Najboljši slovenski fotografi o različnih plateh posebnega časa

Foto: Denys Shay Fotografska razstava, Posledice Foto: Marina Pavlin Slovenska pregledna razstava fotografij za leto 2020 Foto: kolaž nagrajenih fotografij Slovenska pregledna razstava fotografij za leto 2020
Nocoj, v petek, 2. septembra, bodo ob 18. uri v škofjeloškem Sokolskem domu hkrati odprli kar fotografski dve razstavi: Slovenska pregledna razstava fotografij in Denys Shadro: Posledice/Consequences.
Oglej si celoten članek

Slovensko pregledno razstavo fotografij, ki je letni pregled slovenske fotografije in na kateri sodelujejo najboljši slovenski fotografski ustvarjalci, organizira Foto klub Anton Ažbe Škofja Loka. Peter Pokorn mlajši je za Žurnal24 pojasnil, da je 86 avtorjev poslalo na razstavo 940 fotogafij oziroma kolekcij. Od teh so člani Umetniškega sveta Fotografske zveze Slovenije v ožji izbor izbrali 179 del 67 avtorjev. Dela so sicer bila razdeljena v štiri kategorije – barvno, črno-belo in kolekcije. Na koncu je Umetniški svet v vsaki kategoriji podelil po tri nagrade, med barvnimi in črnobelimi fotografijami še po pet diplom, v kategoriji kolekcij pa tri diplome.
Nagrade in diplome bodo podelili ob nocojšnjem odprtju.

Foto: kolaž nagrajenih fotografij Slovenska pregledna razstava fotografij za leto 2020

Na vprašanje, za kakšen pregled gre, pa je Pokorn odgovoril, da se pregledna razstava imenuje predvsem zaradi tega, ker je to vsakoletna razstava, ko naj bi avtorji predstavili svoja novejša dela. "Naša razstava je posebna še v enem smislu. Je namreč pregledna razstava za leto 2020, ko smo zaradi epidemije covid-19 bili primorani ostajati doma, kulturne ustanove pa so bile zaprte. Žirijo smo tako opravili kar preko računalnikov, vsak žirant je dobil anonimizirana dela, ki jih je ocenil. Zadnji del, izbor najboljših del, pa smo izvedli preko telekonference. Ker smo imeli rezerviran termin za izvedbo razstave v času, ko je bil Sokolski dom zaprt, poznejši termini pa so bli zasedeni, zdaj izkoriščamo prvi možni termin, ko smo lahko razstavo tudi postavili," je razložil.

Druga fotografska razstava, ki jo bodo odprli nocoj, pa se izredno dopolnjuje s prvo, saj, kot prav Peter Pokorn mlajši, "skupaj prikazujeta različni plati istega časa. Medtem ko naša razstava predstavlja ustvarjalnost fotografov v času covida, pa Denysova razstava prikazuje predvsem posledice tega obdobja," je opozoril.

Foto: Denys Shay Fotografska razstava, Posledice

Mladi fotograf Denys Shadro, ki se na družbenih omrežjih predstavlja kot Denys Shay, v objektiv lovi predvsem glasbene dogodke in naravo, pogosto pa tudi domačo Škofjo Loko. Znanje je izpopolnjeval na ljubljanski Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo ter na Višji strokovni šoli v Sežani, na kateri zaključuje študij fotografije. K srcu mu je najbolj prirasla dokumentarna fotografija, saj mu omogoča, da na iskren in objektiven način predstavi potek dogodkov, ki zaznamujejo življenje okoli nas, so zapisali v vabilu na razstavo.

V Sokolskem domu si bo mogoče ogledati več kot 100 fotografij Shadrovih fotografij, Posledice oziroma Consequences pa njegovo diplomsko delo ob zaključku študija v Sežani. Rdeča nit njegove razstave je življenje med epidemijo, fotografije pa so dokument tega izjemnega, posebnega časa med pomladjo 2020 in 2022.

Razstavi bosta na Mestnem trgu 17 na ogled do 22. septembra 2022 v delovnem času Sokolskega doma. Ta pa je od torka do petka od 10. do 12. ure in od 17. do 19. ure, ob sobotah od 9.30 do 12.30 ure, ob nedeljah pa od 9.30 do 12.30 ure in od 17. do 19. ure

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.