Na Jošta nič več zastonj

Mestna občina Kranj bo na parkiriščih pod priljubljeno izletniško točko, Svetim Joštom nad Kranjem, uvedla parkirnino. O tem bodo na marčevski seji odločali mestni svetniki, pobuda pa je prišla s strani Krajevne skupnosti Jošt. Dnevno parkiranje bi stalo 2 evra. Nad uvedbo parkirnine pa niso najbolj navdušeni Joštarji.
Oglej si celoten članek

Mestna občina Kranj (MOK) je v minulih treh letih pod Joštom zgradila pet parkirišč s 67 parkirnimi mesti za pohodnike. Skupaj je danes na voljo 82 parkirnih mest. Število pohodnikov se je v zadnjem času, predvsem zaradi omejitev gibanja zaradi epidemije, zelo povečalo, zato se je izkazalo, da je treba stanje glede parkiranja urediti. »Pobudo za vzpostavitev plačljivih parkirnih mest za pohodnike je podala Krajevna skupnost Jošt in med aktualno krizo se je zares izkazalo, da je treba po vzoru nekaterih bolj obiskovanih pohodnih destinacij v Sloveniji celostno urediti tudi pohodniško destinacijo Sveti Jošt nad Kranjem. Parkirna mesta bodo predvidoma do sredine leta označena z ustrezno prometno signalizacijo, plačilo parkirnine pa bo glede na načrte možno preko telefonske aplikacije ali preko SMS sporočil,« pojasnjujejo na kranjski občini.

Foto: Peter Šalamon

 

V KS Jošt želijo zaščititi zasebno lastnino

Kljub temu, da je občina zgradila nove parkirne površine pod Joštom, veliko ljudi še vedno parkira na zelenicah, ob robu ceste, na gozdnih poteh. Gre v glavnem za zasebna zemljišča , ob tem pa včasih zaprejo tudi dovozne poti do gozda, pašnikov in polj. Lastniki tako ne morejo opraviti dela s kmetijsko mehanizacijo na svoji zemlji. »Zaradi avtomobilov, parkiranih ob cesti, je oviran promet, cesta manj pregledna in zato bolj nevarna za prebivalce in obiskovalce. Pred kratkim naš izvajalec, ki skrbi za pluženje in vzdrževanje ceste v zimskih razmerah, ni mogel do skladišča peska za posipanje vozišča, ker je bil zaparkiran z avtomobili. Razmere na poledeneli cesti so bile zato zelo slabe, sredi vasi so nastajali zastoji,« je opozoril predsednik KS Jošt Peter Zaletelj.

Težava pa so tudi pohodniki, ki se ne zavedajo, da tudi pešpoti potekajo večinoma po zasebnih zemljiščih in se lahko na območju KS Jošt gibajo zato, ker jim to dovoljujemo tamkajšnji prebivalci. Opažajo, da nekateri pohodniki hodijo po travnikih in pašnikih, izven poti, odmetavajo odpadke po tleh, ne privezujejo svojih psov in ne pospravljajo za njimi pasjih iztrebkov. »Ne pomagajo niti obiski medobčinskih redarjev, saj ti lahko ukrepajo le na lastnini Mestne občine Kranj, prebivalci KS Jošt pa tudi ne moremo kar naprej klicati policije in prijavljati prekrškarje. Želimo bivati v miru, ohraniti svoja zasebna zemljišča nedotaknjena in dostopna, saj del zemljišč, po katerih potekajo poti, že dajemo v javno uporabo. Želimo, da se obiskovalci tega zavedajo in se temu primerno tudi vedejo, ko pridejo v naše konce. Menimo, da smo dovolj gostoljubni, in pričakujemo, da bodo to znali ceniti tudi obiskovalci. Ob tem pa računamo tudi na pomoč občine: pri urejanju parkirišč in prometnega režima v prihodnje, uradnega kodeksa pravil obnašanja in nadzorom površin,« dodaja Zaletelj.

 

Joštarji do uvedbe parkirnine zadržani

Na problematiko parkiranja in odlaganja odpadkov v naravi opozarjajo tudi Prijatelji Jošta. Ob tem pa dodajajo, da je kranjska občina res pod Joštom uredila parkirna mesta, a ta glede na število obiskovalcev ne zadostujejo.

Glede uvedbe parkirnine, pa upravni odbor Prijateljev Jošta pravi: »Za uvedbo parkirnine bi bilo smiselno zbrati podatke in mnenja vseh udeležencev, od vaške skupnosti, UO Joštarjev, oskrbnika Doma na Joštu. V kritičnih terminih je treba še bolj vključiti Medobčinsko redarstvo in inšpektorat.  Pridobljena sredstva morajo biti namenjena urejanju dotičnih parkirnih mest, ureditvi infrastrukture, namestitvi košev za smeti, zapornic, ureditvi cestišča in parkirnega režima s primerno prometno signalizacijo. Zavedati se  moramo, da vsakodnevni  pohodniki ne bodo plačevali za parkirna mesta oziroma ne bodo preživeli toliko časa na Joštu. S tem se bo trend tradicije pohoda preusmeril na druge izletniške točke oziroma vrhove in v tem je bistvo. Treba je narediti študijo rešitve prometne problematike tako med tednom kot med vikendi in poiskati rešitve oziroma primere dobre praks občin s podobnimi situacijami. Vsekakor pa reševanje v skupno dobro in ne samo polnjenje občinske proračunske blagajne ter striktno sankcioniranje kršiteljev nepravilnega parkiranja v okviru pristojnosti Medobčinskega redarstva in inšpektorata MOK.«

 

Kranjska občina obljublja poostren nadzor

Sredstva, zbrana s parkirnino, bodo namenjena vzdrževanju parkirišč in ceste, za nadzor in delovanje sistema za zaračunavanje parkirnine, zagotavljajo na kranjski občini. MOK namerava nameniti sredstva tudi za vzdrževanje poti na Jošt in postavitev košev za odpadke na parkiriščih. Ob tem obljubljajo poostren nadzor in kaznovanje kršiteljev. Nadzor bodo izvajali medobčinski redarji in parkirni nadzorniki, ki bodo ukrepali v okviru svojih pristojnosti.

Na občini sicer zaenkrat ne nameravajo uvesti parkirnin na še nekaterih drugih problematičnih točkah, a iz njihovega odgovora tega ni moč izključiti. »Trenutno o uvedbi parkirnin na drugih podobnih parkiriščih še ne razmišljamo. Smo pa pod Šmarjetno goro in tudi pod Jamnikom v lanskem letu za obiskovalce uredili večje število parkirnih mest, ki jih v prihodnosti nameravamo tudi asfaltirati,« so zapisali na kranjski občini.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.