Izbruha bolezni na srečo še ni

Foto: Žurnal24 V 14. stoletju so kugo razširili prav glodavci. V stoletju, ki je sledilo, je bo
Na celotnem območju Mestne občine Kranj bodo predvidoma prihodnji ponedeljek, 28. septembra, pričeli jesensko deratizacijo javne fekalne kanalizacije. Ta bo, odvisno od vremena, trajala od pet do osem dni.
Oglej si celoten članek

Na Komunali Kranj so pojasnili, da so nedavno prejeli prijavo o podganah na območju Žabnice. V tej vasi imajo ločen sistem za fekalno in meteorno vodo. »Kanalizacijski sistem je zaprt in grajen iz gladkih PVC cevi ter devetih črpališč, ki pa zaradi velikega števila dnevnih vklopov celotno linijo primarnega kanala od Žabnice do krožišča v Bitnjah zelo dobro izpirajo, vabe pa ostajajo nedotaknjene. Glodavcev je več tam, kjer je kanalizacijski sistem grajen iz starih hrapavih betonskih cevi, kljub vsemu pa bomo preventivno deratizacijo na tem območju izvedli na stranskih manj pretočnih kanalih,« so za Žurnal Gorenjska odgovorili iz Komunale Kranj.

Hrano dobijo tudi na kmetijah

Na območju Žabnice in Bitenj je sicer več kmetij, na katerih skladiščijo poljščine, in prav tam glodavci dobijo hrano. Izbruha bolezni zaradi podgan ali miši sicer ni bilo oziroma o njem nismo bili obveščeni, so nam še razložili na komunalnem podjetju.

V Kranju sicer zaradi boljšega učinka deratizacijo javne kanalizacije izvajajo skupaj z deratizacijo površin pred stanovanjskimi bloki. Te stroške pa poravna Mestna občina Kranj. Medtem ko so za deratizacijo v samih stanovanjskih blokih dolžni poskrbeti upravniki oziroma lastniki stanovanj.

Deratizacija javne kanalizacije je reden zaščitni ukrep, ki ga Komunala Kranj opravi spomladi in jeseni na območju vseh občin, kjer izvaja storitev odvajanja odpadnih voda. Zadnja redna deratizacija je bila tako aprila letos.

Težave so predvsem v strnjenih naseljih, kjer je veliko prebivalcev na majhnem območju, posledično pa veliko odpadkov. Na povečano število glodavcev vpliva napačno odlaganje bioloških odpadkov, hranjenje prostoživečih ptic, odmetavanje ostankov hrane v straniščne školjke, ki jo nato zaznavajo v kanalizacijskem omrežju in na čistilnih napravah, odmetavanje ostankov hrane ali umazane embalaže z ostanki hrane na javne površine. Velikokrat predstavljajo žarišča tudi okolica ekoloških otokov z nepravilno odloženimi odpadki in pa odprti kompostniki.

Ne mečite hrane v stranišča

»Uporabnikom svetujemo in jih opozarjamo, kaj ne sodi v straniščno školjko, v okviru dnevov odprtih vrat prikazujemo posledice nepravilnega odlaganja hrane, bioloških odpadkov in odpadkov nasploh, na zadnji strani položnic, ki jih občani prejmejo na dom, objavljamo opozorila in nasvete, ravno tako so nasveti dostopni na spletni strani podjetja Komunala Kranj, na kanalu YouTube podjetja je objavljen video prikaz delovanja Centralne čistilne naprave z opozorili,« so še dodali na Komunali Kranj.

Dejstvo je, da živali kanalizacijskih sistemov ne uporabljajo za bivanje, temveč jim predstavljajo predvsem prostor za iskanje hrane in gibanje. Bivališča pa si gradijo v luknjah ob sistemih ali drugi podzemni infrastrukturi (elektro, telekomunikacijski, toplovodi, kleti, …) ter na primernih površinah na površju, kot so zapuščeni objekti, kupi odpadkov in kompostniki. Prav zaradi vsega naštetega je treba pristopiti na več ravneh, opozarjajo na komunali. Predvsem pa velja: odtoki in straniščne školjke ne smejo nadomeščati zabojnikov za odpadke.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.