Glasbena prijateljstva tudi na velikem platnu

Lani spomladi, ko se je zaradi COVID 19 javno življenje prvič ustavilo, je Glasbena šola (GŠ) Kranj stkala pozitivno zgodbo med njihovimi učenci in starostniki.
Oglej si celoten članek

»Kot vse, je tudi nas, učitelje in učence GŠ Kranj, epidemija in zaprtje šole sredi marca 2020 presenetila. Kar naenkrat so učenci, ki so večinoma zelo ustvarjalni in radi nastopajo, ostali brez možnosti, da bi svoje znanje predstavili na odrih. Takrat sem začela razmišljati, na kakšen način in komu bi vseeno lahko pokazali, kaj vse znajo. V tistem času so v medijih vsak dan govorili o stanovalcih domov za ostarele. Žal pogosto neprijetne stvari. In sem pomislila, da ti ljudje ne morejo samo čakati, ali bo virus morda prišel tudi k njim. Slutila sem, da še kako potrebujejo pozitivno pozornost iz okolice,« pravi ravnateljica GŠ Kranj Petra Mohorčič in dodaja: »Takrat sem se domislila: Mladost in starost se vedno lahko lepo dopolnjujeta, kadar je sodelovanje spoštljivo. Če pa ju poveže še glasba, je pozitiven učinek zagotovljen.«

Učenci GŠ Kranj so tako za starostnike Doma upokojencev Kranj in Preddvor, Doma Taber Cerklje na Gorenjskem, Zavoda svetega Martina v Bohinju in Medgeneracijskega društva Z roko v roki ter druge starejše občane posneli svoje glasbene prispevke, ki so bili posredovani starejšim prejemnikom. Nastal je projekt, ki so ga poimenovali Glasbena prijateljstva. Ustvarjena sta bila kar 102 taka posnetka, 102 dobri želji, ki so jih povezale in jim v dneh, ko so bili medčloveški stiki omejeni, dajale upanje, da si v težkih časih ljudje znamo pomagati.

Pozitivno zgodbo bi radi delili z vsemi

Ker verjamejo, da je imelo to sodelovanje pozitiven vpliv, ki nas lahko tudi v teh nenavadnih časih spomni, da si ljudje v težkih trenutkih lahko stojimo ob strani in to ne glede na razlike v letih, so se odločili, da iz posnetkov pripravijo dokumentarni film. Režiral in izdelal ga je njihov bivši učenec Irenej Vid Bošnjak, kot povezovalka v dokumentarnem filmu je nastopila učenka Živa Hudohmet, izjave za film so podale osebe različnih starosti in profilov, vpletene v projekt, med drugim starostniki – prejemniki posnetkov, starši učencev, posredniki posnetkov, glavni igralci pa so učenci, ki so s posnetki ganili številne njim neznane starostnike, takrat v mislih prijatelje.

Premiera predvajanja dokumentarnega filma Glasbena prijateljstva bo v petek, 17. septembra, ob 19.00 v Letnem gledališču Khislstein, v primeru slabega vremena pa v Stolpu Škrlovec v Kranju.  Vstop je prost, velja pa pogoj PCT, ki ga bodo na vhodu preverjali.

»Glasba in mladost sta naredili svoje. Na šolo smo dobili nekaj čudovitih odzivov starejših, katerih so bili učenci iskreno veseli. Upamo, da nam bo jesen naklonjena do te mere, da bomo starostnike po domovih za ostarele lahko obiskali in jih s svojim glasbenim ustvarjanjem razveselili tudi v živo! Do takrat imamo v mislih že nekatere nove možnosti za sodelovanje, veseli pa bomo še kakšnega odziva – pozitivno medgeneracijsko povezovanje je lahko dota, ki nas spremlja celo življenje,« pa povabilo k ogledu zaokrožuje ravnateljica Petra Mohorčič.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.