Ne več v podrtijo, temveč v moderno osnovno šolo

Foto: MOK Načrt za prenovo kranjske osnovne šole. Nekoč zapuščen objekt je dobil novo namembnost.
Foto: MOK Načrt za prenovo kranjske osnovne šole. Nekoč zapuščen objekt je dobil novo namembnost.
Osnovna šola Simona Jenka v Kranju je dobila novo podobo – njena prenova je končana.
Oglej si celoten članek

Kar nekaj let smo se v Kranju ob Prešernovem gaju lahko obregnili ob podobo dela osnovne šole, ki je kazil mesto: razbita okna, sive stene in neurejenost zapuščenega objekt so več leta klicali po nujni obnovi.

A je velik dan za osnovnošolce Kranja in Mestno občino Kranj prišel, s tem pa nova, moderna in mogočna podoba Vrtca in Osnovne šole Simona Jenka – PŠ Center: projekt, vreden kar 6 milijonov evrov, dozidava in rekonstrukcija objektov, je uspešno končan.

Degradiran kompleks je namreč sestavljen iz vzhodnega in zahodnega krila – v zahodnem krilu je potekal program osnovne šole, vzhodno krilo pa je bil objekt, kamor so do leta 2007 v šolo hodili srednješolci s srednje ekonomske šole v Kranju in bil nato več kot desetletje zapuščen, njegova podoba pa je le kazila mesto Kranja.

Projekt je bil usmerjen v prenovo prav tega dela, vzhodnega krila, in v prenovo celotne fasade, lepšo podobo pa je dobila tudi okolica šole. Skupaj kar 4.447 kvadratnih metrov zunanje površine na izjemni lokaciji v središču mesta je s projektom prenove dobilo novo namembnost – vanj bodo končno lahko hodili osnovnošolski in vrtčevski otroci. Namesto stare zunanjosti jih na tem delu že pričakujejo lepe in svetle učilnice, namestili so tudi nova igrala in pitnike za vodo, zunanje igrišče pa krasijo novo zasajena drevesa in vrtički.

Dodatna mesta za osnovnošolske in predšolske otroke

S prenovo degradiranega vzhodnega krila bodo na voljo tudi nova mesta za otroke. Osem dodatnih oddelkov bo za osnovnošolce (tako bo na šoli skupno prek 500 šolarjev) in štiri novi za vrtčevske – vrtec lahko sedaj sprejme 96 otrok. Naložbo sta sofinancirala Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, z uspešno izvedbo pa so se izjemno izboljšali prostorski pogoji in dostopnost do osnovnošolskega izobraževanja, varstva in vzgoje predšolskih otrok ter rekreacijskih površin na območju mestnega središča Kranja.

Otvoritev s kulturnim programom bo potekala v četrtek, 27. avgusta ob 11. uri na Komenskega 4 v Kranju. 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.