Gradbeni stroji že brnijo

Foto: Peter Šalamon
Foto: Peter Šalamon
Pri Osnovni šoli (OŠ) Staneta Žagarja Kranj že nekaj časa brnijo gradbeni stroji. Predvidoma čez leto dni bodo tako lahko končno dočakali dolgo pričakovano novo telovadnico, učilnice in večnamenski prostor.
Oglej si celoten članek

OŠ Staneta Žagarja Kranj je bila zgrajena leta 1961. Že kmalu pa se je pokazalo, da je v njej premalo prostora. Tako so na šoli že več let opozarjali in izražali željo po dograditvi šole. V prejšnjem mandatu se je občina podala v projekt v okviru javno-zasebnega partnerstva. Načrtovali so izgradnjo nove telovadnice, 6 učilnic in večnamenski prostor. Pri tem pa se je zapletlo z okoliškimi prebivalci, ki so nasprotovali umestitvi prizidka na predvideno mesto.

Sledile so lokalne volitve in oblast je v Kranju prevzela nova oblast z novim županom. Tudi oni so med svoje prednosti uvrstili dograditev OŠ Staneta Žagarja. Pri tem so ugotovili, da bi bilo javno-zasebno partnerstvo predrago. Zato so se odločili, da to idejo opustijo in poskušajo pridobiti druge vire. Prav tako so se intenzivno pogovarjali z okoliškimi prebivalci. Na koncu so prišli do dogovora, da bodo prizidek postavili na drugo stran kot je bilo prej predvideno. Občina je uspela dobiti tudi evropska sredstva v višini dobrih 1,4 milijona evrov, ostalo od predvidenih 2,8 milijona evrov pa bo prispevala občina. Ker bo objekt skoraj ničenergijski, bodo tekom gradnje skušali pridobiti še sredstva EKO sklada in tako še dodatno zmanjšali vložek občine.

»To bo velika pridobitev za sedanje in bodoče učence in zaposlene v Osnovni šoli Staneta Žagarja, obenem pa tudi za bližnjo okolico. Lokacija in soseska bosta lepši, tukajšnji prebivalci, zlasti otroci, pa bodo imeli dostop do bolj urejenih naravnih in rekreativnih površin,« je poudaril župan MOK Matjaž Rakovec. V novem objektu bo, tako kot je bilo predvideno že v prvih načrtih, nova telovadnica z nadzidanimi šestimi učilnicami. V njem bo tudi večnamenski prostor, dvigalo za gibalno ovirane, zunaj pa bodo postavili novo športno igrišče.

Veselja ob začetku gradnje ni skrivala niti tamkajšnja ravnateljica Fani Bevk, ki si je intenzivno prizadevala za ta projekt. »Močno upam, da bo že prihodnje leto pri nas pouk potekal precej lažje kot doslej in našim učencem ne bo treba hoditi drugam na ure športa. Razmere se sicer v zadnjih letih res močno izboljšujejo: stavba je energetsko sanirana, lani smo dobili zeleno streho, zdaj bomo še prizidek.«

Foto: Peter Šalamon

Izvajalec del Lesnina MG oprema je že pripravil prostor za temeljenje samega objekta, prestavili so infrastrukturo, porušili star montažni objekt. »Pričakujemo, da bodo dela potekala po planu in bodo otroci objekt začeli uporabljati jeseni prihodnje leto. Sicer se srečujemo z nekaterimi težavami. Težava je recimo transport, ker gre le za gradnjo v strnjenem naselju, a ne pričakujemo večjih zapletov. Dela bodo potekala tudi med poukom, se pa bomo prilagajali šoli, če bodo imeli kakšne zadržke,« je pojasnil predstavnik izvajalca David Svetelšek.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.