Komunala Kranj racionalizira poslovanje

Foto: Komunala Kranj
Foto: Komunala Kranj
V Mestni občini Kranj, občinah Jezersko, Naklo, Preddvor in Šenčur, kjer Komunala Kranj izvaja javno službo ravnanja z odpadki, ukinjajo dodatno zbiranje mešane komunalne embalaže na ekoloških otokih. Zbiranje te je namreč organizirano po načelu od vrat do vrat oziroma na skupnih odjemnih mestih in tako ne bo več podvajanja sistema zbiranja, posledično pa bodo nižji tudi stroški. Zaradi bojazni, da gre le za način, kako zvišati cene, pa je na facebooku Lista za razvoj Kranja objavila peticijo pod naslovom Komunala Kranj - vrnite nam zabojnike! in začela zbirati podpise.
Oglej si celoten članek

Komunala Kranj v Mestni občini Kranj, občinah Jezersko, Naklo, Preddvor in Šenčur zbira mešano komunalno embalažo (MKE – plastike, pločevink, tetrapakov in druge embalaže) po načelu od vrat do vrat oziroma na skupnih odjemnih mestih. To pomeni, da ima vsak uporabnik možnost odlaganja v svoj zabojnik. Zato z januarjem 2021 ukinja dodatno zbiranje MKE na ekoloških otokih in tako ne bo več podvajanja sistema zbiranja iste frakcije odpadkov, so danes sporočili z Mestne občine Kranj.

Komunala Kranj: iščemo načine proti občutnim podražitvam

Kot pojasnjujejo z Mestne občine Kranj, ki je največja lastnica Komunale Kranj, se bo z umikom rumenih zabojnikov za embalažo z ekoloških otokov racionaliziralo poslovanje. V Komunali Kranj namreč iščejo načine, kako bi kljub čedalje višjim stroškom ravnanja z odpadki lahko cene komunalnih storitev obvladovali brez občutnih podražitev. Trenutno veljavne cene so iz leta 2016, stroški ravnanja z odpadki pa so se v zadnjih petih letih povečali za četrtino. V tem času se je namreč spremenilo veliko dejavnikov: od stroškov prevozov, prevzemanja in odlaganja odpadkov do minimalne plače.

Uporabniki tako odslej različne vrste embalaže – plastenke, pločevinke, tetrapake ipd. – odlagajo le še v lastne zabojnike z rumenimi pokrovi. Za naročilo večjega zabojnika ali vreč pa lahko pošljejo zahtevo na info@komunala-kranj.si. Več informacij je na voljo v času uradnih ur Komunale Kranj na telefonski številki 04 28 11 305.

Na Komunali Kranj zagotavljajo, da zamenjava manjšega za večji zabojnik za embalažo dodatno ne bremeni položnice za odvoz odpadkov. Ob tem pa še opozarjajo, da je najboljši odpadek tisti, ki sploh ne nastane. "Kupujmo odgovorno, ne pretiravajmo in kupimo le tisto, kar potrebujemo. Izogibajmo se nepotrebni embalaži in izberimo povratno embalažo. Hrane ne zavijajmo v odvečno folijo ali papir in raje uporabimo embalažo, ki jo lahko vedno znova uporabimo. Izogibajmo se izdelkom za enkratno uporabo. V trgovino se odpravimo z nakupovalno vrečko ali košaro. Izogibajmo se izdelkom, ki vsebujejo nevarne snovi. Predvsem bodimo pozorni pri izbiri čistil in kozmetike. Odločajmo se za okolju prijazne izdelke," opozarjajo na Komunali Kranj.

Peticija za vrnitev zabojnikov

Lista za razvoj Kranja, ki jo vodi mestni svetnik Igor Velov, pa nasprotuje odstranitvi rumenih zabojnikov z ekoloških otokov. V peticiji pod naslovom Komunala Kranj - vrnite rumene zabojnike, objavljeni na facebooku, je zapisan poziv, naj Kranjčani uporabijo svoj glas in preprečijo dvig cene odvoza odpadkov. V peticiji je tako med drugim zapisano:
Komunala Kranj je pod pretvezo zniževanja stroškov začela z ekoloških otokov odstranjevati rumene zabojnike. V resnici gre za neopravljanje njihovega osnovnega poslanstva in prvi korak do tega, da nam bodo dodatno zaračunali odvoz odpadkov. Te občani pridno ločujemo in odlagamo v domače zabojnike ter na za to namenjene ekološke otoke. Slednje za embalažo kmalu ne bo več mogoče. Komunala na svoji spletni strani gospodinjstvom že ponuja zamenjavo domačih rumenih 120 l zabojnikov za večje, 240 l, kar pomeni v prihodnje višji znesek na položnicah. Ker se zamenjave verjetno ne bodo poslužili vsi, zmanjšana možnost odlaganja odpadne embalaže na žalost s seboj prinaša tudi povečanje nepravilnega odlaganja odpadkov in onesnaževanja. Uprimo se tej neekološki odločitvi in višanju cen. Podpišimo peticijo za vrnitev zabojnikov za embalažo na ekološke otoke!

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.