milijone evrov. A to, kot je bilo razumeti, ne bo v Zarici, ampak se bodo morale občine, v katerih Komunala Kranj opravlja odvoz komunalnih odpadkov, še sporazumeti oziroma urejati po posameznih občinskih zbirnih centrih.

Po blatu kmalu težave tudi z gospodinjskimi odpadki

Že v kratkem grozijo tudi težave z odvozom kuhinjskih odpadkov: teh zberejo v občinah Kranj, Naklo, Jezersko, Šenčur in Preddvor, skupaj 5400 ton letno. Za te kuhinjske odpadke zdaj skladno s pogodbo, ki velja do aprila 2022, po ceni 62 evrov za tono poskrbi podjetje z Vrhnike. V prihodnje pa z omenjenim podjetjem ne bo več mogoče obnoviti pogodbe, saj je to svojo dejavnost prepolovilo z 20 na 10 tisoč ton. "In zopet se bo ponovila podobna zgodba kot pri odvozu komunalnega blata, ko je Madžarska naznanila, da tega blata ne bo več sprejemala. Prisiljeni bomo vzeti, kar se bo ponujalo na javnem naročilu. To pa bodo praviloma odvozi v tujino, kar z drugimi besedami pomeni da bodo te odpadke preko dragih prevzemnikov vozili v Avstrijo," je dejal Berčon.  

Foto: M. Ha. Matjaž Berčon, direktor Komunale Kranj.

Zarta, novo upravno in izobraževalno središče

Zato pa je toliko bolj natančna idejna zasnova, kam se bo s Primskovega preselila uprava Komunale Kranj. Gre za projekt Zarta oziroma Center krožnega gospodarstva Komunale Kranj, ki bo na območju Zarice na sedanjem makadamskem parkirišču ob Savski cesti. Gre za novo upravno, socialno in izobraževalno središče, ki je primer prvovrstne trajnostne prakse tako pri projektiranju kot tudi pri zasnovi gradnje. Pomemben poudarek je na infrastrukturi krožnega gospodarstva in drugi zelenih ureditvah, je pojasnil direktor. Ocenjena vrednost novega upravnega centra, v katerem bo bo imela prostore Krajevna skupnost Orehek Drulovka, prav tako bo v njem tudi učni center, center ponovne uporabe z delavnico in trgovino, je štiri milijone evrov, rok izvedbe pa je junij 2023.

Časovno še bližje sta dve naložbi: gradnja parkirišča za zaposlene in druge uporabnike ter polnilna infrastruktura za električna vozila v vrednosti 750 tisoč evrov (ta naložba naj bi bila končana marca 2022) in nadgradnja dehidracije komunalnega blata z zunanjimi ureditvami čistilne naprave (ta naložba v vrednosti 1,25 milijona evrov naj bi bila končana junija 2022). Direktor je razložil, da bodo s pomično sušilno napravo odvedli toliko vode, da se bo masa znižala kar za dve tretjini. Pojasnil je, da so lani na napravi imeli 3200 ton komunalnega blata in da podjetje Saubermacher to blato zdaj po ceni 189 evrov za tono (prej je bila nekoliko višja, 204 evrov na tono) zdaj odvaža v bioplinarno oziroma kompostarno v Avstrijo blizu Graza. Po sušenju oziroma centrifugiranju bo, kot rečeno, te osušene snovi bistveno manj oziroma okoli 1000 ton na leto.

V septembru 2023 bi radi preko rastlinske čistilne naprave uredili dodatno čiščenje dela iztoka centralne čistilne naprave (ta naložba je ocenjena na 250 tisoč evrov), junija 2024 pa za 750 tisoč evrov pokrili tudi servisni prostor voznega parka Komunale Kranj.

Komunalno podjetje za vse omenjene naložbe oziroma zadolževanje potrebuje soglasje občinskih svetov občin lastnic komunalnega podjetja. Ne porebuje pa njihovih poroštev. Če ne bo soglasij, se utegne uresničevanje naložb zavleči za šest let, sedem let.

Lani pet odstotkov več odpadkov

Na vprašanje, ali bodo podražili komunalne storitve (zaradi grožnje podražitve odvoza gospodinjskih odpadkov je mogoče samo iz tega naslova mogoče pričakovati 300 tisoč evrov izgube v letu 2022, op.a.), je direktor opozoril, da so junija 2020 dvignili cene oskrbe s pitno vodo, nazadnje marca letos pa podražili storitve, povezane s čiščenjem odpadnih voda. "Za te cene, ki smo jih dvignili v minulem obdobju, si upam trditi, da jih še časa ne bomo dvigovali ...  Pri odpadkih pa bomo morali s ceno navzgor. Ampak edini izhod ni podražitev, ampak je samo manj odpadkov! " je bil jasen direktor in opozoril, da kot družba in kot posamezniki nismo storili dovolj, kajti celokupna masa odpadkov raste: samo v lanskem letu kar za pet odstotkov.

Glede Tenetiš, odlagališča v zapiranju, ki bo še 26 let v mirovanju, pa je Matjaž Berčon pojasnil, da na njem izvajajo redne letne monitoringe, odvajajo pline in jih zažigajo na bakli. Na leto to pomeni 180 tisoč evrov stroškov in te zaračunavamo občinam, je sklenil direktor. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.