Gimnazijske pevke zopet zlate

Foto: Gimnazija Kranj Gimnazijske pevke so v hrvaškem Tuhlju osvojile zlato.
Foto: Gimnazija Kranj Gimnazijske pevke so v hrvaškem Tuhlju osvojile zlato.
Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj je ponovno osvojil lovorike. V hrvaškem Tuhlju je pod vodstvom zborovodje Erika Šmida prejel Veliko nagrado.
Oglej si celoten članek

V Tuhlju na Hrvaškem Kulturno društvo Naša lipa Tuhelj že 12 let organizira mednarodno zborovsko tekmovanje Zlatna lipa Tuhlja, ki se ga je letos poleg še 13 drugih odličnih zborov iz Hrvaške, Slovenije, Bosne in Hercegovine ter Kosova udeležil tudi Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj. Običajno je bilo tekmovanje obširnejše – namesto 25 zborov so jih letos prav zaradi pandemije gostili le 14, a ni bil dogodek zato nič manj veličasten in raznolik.

Visoke točke in napredek v finale

16. oktobra so dekleta pod vodstvom zborovodje Erika Šmida zapela tri pesmi z zelo različnim karakterjem: Najprej renesančno Gallusovo Pueri Concinite, nato Gobčevo priredbo ljudske pesmi Ne ouri, ne sejaj v romantičnem slogu in za konec živahno priredbo mehiške ljudske Las Amarillas skladatelja Hatfielda.

Izvedbe so bile odlične, kar so dekleta dobro vedela že med samo izvedbo: »Že med nastopom smo na obrazu dirigenta Erika Šmida zagledate zadovoljen nasmešek, ki je dal vedeti, da nam je izvedba dobro uspela,« so zapisale pevke gimnazijskega zbora. Njihov nastop je prepričal tudi žirijo, ki je zboru dodelila zlato plaketo in visokih 94,7 odstotnih točk.

A tu tekmovanja še ni bilo konec. Poleg gimnazijskih pevk so si namreč zlato plaketo prislužili še trije zbori: eden najboljših zborov na Kosovu Siparantum in dva hrvaška zbora: mešani zbor Ivan pl. Zajc iz Zagreba ter vokalna skupina Pučpuljike iz Čakovca.

»Zaslužena zmaga, neverjetna muzikalnost«

Vsi našteti zbori so v finalnem nastopu ponovili eno pesem iz tekmovalnega programa. Izvedba pesmi Las Amarillas je izzvala pravo navdušenje publike in tudi žirije, ki je Veliko nagrado Tuhlja podelila prav Dekliškemu pevskemu zboru Gimnazije Kranj.

»Veselje ob razglasitvi rezultatov je bilo neizmerno – občutek, da je bil vložen trud tekom priprav poplačan, pa nas je še dodatno motiviral za nastop v velikem finalu (grand prixu) tekmovanja,« je povedal zborovodja Erik Šmid. »S finalnim nastopom smo publiko spravili na noge in navdušili tudi strokovno žirijo,« je dodal.

Prav tako je zbor navdušil številne pomembneže – znani hrvaški zborovodja in z moškim zborom zmagovalec lanskoletne izvedbe Josip degl’Ivellio je denimo Dekliški zbor Gimnazije Kranj pohvalil takole: »Zaslužena zmaga, neverjetna muzikalnost prekrasnih deklet v belem, pravih glasbenih angelov«.

Po okrnjenih sezonah nazaj na stare tirnice

Za zborom sta dve zaradi epidemije koronavirusa precej okrnjeni sezoni, a se vendarle vračajo na stare tirnice. »Z optimizmom zremo naprej v upanju, da epidemiološka situacija v prihodnje ne bo več tako močno vplivala na zborovsko petje,« je zaenkrat optimističen zborovodja.

Epidemiološka situacija je namreč zborom prekrižala ogromno načrtov, onemogočala pa tudi same vaje v živo. »Čas pandemije je še posebej negativno vplival na delovanje skupin kot so pevski zbori,« poudarja Brabra Kušar, predsednica KD Gimnazije Kranj. »Vaje preko Teamsov nikakor ne morejo nadomestiti srečanj v živo in skupinskega muziciranja. V preteklih dveh letih tako tudi nismo imeli priložnosti, da bi svojo glasbo razveseljevali večje množice poslušalcev ali se družili z ostalimi zbori na mednarodnih festivalih. Zato je vabilo iz Tuhlja na Hrvaškem za sodelovanje na tekmovanju prišlo kot nalašč

Prihaja 20-letnica delovanja

Zbor tako že kuje načrte za prihodnost. V planu ima že številne dogodke. »Pred zborom je najprej priprava božičnega programa, ki mu na Gimnaziji Kranj vedno posvetimo veliko pozornosti, državno tekmovanje mladinskih zborov v Zagorju ob Savi spomladi, srečanje gorenjskih srednješolskih zborov, vmes pa seveda še številni drugi nastopi ob različnih priložnostih v šoli in izven nje,« je o načrtih za naprej povedal zborovodja zmagovalnega zbora.

Poleg tega zbor v prihodnjem letu obeležuje že svojo 20. letnico delovanja. »Že kujemo načrte, na kakšen način bomo praznovali ta čudovit jubilej,« dodaja Šmid in poudarja, da je se je Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj v svojem dvajsetletnem obstoju razvil v enega najvidnejših slovenskih srednješolskih zborovskih sestavov.

Le ena izmed številnih nagrad

S svojimi nastopi dosega zbor Gimnazije Kranj zavidljivo kakovostno raven, ki jo potrjuje z uspehi na mednarodnih (Italija, Avstrija, Slovaška, Južna Koreja, Velika Britanija, Češka) in domačih tekmovanjih. V svojem arhivu ima kar dvajset zlatih in dve srebrni priznanji. Zadnji dosežki zbora pod vodstvom zborovodje Erika Šmida so osvojeno zlato priznanje na mednarodnem zborovskem tekmovanju Young Bohemia Prague 2017, dve zlati priznanji, osvojeni leta 2019 - mednarodni zborovski tekmovanji Concorso corale internacionale v Veroni ter Aegis carminis v Kopru ter seveda zlato priznanje in velika nagrada na mednarodnem tekmovanju Zlatna lipa Tuhlja 2021.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 16:18 25. Oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.