Ob smrti častnega občana dr. Borisa Paternuja

Foto: arhiv Mestna občina Kranj Boris Paternu (1926-2021)
Foto: arhiv Mestna občina Kranj Boris Paternu (1926-2021)
V spomin na prof. dr. Borisa Paternuja, akademika, ambasadorja znanosti Republike Slovenije in enega od vodilnih osebnosti slovenske literarne vede, ki je bil od leta 2006 tudi častni občan Mestne občine Kranj, bodo tudi v Kranju odprli žalno knjigo.
Oglej si celoten članek

Dr. Boris Paternu je umrl, kot smo že poročali, v 96. letu starosti prejšnji petek, 26. novembra, na svojem domu v Trstu. Slavistično društvo Trst-Gorica-Videm bo v njegov spomin jutri, v petek, 3. decembra, ob 17. uri pripravilo žalno sejo v Peterlinovi dvorani v Trstu, žalna knjiga bo odprta tudi v prostorih Mestne občine Kranj.

V Kranju se lahko vpišete jutri, v petek, 3. decembra, od 7. do 13. ure in v ponedeljek, 6. decembra, od 7. do 15. ure. Žalna knjiga bo odprta tudi na dan seje Mestnega sveta Mestne občine Kranj v sredo, 22. decembra, so danes sporočili iz Mestne občine Kranj.

Kranju je pustil svoj neizbrisen pečat

Profesor dr. Boris Paternu je bil redni predavatelj na mednarodnih in nacionalnih slavističnih kongresih, predaval je na več kot 15 univerzah po svetu, na različnih znanstvenih konferencah, med drugim tudi na Nobelovem simpoziju. Leta 1979 je bil izvoljen v članstvo Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Strokovno je organiziral ljubljansko serijo slovenističnih simpozijev Obdobja in urejal osrednje slovenske slovenistične publikacije, bil je tudi član uredniškega odbora in avtor člankov za Kranjski zbornik. Vrh njegove ustvarjalnosti predstavlja monografija France Prešeren in njegovo pesniško delo, s katero je tudi v Kranju pustil svoj neizbrisen pečat, zanjo je prejel tudi najvišjo državno nagrado.
Tudi sicer mu je slovenski kulturno-družbeni prostor v letih delovanja dodelil več priznanj; Mestna občina Kranj mu je v letu 2006 podelila naziv častni občan. S svojim delom in globoko pripadnostjo Kranju se je dr. Boris Paternu tako vpisal tudi v kranjsko zgodovino, so opozorili danes iz Mestne občine Kranj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.