Na Trati že čakajo ... štorklje in mladičke

Foto: Andrej Tarfila Štorklje, Trata pri Škofji Loki, Frankovo naselje, gnezdo, Škofja Loka Foto: Andrej Tarfila Štorklje, Trata pri Škofji Loki, Frankovo naselje, gnezdo, Škofja Loka
"To je ena nadvse prijetna mednarodna in nemara celo transkontinentalna zgodba. Medtem ko naše štorklje uživajo po zelenih tratah nekje v bolj toplih krajih, jih doma na Trati oziroma v Frankovem naselju že čaka lepo posodobljen dom," je danes sporočil Jernej Tavčar iz kabineta župana Občine Škofja Loka.
Oglej si celoten članek

Kot so pojasnili z občine, so na opuščenem dimniku stanovanjskega bloka v Frankovem naselju 164 pred nekaj dnevi namestili novo konstrukcijo s podstavkom za lovilce vej in hrane pod gnezdom štorkelj. Na omenjenem dimniku namreč že več let od marca do konca poletja domujejo in tudi gnezdijo štorklje, izjema pa je bilo prav letošnje leto 2021. Po pričevanju stanovalk in stanovalcev letos ni bilo mladičkov, saj naj bi bil v gnezdu potekal "prepir" dveh samcev. "Upajmo, da jima bo prenovljeno domovanje všeč in bomo imeli v Škofji Loki prihodnje leto ponovno naraščaj," si zdaj ob novem letu želijo na občini.

Na podlagi Uredbe o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah je bela štorklja zavarovana vrsta, prav tako pa je tudi na seznamu živalskih vrst, katerih habitat se varuje. Po Pravilniku o uvrstitvi ogroženih rastlinskih in živalskih vrst v rdeči seznam je bela štorklja označena kot ranljiva vrsta. Njeni prehranjevalni habitati so podvrženi močno intenzivni rabi v kmetijstvu.

Pred časom so se na Občino Škofja Loka obrnili stanovalci, ki niso bili navdušeni nad gnezdom štorkelj. V okviru projekta Loško je ekološko so zato nevšečnosti rešili v obojestransko korist, se pravi v zadovoljstvo tamkajšnjih krajank in krajanov ter štorkelj.

"Sanacija obstoječe konstrukcije je potekala v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Trata, ki je poskrbela tudi za fotodokumentacijo, s predstavnikom SPO in predstavnikom stanovalcev in stanovalk bloka. Predhodno je projektant preveril statično stabilnost. S pomočjo in po navodilih dr. Damijana Denaca iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije je izvajalec naredil kovinski podstavek in ga namestil pod gnezdo," so sporočili z občine.

Namestitev je trajala več ur, saj je bilo potrebno obstoječo kovinsko konstrukcijo razžagati in polovico konstrukcije skupaj z gnezdom z dvigalom spustiti na tla, sledil pa je spust še druge polovice. V gnezdu se je predhodno odstranilo spodnji del, zaraščen s travo. Izvajalci so pravilno stabilizirali težišče celotne konstrukcije ter jo dvignili na dimnik. Potrebno je bilo veliko iznajdljivosti, spretnosti in znanja.

Namestitev je v veliko zadovoljstvo vseh uspela po pričakovanjih. Občina Škofja Loka bo v prihodnje poskrbela tudi za letno čiščenje žlebov, strehe stavbe in bližnje kotlovnice ter s tem zagotovila, da žlebovi ne bodo polni vej in hrane, ki jo štorklje prinašajo s seboj.

V letu 2020 je gnezdilo 259 parov

Največ belih štorkelj v Sloveniji gnezdi v severovzhodnem delu države, lani je na območju cele Slovenije gnezdilo 259 parov, ki so imeli skupaj 588 mladičev! Največ gnezd je bilo na električnih drogovih (80 odstotkov), sledijo gnezda na dimnikih (15 odstotkov). Preostala gnezda so na drevesih, antenah mobilnih operaterjev in silosih. Občasno kakšna štorklja tudi prezimi v Sloveniji, posebej če je zima blaga. Največ štorkelj sicer živi v panonskem delu Slovenije in štorklja je tudi simbol Prekmurja (v prekmurščini se imenuje bejli štrk).

V zadnjem obdobju vedno več belih štorkelj gnezdi na Gorenjskem. Njihova gnezda so poleg omenjene Trate pri Škofji Loki tudi v Podlubniku in naseljih Olševek, Cerklje, Spodnji Brnik, Komenda, Mlaka pri Kranju, Tenetiše, Lahovče in na Šutni.

Bela štorklja v mnogih okoljih, tudi Sloveniji, predstavlja znanilca sreče v kraju, kjer gnezdi, še posebej pri tisti hiši. Razširjeno je tudi izročilo, da štorklja prinaša otroke. Skladno s strategijo, ki jo je nedavno razkril sam minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek o treh milijonih, bi torej lahko rekli, da v Škofji Loki že sledijo tem smernicam ...

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 15:02 9. December 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.