Goran Vojnović prvič režira v gledališču

Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia
V Prešernovem gledališču bodo premierno uprizorili družinsko dramo Marka Sosiča Meja sneženja, ki jo kot svojo prvo odrsko režijo podpisuje Goran Vojnović.
Oglej si celoten članek

Meja sneženja je trpka in pretresljiva drama o zastrupljenih družinskih odnosih, ki sprva delujejo povsem vsakdanje in običajno. Je neusmiljena drama o razkrivanju potlačenih travm, nestrpnosti do tujcev in krivde, ki s prihodom tujke Leile v odnosih med Očetom, sinom Ivanom in hčerko Ido prikažejo ostarelega avtoritarnega Očeta v vsej strašljivi zadrtosti in navidezni nemoči. Ko potlačena krivda iz preteklosti privre na plan, se v družini razprejo boleče silnice in nikoli zaceljene rane, s katerimi se soočijo gospodovalni Oče, nikoli odrasli Ivan in samaritanska Ida ob spoznanju, da krivde iz preteklosti ni mogoče izbrisati, pa tudi sovraštva ne.

»Presežek drame je v večplastnosti dramskih likov in njihovi človeškosti, v kateri Marko Sosič neizprosno išče izvorne korenine nacionalizma in ksenofobije. Te korenine so globoke in segajo v najbolj intimne in skrite kotičke oseb te drame,« poudarja dramaturginja Marinka Poštrak in dodaja, da je Meja sneženja igra o prikrivanju, zgodba o nestrpnosti do tujcev, ki korenini v globokih družinskih travmah in se prenaša iz generacije v generacijo, a tudi zgodba o nemogoči ljubezni in končno tudi o odpuščanju in empatiji, ki je ključ do bolj humanega sveta.

Kot pravi režiser Goran Vojnović v besedilu Meja sneženja prihaja bolečina na površje zelo počasi, skoraj neopazno, a ko naposled privre, se razlije čez vse, zato se mora v predstavi razliti ne le po odru, marveč tudi v prostor pod njim. »Meja sneženja je predvsem igralska predstava in vesel sem, da igralci v igranju te predstave tako zelo uživajo in da so tako izjemni. Vesel sem, da je občinstvo v Trstu predstavo zelo lepo sprejelo in tudi čustveno zelo močno doživelo. Vesel sem, da smo se s to predstavo poklonili našemu dragemu Marku Sosiču in da so nam mnogi gledalci povedali, da iz naše predstave veje njegov duh. Vesel sem, da bomo kmalu zaigrali pred kranjskim občinstvom,« je izjavil Vojnović pred premiero v Kranju, saj je svojo krstno izvedbo predstava že doživela na odru koproducenta, Slovenskega stalnega gledališča Trst.

Foto: Saša Despot Goran Vojnović

Sicer pa je to prva gledališka režija za Gorana Vojnovića. »Ta izkušnja je zelo dobra. Vidi se, da smo se imeli lepo. Kakor je na nek način nehvaležno se lotiti takega projekta, ki je zadnje, nekakšno poslovilno delo nekoga, me je po drugi strani kot režiserja postavilo v nek udoben položaj, saj je bilo že od začetka jasno, da ne bo šlo za nek moj avtorski projekt, kjer bi se moral jaz na kakršen koli način podpisovati kot avtor, ampak gre predvsem za Markovo predstavo. Rekel bom, da sem bil kot režiser tam, kjer sem si ob svojem debiju želel biti, kjer sem se počutil zelo dobro in nekako v ozadju ter tako nisem čutil večjega pritiska,« je ob tem povedal Vojnović.

V predstavi nastopajo Borut Veselko, Nikla Petruška Panizon, Primož Forte in Živa Selan.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.