Kranjska dolga miza naj bi prerasla v festival

Foto: Luka Kotnik Kranjska dolga miza Foto: Jaka Arbutina Kranjska dolga miza Foto: Jaka Arbutina Kranjska dolga miza Foto: Jaka Arbutina Kranjska dolga miza Foto: Jaka Arbutina Kranjska dolga miza Foto: Jaka Arbutina Kranjska dolga miza
Na dvorišču gradu Khislstein so včeraj, v nedeljo, 5. septembra, pripravili zeleni kulinarični dogodek: Kranjsko dolgo mizo. Gre za prvo tovrstno prireditev v Sloveniji, ki je dala pomembno usmeritev za prihodnost slovenske gastronomije, poudarjajo organizatorji z Zavoda za turizem in kulturo Kranj, ki so dogodek pripravili skupaj z Mestno občino Kranj, Gorenjskim muzejem, restavracijami in sponzorji.
Oglej si celoten članek

Sedem kranjskih kuharskih mojstrov dolge mize in njihovih pomočnikov je sinoči poskrbelo, da je 100 vabljenih obiskovalcev okušalo inovativne jedi iz domačih tradicionalnih sestavin. Za čarobno okrasitev pa je poskrbel florist Matjaž Beguš, ki je s šipkom in lampijončki svečano dekoriral mizo in okolico. Foto: Jaka Arbutina Kranjska dolga miza

Kuharski mojstri pripravili jedi iz lokalnih sestavin

Matjaž Erzar iz Gostilne Pr’Matičku, Aleš Kristan iz Kmetije odprtih vrat Pr’ Končovc, Matjaž Sedej iz Doma na Joštu, Mirza Bektašević iz Bistro Soneta ter Tomaž Polenec iz Kavarne in restavracije Brioni so kuhali pod taktirko z Michellinom nagrajenega šefa Uroša Gorjanca iz Gostilne Krištof. Pomemben član kuharske ekipe Nejc Rekar iz Gostilne Rekar je bil v vlogi vodje strežbe.

Vabljeni gostje so že ob prijavi na dogodek sporočili, ali želijo vegetarijansko - veganski meni ali mesno – ribji meni. Sestavine obeh so zagotovili kranjski pridelovalci in rejci, jedi pa so nato nastajale pred očmi obiskovalcev.

Kranjska dolga miza Kranjska dolga miza

Ob hrani in dobrem vinu kranjskega vinarja Uroša Gorjanca so si gostje dogodka lahko natočili v kozarce še kranjsko vodo iz pipe, ki je bila postrežena v posebnih kristalnih vrčih za vodo, izdelanih v podjetju Flaška d.o.o.. Voda v Sloveniji po svoji kvaliteti sodi v sam vrh svetovne pitne vode, je na dogodku povedal Tomaž Bolka iz Gostilne Krištof, bodoči sommelier za vodo, je ob tem dodal, da živimo v neprecenljivem privilegiju – v okolju, kjer iz pipe priteče pitna voda. Hrana, ki jo pripravljamo iz te dragocene sestavine, pa je zato boljša in energetsko bogatejša. Vodo izpod Storžiča so na svetovnem Blejskem vodnem festivalu ocenil za eno izmed dveh najboljših vod na svetu.

Kranj je v letošnjem letu dobitnik zlatega zelenega znaka, ki ga je destinacija prejela za svojo trajnostno naravnanost. Tudi kranjska gastronomija se želi s čim večjim odstotkom lokalnih sestavin, kratkimi dobavnimi verigami in čim manj zavržene hrane razvijati v smeri trajnostne naravnanosti. Na krožnikih gostov ni ostajala hrana, odnesli so jo domov v recikliranih posodicah. Trideset obrokov pa je bilo pripravljeno posebej za socialno ogrožene družine.

Obroki, ki jih je prevzela Andreja Valant, pomočnica direktorja Centra za socialno delo Kranj, so bili plačani z deležem od vstopnic. Prav tako tudi pomoč v višini 2000 evrov, ki je namenjena materi z dvema otrokoma v stiski, so danes sporočili iz Zavoda za turizem in kulturo Kranj.

Merili ogljični odtis dogajanja in postrežene hrane

Organizacija dogodka je bila zastavljena zeleno, brez plastike in z minimalno količino zavržene hrane. Kranjska dolga miza je bil prvi dogodek, na katerem se je meril ogljični odtis celotnega dogajanja, tudi postrežene hrane. Udeleženci dogodka so bili tako denimo naprošeni, da svoj prihod poskušajo urediti kar se da podnebju prijazno: peš, s kolesom, več udeležencev hkrati v istem vozilu ali z javnim prevozom. Priporočljiva obleka ni bila slavnostna, ampak »ekosproščena«.

Dr. Lučka Kajfež Bogataj, častna občanka in zelena ambasadorka Kranja, je zbranim na kulinaričnem dogodku povedala, da pri izbiri hrane lahko naredimo veliko sprememb. Ena je izbira med rastlinsko ali živalsko hrano, velik delež vpliva na okolje pa je transport, pakiranje, skladiščenje in kuhanje, ter količina hrane, ki jo zavržemo. Zaenkrat smo še energetsko nepismeni in ta prireditev je namenjena tudi temu, da se nekaj novega naučimo in postanemo bolj osveščeni, je še dodala.

Dogodka se je udeležil gastronomski strokovnjak dr. Janez Bogataj, ki ga je zaradi izvedbe in zelenih poudarkov označil za edinstvenega v Sloveniji. Kot takega ga je doživel tudi župan Matjaž Rakovec, ki je povedal, da "smo v Kranju glede zelene usmeritve soglasni: odločeni, da gremo po »zero waste« poti, zavezani zeleni politiki in uvajanju trajnostnih principov na vseh področjih".

Ambiciozni načrti za prihodnje leto

Namen dogodka je bil, kot so pojasnili z Zavoda za turizem in kulturo Kranj, prinesti kuharskim mojstrom in celotni destinaciji, ki si še ni opomogla zaradi večmesečnega zaprtja dejavnosti, odmevno promocijo, kar se neločljivo povezuje s promocijo trajnostne usmeritve celotne občine. Kranj na tem področju žanje veliko uspehov – nekdanji sloves industrijskega mesta se razvija v širše prepoznavno in razgibano zeleno zgodbo.

Včerajšnji dogodek nameravajo v prihodnje uporabiti za nadaljnjo promocijo. V letu 2022 bi tako radi zasnovali Festival dolgih miz, ki se bo odvijal na različnih lokacijah tako v mestu kot na podeželju, kar sčasoma lahko postane prepoznaven turistično-kulturni dogodek za širši krog obiskovalcev.

Foto: Jaka Arbutina Kranjska dolga miza

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:49 9. September 2021.

    Še malo z druge plati: https://trma.si/globus-slovenije/kako-drzavni-direktor-s-tajnico-in-se-kom-pozabi-na-dobrodelnost/

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.