Glavni trg pod arheološkim drobnogledom

Foto: Gorenjski muzej Kranj
Foto: Gorenjski muzej Kranj
Nocoj bodo v Mestni hiši v Kranju ob 19. uri odprli drugo razstavo v nizu Podobe nekdanjega Kranja – Glavni trg pod arheološkim drobnogledom.
Oglej si celoten članek

Gre za manjšo razstavo,  ki bo na ogled vse do 12. junija, in sicer od torka do nedelje od 10. do 18. ure. Njena avtorica dr. Veronika Pflaum pa je v spremnem besedilu opozorila, da Kranj že več kot stoletje živi z občasnimi arheološkimi deli, ki odstirajo vedno nove podobe iz njegove preteklosti.
"Nič pa ni srčike Kranja zaznamovalo tako kot izkopavanja obsežnega grobišča okoli župne cerkve na Glavnem trgu. Grobišče, na katerem so pokopavali od 7. do konca 18. stoletja, nas preko stoletij povezuje z nekdanjimi Kranjčani in samimi pričetki Kranja," je poudarila.
Arheologi so grobišče na Glavnem trgu raziskovali v več etapah med letoma 1953 in 2013 in odkrili skoraj 3000 grobov. V šestdesetih in sedemdesetih letih 20. stoletja je izkopavanja vodil arheolog Andrej Valič iz Gorenjskega muzeja. Muzej hrani zbirko fotografij in diapozitivov tedanjih izkopavanj, ki imajo izjemno strokovno dokumentarno vrednost, hkrati pa pričajo tudi o utripu Kranja v tem času in njegovih prebivalcih.
Na razstavi v Mestni hiši (Glavni trg 4) si bo mogoče ogledati veliko fotografij, ki prikazujejo delo, ekipe, opazovalce in okolico in tem posnetkom avtorica razstave daje prednost pred dokumentarnimi posnetki arheoloških odkritij. "Prikazujemo predvsem podobe delovnih razmer, vzdušja in način dela, kar je sicer redko vključeno v strokovne predstavitve izkopavanj," je pojasnila dr. Veronika Pflaum.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.