Kranj pomaga Ukrajincem, šestčlanska družina tudi v občinskem stanovanju

Foto: M. Ha. Od novembra 2021 v središču Kranja, na trgu La Ciotat, stoji kip ukrajinskega pesnika Tarasa Ševčenka, ki ga je izdelal Sejfadin Gurbanov. Zaradi pisanja v ukrajinščini je bil Ševčenko, literarni sodobnik Franceta Prešerna, večkrat zaprt in več kot desetletje v izgnanstvu. Zraven kipov Prešerna in Ševčenka je v omenjenem parku v Kranju tudi kip ruskega pesnika Mihaila Jurjeviča Lermontova (1814-1841).
Foto: M. Ha. Od novembra 2021 v središču Kranja, na trgu La Ciotat, stoji kip ukrajinskega pesnika Tarasa Ševčenka, ki ga je izdelal Sejfadin Gurbanov. Zaradi pisanja v ukrajinščini je bil Ševčenko, literarni sodobnik Franceta Prešerna, večkrat zaprt in več kot desetletje v izgnanstvu. Zraven kipov Prešerna in Ševčenka je v omenjenem parku v Kranju tudi kip ruskega pesnika Mihaila Jurjeviča Lermontova (1814-1841).
Že od prejšnjega tedna je v enem občinskem stanovanju začasno nameščena 6-članska družina z vojnega območja Ukrajine, še eno občinsko stanovanje pa je rezervirano oziroma ga pripravljamo za namestitev še ene družine iz Ukrajine, so nam danes v zvezi s pomočjo beguncem pojasnili z Mestne občine Kranj.
Oglej si celoten članek

Tudi ta teden so v šotorih blizu Vojašnice Petra Petriča nadaljevali z zbiranjem človekoljubne pomoči. To organizira od 2. marca naprej Mestna občina Kranj oziroma Civilna zaščita Mestne občine Kranj v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije, Območna zveza Kranj, in Fajdigovo ambulanto. V tem tednu so občani darovali precej manj kot v preteklih, in sicer so ta teden darovali za en kombi različnih predmetov oziroma približno osem palet. Deloma gre to pripisati tudi dejstvu, da so šole zaključile z zbiralnimi akcijami do 18. marca.

Polna šolska avla v OŠ Stražišče

Številne šole so se namreč takoj po pozivu, da se v Kranju zbira pomoč, same lotile zbiranja. Kot nam je povedal Pavel Srečnik, ravnatelj OŠ Stražišče, so zaposleni in učenci prinesli od hrane do oblačil in igrač v šolsko avlo. "Odziv je bil izreden ... Šolska avla je bila polna. V desetih dneh se je nabralo kar za tri kombije. Vse smo odpeljali na zbirno mesto pred vojašnico, še prej pa so učiteljice z otroki vse prinešeno porazdelile v kartonaste škatle tako, da je bila hrana ločena od higienskih pripomočkov, obleke posebej ... No, glede oblačil smo pozneje izvedeli, da je ne zbirajo, a so jo vseeno prevzeli in bo šla za pomoč ljudem, ki jim pomaga Rdeči križ. Čeprav smo z zbiranjem zaključili 18. marca in smo oddali vse, pa tudi zahvalili smo se vsem darovalcem, še vedno pride kakšen paket. To se potem individualno dostavi pred vojašnico," je povedal sogovornik.
Na vprašanje, ali se je na OŠ Stražišče že kdo zanimal za šolanje otroka iz Ukrajine, pa je ravnatelj Pavel Srečnik odgovoril da ne, a da mu je znano, da sta se k pouku ene od kranjskih osnovnih šol že vključila dva otroka iz Ukrajine.

Na poziv prejeli sedem ponudb

Mestna občina Kranj je prejšnji petek, 18. marca, na javnost naslovila zaprosilo vsem, ki bi lahko pomagali z namestitvami, s prevajanjem, prevozi ali z drugim prostovoljnim delom. Na poziv so doslej prejeli sedem ponudb, in sicer po dve za nastanitev in nudenje psihološke pomoči, po eno pa za prevajanje, prevoz in nudenje obroka.

Na vprašanje, koliko ljudi oziroma podjetij v Kranju se je odzvalo na poziv občine, da bi lahko nastanili begunce, sta se odzvali dve fizični osebi, ki sta pripravljeni ponuditi stanovanje oziroma sobo.

.

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 10:47 26. Marec 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma …

  • 20:51 25. Marec 2022.

    Tujcem dat stanovanje, socialno pomoč, otroški dodatek in brezplačni vrtec. Slovencem pa prst v rit.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.