Kranj ima štiri poslance

Kranjske barve bodo v novem mandatu zastopali 3 poslanke in 1 poslanec.
Oglej si celoten članek

Na območju Mestne občine Kranj je na državnozborskih volitvah največ glasov prejelo Gibanje Svoboda, sledila pa je stranka SDS. Zanimivo je veliko glasov prejelo tudi Državljansko gibanje Resni.ca, ki je v volilnem okraju Kranj 2 pristalo kar na četrtem mestu, v okraju Kranj 1 pa na šestem. V primerjavi z državnimi rezultati, je kar nekaj več glasov dobila tudi stranka SAB. Volilna udeležba je bila v okraju Kranj 1 slabih 71%, v okraju Kranj 2 pa skoraj 72,5%.

V nov sklic Državnega zbora RS so bili v parlament po delnih izidih izvoljeni štirje poslanci iz Mestne občine Kranj. Gibanje Svoboda bosta zastopali Andreja Kert in Sandra Gazinkovski, SDS bo v še enem mandatu predstavljal Branko Grims, na listi Levice pa je bila v parlament izvoljena tudi Ana Černe. Vsi so trenutno tudi svetniki v mestnem svetu Mestne občine Kranj.

»Rezultat stranke ni tak kot smo ga pričakovali in z njim ne moremo biti zadovoljni. Splošen rezultat volitev je sicer uspešen, zamenjali smo oblast, kar je bil eden od naših ciljev in dober rezultat gre pripisati tudi Levici,« nam je odgovorila Ana Černe. »Zahvalila bi se vsem volivkam in volivcem, ki so v Kranju glas namenili Levici in ki so prepoznali Levico kot pomembno stranko v novi sestavi vlade. S svojim rezultatom sem zadovoljna, saj  se je pokazalo, da smo z ekipo v Kranju vseh osem let delali dobro, nas pa glavno delo šele čaka,« je dodala. Glede tega, kaj si lahko od njene izvolitve obeta Kranj, pa pravi: »Prizadevala si bom za vsem dostopne javne šole, vrtce in urejeno oskrbo starejših. Za ureditev razmer v zdravstvu, za svobodne medije in za to, da kultura ostane v središču družbe. Prizadevala si bom za izgradnjo regionalne bolnišnice v Kranju, gradnjo novih najemnih stanovanj, nov dom upokojencev, nadgradnjo gorenjske železnice, več državnih sredstev za gledališče Kranj in na splošno več sredstev za kulturo.« Pripravljajo se tudi že na lokalne volitve. Cilj Levice je, da povečamjo število mestnih svetnikov. Glede županskega kandidat pa se bodo še dogovorili, je še zapisala Ana Černe.

Ana Černe (Levica)

»Zmago smo pričakovali. Da smo pa zmagali tako prepričljivo, je samo dokaz, da so se ljudje zbudili. Državljanke in državljani potrebujejo spremembe in Svobodo,« je v prvem odzivu po izvolitvi v Državni zbor povedala Sandra Gazinkovski. Kot pravi, je izvolitev zanjo osebni uspeh. »Sama sem bila prepričana, da bo v Kranju vsaj en poslanec iz naše stranke, sedaj pa vidimo da sva izvoljeni dve. Ponosna sem na vso ekipo in na vse, ki smo/so se trudili okoli kampanje. Najbolj pa sem ponosna na svoje Kranjčane, saj so mi potrdili tezo, da nekaj delam prav.« Glede tega, kaj si lahko od njene izvolitve obeta Kranj, pa pravi: »Še naprej se bom trudila za naše otroke in mladino. V Kranju bom še naprej podpirala dobre projekte. Stremela bom k uresničitvi mojih obljub, kar pa seveda vključuje moj KRANJ. Seveda bom pa opozarjala tudi na morebitne napake, ki so se in se verjetno še bodo dogajale.« Kar se tiče lokalnih volitev, je po njenih besedah zadeva še sveža in nam točnih podatkov zato ni mogla podati. »Seveda je prav, da vodilna stranka kandidira tudi na lokalnem nivoju in to bo tudi naš projekt. Za kandidata za župana pa se pustimo presenetiti.«

Foto: Facebook Sandra Gazinkovski

»Prepričljiva zmaga Gibanja Svoboda je jasen pokazatelj, da so si državljani in državljanke resnično želeli spremembe, da podpirajo zmerne, razvojno usmerjene politike, pravno državo in da so resnično pogrešali svobodo,« pa pravi izvoljena poslanka Andreja Kert. »Vsa ta vprašanja smo mi jasno naslavljali, od odprte liberalne družbe do zelene transformacije. Še enkrat bi pohvalila izjemno volilno udeležbo, prav tako pa sem neizmerno hvaležna mojim sokrajankam in sokrajanom za izraženo podporo, kar pa me zavezuje k nadaljevanju poštenega in trdega dela,« dodaja. Glede tega, kaj si lahko od njene izvolitve obeta Kranj, pa pravi: »Kot samostojna svetnica v mestnem svetu, sedaj pa tudi kot poslanka državnega zbora, bom nadaljevala z zavzemanjem za enakomeren razvoj Kranja na  gospodarskem, stanovanjskem in infrastrukturnem področju, na temeljih ohranjanja narave, zelenih površin ter pridelavo zdrave hrane v lokalnem okolju. V Kranju nam ne manjka izzivov, še marsikaj lahko storimo na področju kulture, turizma in še bi lahko naštevala.  Z dobrim sodelovanjem in polno angažiranostjo, v kar verjamem, bom še naprej po najboljših močeh ravnala in delala v korist Kranja in nas vseh, ki živimo tu. Vrata moje poslanske pisarne bodo vedno odprta za vse, ne glede na to koga so včeraj volili.« O lokalnih volitvah pa Andreja Kert pravi, da bo Gibanje Svoboda na njih sodelovalo, za vse ostalo pa je še preuranjeno. »Naše in moje prioritete so trenutno usmerjene v normalizacijo in vzpostavitev stabilnosti na državni ravni,« pravi.

Foto: Facebook Andreja Kert

Na morebitne odgovore novoizvoljenega poslanca SDS Branka Grimsa pa še čakamo.

Foto: Saša Despot Branko Grims

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 17:44 28. April 2022.

    Ti poslanci, ki so bili na zadnjih volitvah izvoljeni v državni zbor, sploh ne vedo kam so bili izvoljeni. Mislijo …

  • 18:04 27. April 2022.

    Kakšna samozaverovanost. Volili smo stranke,zasluge pa si pripisuje neznanka. Kako pohvalo si bo šele morala prislužiti z delom v parlamentu, …

  • 09:59 25. April 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.