Kranjska občina se pripravlja na najhujše

Foto: Mestna občina Kranj
Foto: Mestna občina Kranj
Kranjski svetniki so potrdili sredstva za vzpostavitev rdečih con v občini, ki jih bodo vzeli iz proračunske rezerve. Do sedaj so sicer iz tega naslova zaradi epidemije porabili že okrog 70.000 evrov.
Oglej si celoten članek

Kranjski mestni svetniki so na novembrski seji največ pozornosti namenili proračunski rezervi, ki jo v času epidemije občina porablja prav za te namene. Tako je od 12. marca do 1. novembra izdala za slabih 70.000 evrov naročilnic. Od tega so jih že plačali slabih 60.000, sredstva pa so bila namenjena za nakup zaščitnih sredstev za občinsko Civilno zaščito, Gasilsko reševalno službo Kranj, prostovoljce in ostale javne zavode v Mestni občini Kranj.

 

Na občini pripravljajo rdeče cone

Ob slabi epidemiološki situaciji se občina intenzivno pripravlja tudi na morebitne krizne razmere, če bi za okužene z novim koronavirusom zmanjkalo prostora v domovih za starejše, drugih socialnih zavodih ali v bolnišnicah. S tem v zvezi je predvidena izdelava rdeče cone v bivši Mercatorjevi trgovini na Planini, ki jo je občina kupila za vzpostavitev Dnevnega centra za starejše. Objekt naj bi pripravili tako, da bo čim več del opravljenih za stalno in ne le začasno. Občina bo poskrbela za ustrezno prenovo, opremo pa naj bi kupil Dom upokojencev Kranj. Za ta namen so svetniki potrdili 90.000 evrov iz proračunske rezerve.

 

Dodatnih 90.000 evrov iz proračunske rezerve pa so svetniki potrdili za nakup potrebne opreme za morebitno ureditev drugih prostorov za bolnike, okužene z novim koronavirusom. Mestna občina Kranj ima namreč za vzpostavitev rdečih con zagotovljene tudi prostore v šolskih telovadnicah, najprej pri Osnovni šoli Jakoba Aljaža. To skrbi okoliške stanovalce in starše otrok, ki obiskujejo to šolo. Kot so pojasnili na občini, so do te lokacije prišli predvsem zaradi operativno tehničnih funkcij. »Ta telovadnica je v bližini Doma upokojencev Kranj in vseh logističnih potreb, ki v zvezi s tem nastanejo, kot so prehrana, zdravstvena in negovalna oskrba ter drugo. Vsako tako nastanitev oceni posebna koordinacijska skupina, ki je imenovana za Gorenjsko. V njej sta tudi dr. Aleš Rozman in dr. Irena Grmek Košnik. To telovadnico so ocenili kot primerno z nekaterimi dopolnitvami, predvsem kar se tiče sanitarij,« je pojasnil poveljnik Civilne zaščite Mestne občine Kranj Sašo Govekar. Podžupan Janez Černe je na današnji novinarski konferenci po seji še dodal, da so stopili v stik s starši, a v izrednih razmerah o teh zadevah odloča zgolj stroka.

 

V nadaljevanju bi uporabili tudi Športno dvorano Planina. Ta bi bila namenjena predvsem tistim, ki si ne bi mogli zagotoviti samoizolacije na domu. S tem bi imeli eno vstopno točko za potrebe obvladovanja epidemije. V primeru, da bo epidemija ušla izpod nadzora, bo občina zagotovila še druge primerne prostore, in sicer telovadnici pri Osnovnih šolah Staneta Žagarja in Franceta Prešerna, v skrajni sili tudi Ledeno dvorano na Zlatem polju. »Mestna občina Kranj oziroma vsi, ki sodelujemo v tej zgodbi, težimo k temu, da do naselitve teh dvoran ne bi prišlo, ampak bi bila za to uporabljena nekdanja trgovina. Žal pa v tem trenutku pogoji, predvsem komunalna infrastruktura, tega še ne zagotavljajo. Trudimo se, da bomo do februarja usposobili to trgovino in bo potem to lahko edina nadomestna lokacija za okužene,« je še dodal Govekar.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.