Naša edinstvena Planica

Foto: Gorenjski muzej Kranj Planica, značke, razstava
Franci Petek, ki je postal svetovni prvak v smučarskih skokih 10. februarja 1991 v italijanskem Predazzu, bo jutri, v četrtek, 16. februarja, ob 18. uri v Galeriji Mestne hiše v Kranju odprl razstavo z naslovom Naša edinstvena Planica.
Oglej si celoten članek

Kot so sporočili iz Gorenjskega muzeja, so razstavo zbirke predmetov, povezanih s Planico in so last zbirateljev Slavka Hočevarja in Albina Novšaka, pripravili ob skorajšnjem prvem svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici. To bo, kot je znano, potekalo od 21. februarja do 5. marca.

Tekmovanja v Planici so bila vedno pospremljena s spominskimi predmeti in tiskovinami. Na začetku so bile to značke in razglednice. Po drugi svetovni vojni je bilo različnega gradiva, povezanega s planiškimi tekmami in motivom Planice, vedno več.
Za ohranjanje dediščine prireditev v Planici so zaslužni predvsem zagnani zasebni zbiratelji, ki gradivo zbirajo sistematično, po času nastanka in posameznih vrstah.

Foto: Gorenjski muzej Kranj Planica, značke, razstava
Zbiratelj Slavko Hočevar pa je, kot poudarjajo v Gorenjskem muzeju, eden tistih, ki se je tematiki posvetil najbolj natančno. Njegova zbirka izstopa tako po številu kot raznovrstnosti predmetov, na katerih se pojavlja napis in znak smučarskih tekmovanj v Planici. Najbolj obsežna je zbirka značk, ki šteje več kot 850 kosov. V zbirki so tudi razglednice, znamke, kuverte s spominskimi žigi, vstopnice, dovolilnice, zastavice, plakati ter drugi spominski in uporabni predmeti.

Planica, Planica

Planica, dolina v objemu visokih vrhov Julijskih Alp, je sinonim za smučarske skoke in zibelka smučarskih poletov. Na letalnici pod Poncami so bile dosežene številne rekordne daljave.
V Planici so bile prve tekme v smučarskih tekih že pred stotimi leti, leta 1931 pa se je začelo razvijati smučarsko središče z manjšo skakalnico. Inženir Stanko Bloudek je konstruiral 80-metrsko skakalnico, na kateri je 25. marca 1934 potekalo prvo mednarodno tekmovanje. Leta 1936 je bila prvič presežena daljava 100 metrov in Planica se je zapisala v svetovno smučarsko zgodovino. V naslednjih desetletjih je bila Bloudkova velikanka večkrat povečana in postavljeni so bili vedno novi rekordi.

V šestdesetih letih sta brata Lado in Janez Gorišek načrtovala novo letalnico. Že na prvih tekmah leta 1969 je bilo več rekordnih poletov, z najdaljšo daljavo 165 metrov. Po desetletjih prizadevanj so smučarski poleti postali samostojna športna disciplina.
Planica je leta 1972 gostila prvo tekmovanje v poletih in nato do leta 2020 še šestkrat. Zadnjih dvajset let se sezona skakalcev tradicionalno zaključi v Planici s tekmami v poletih. Z izboljšavami letalnice so bili od leta 1984 in naslednji dve desetletji vsi rekordi doseženi na planiški velikanki.

Daljava 200 metrov je bila prvič presežena leta 1994. Na tekmah leta 2005 so bile dosežene kar štiri najdaljše daljave in poleti preko 220 metrov so postali nekaj običajnega. Sledila je prenova letalnice, na kateri je bila prva tekma marca 2015 in do zdaj je najdaljši veljavni polet meril 252 metrov. Novi kompleks Nordijskega centra Planica s skakalnicami in tekaškimi progami bo od 21. februarja do 5. marca 2023 prvič prizorišče svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju.

Razstavo Naša edinstvena Planica si je mogoče ogledati v Mestni hiši na Glavnem trgu 4 v Kranju vsak dan, z izjemo ponedeljka, med 10. in 18. uro.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 15:28 15. Februar 2023.

    Petek pa je, svojga dnarja vreden. Tistega dne na znanem kraju ga je fortuna obiskala potem, jo je izkoristil za …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.