Izčrpana tako, da nista mogla več nikamor

Foto: Shutterstock Fotografija je simbolična.
Foto: Shutterstock Fotografija je simbolična.
Gorski reševalci so včeraj, 11. avgusta, imeli na Gorenjskem spet naporen dan, zadnje reševanje dveh onemoglih alpinistov v severni steni Debele peči je potekalo že zelo pozno zvečer. Obilo dela so imeli tudi gasilci, saj je zopet in večkrat zagorelo ob železniški progi Globoko-Radovljica. Gasilci PGD Mošnje, Radovljica, Lesce in Begunje na Gorenjskem so razkopali več kot 20 žarišč in jih zalili z vodo. Zagorela pa je tudi podrast gozda blizu Ceste svobode na Bledu. Požar so s hitro intervencijo pogasili gasilci PGD Bled, Ribno in Mlino.
Oglej si celoten članek

Kot smo že poročali, so po obsežni iskalni akciji, v kateri so sodelovali gorski reševalci GRS Bohinj, Radovljica in Tržič, vodniki gorskih reševalnih psov in helikopter z dežurno ekipo reševalcev na Brniku, včeraj popoldne našli pogrešanega planinca mrtvega. Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, se je pri sestopu s Triglava oziroma na poti od doma Planika proti Pokljuki izgubil in med hojo usodno padel na zahtevnem terenu. Pokojnika so s helikopterjem prepeljali v dolino in predali pogrebni službi.   

Blizu platoja pred predorom Ljubelj je pri sestopu z Zelenice ob 13. uri padla planinka in se poškodovala. Na kraju so jo oskrbeli reševalci GRS Tržič, nato so jo prepeljali v dolino. Reševalci Nujne medicinske pomoči Tržič pa so prepeljali v zdravstveno ustanovo. Policija je navedla, da je tuja krivda izključena.

Prav tako je bila sama kriva za nesrečo tuja planika, ki je okoli 18. ure padla na poti s slapa Savica. Zaradi poškodovanega gležnja ni mogla sestopiti, zato so jo oskrbeli reševalci GRS Bohinj, jo prenesli do parkirišča in jo v nadaljnjo oskrbo odpeljali v Zdravstveni dom Bohinjska Bistrica.
 
Malo pred mrakom, ob 20. uri, so reševalci dobili obvestilo o dveh plezalcih oziroma alpinistih, ki sta omagala v severni steni Debele peči, najvzhodnejšim dvatisočakom v Julijskih Alpah. Kot so navedli s Policijske uprave Kranj in Uprave RS za zaščito in reševanje, je bil en alpinist poškodovan, oba alpinista pa tako izčrpana, da nista mogla več nikamor. Gorski reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa GRS s helikopterjem Slovenske vojske so oba dvignili s plezalne stene Jesih-Potočnik in ju prepeljali v dolino.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 03:01 15. Avgust 2022.

    Plačljivo reševanje je rešitev

  • 07:37 13. Avgust 2022.

    Ni vsak za v gore.

  • 19:31 12. Avgust 2022.

    Udarit po žepu, pa bo vsak doma premislil, če je sposoben za hojo v gore. Državljani Slovenije smo res neumni, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.