Kranj so zasedli fotografi

Foto: Maša Pirc
Foto: Maša Pirc
V nenavadnem času se je v Kranju rodil nov fotografski festival, ki bo mesto zaznamoval vse do konca septembra
Oglej si celoten članek

Tema prvega Kranj Foto Festa je IZOLACIJA | SVOBODA. Organizatorji in udeleženci tako želijo raziskovati kritična vprašanja našega časa, poskušajo predstaviti različne perspektive mladih in uveljavljenih fotografov ter vizualnih umetnikov z vsega sveta. »Mesto Kranj je edinstveno mesto za gostovanje festivala fotografij: srednjeveška zgodovina mesta se plemeniti z angažirano ustvarjalnostjo našega časa in z inovativno umetnostjo za prihodnost. Kranj je pionirsko mesto fotografije. Ravno tu je v navdihujoči alpski pokrajini leta 1842 Janez Puhar ustvaril edinstven postopek fotografiranja na steklo. S svetlopisom, kot ga je poimenoval, je s kratko osvetlitvijo le 15 sekund ustvaril pozitivno sliko, kar mu je omogočilo, da je portretiral in posnetke reproduciral. Z izumom fotografije na steklo je Janez Puhar zapisal Kranj in Slovenijo na svetovni zemljevid razvoja fotografije,« pravi direktorica festivala Petra Puhar.

S festivalom želijo krepiti zavest in razumevanje družbe s pomočjo fotografije. Cilj je promocija sodobne fotografije, ki išče originalne oblike vizualne komunikacije. S festivalom želijo razstavljati, promovirati, podpirati in spodbujati ustvarjalnost slovenskih ter mednarodnih umetnikov in graditi močno in trajno stičišče sodobne fotografije. Program, ki ga je pripravila strokovna organizacijska skupina, tako vključuje razstave, pogovore, delavnice, mojstrske tečaje, projekcije in preglede portfoliev. »Kranj smo skupaj spremenili v vznemirljiv oder, ki bo domače in gostujoče fotografe vse do konca septembra povezal z lokalno skupnostjo, jih pozval k izmenjavi izkušenj in oblikovanju močne skupnosti,« ob festivalu, ki se je začel prejšnji teden, dodaja Puharjeva.

Foto: Maša Pirc

 

Razstave na ogled še ves mesec

V otvoritvenem tednu so pripravili številna zanimiva predavanja, izobraževanja in vodenja po razstavah festivala. Te bodo do konca meseca tako na ogled na številnih mestih v Kranju. Maša Lancner, Kai Yokoyama, Valentyn Odnoviun razstavljajo v Galeriji na mestu pred kranjsko knjižnico. Fotografije ožjega izbora javnega razpisa IZOLACIJA|SVOBODA so na ogled v ulična galerija v starem mestnem jedru Kranja na Maistrovem in Glavnem trgu ter Prešernovi, Jenkovi in Cankarjevi ulici.

V Galeriji Kranjske hiše razstavlja kranjski fotograf Luka Dakskobler. Razstavo je naslovil Bolezen časa. Polona Avanzo je razstavo postavila v prostorih Zveze kulturnih društev Kranj, Robert Canali, Manca Juvan, Bruno Alencastro, Tereza Kozinc, Bib Frrokaj in Ewa Doroszenko pa so svoja dela razstavili v Layerjevi hiši. V bližnjem stolpu Škrlovec so na ogleda fotografije zmagovalke letošnjega razpisa Erjole Zhuka, medtem ko Keiny Andrade, Francesco Andreoli, Ludwig Nikulski in Nicola Lanciotti razstavljajo na vrtu gradu Khislstein. Razstavo pa si lahko ogledate tudi v kranjskem podzemlju. V rovih pod starim Kranjem namreč razstavljata Matthijs Uivel in Simon Chang.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.