Občina in župan imata zvezane roke

Foto: M. Ha. Upravna enota Kranj in Mestna občina Kranj sta v isti stavbi.
Foto: M. Ha. Upravna enota Kranj in Mestna občina Kranj sta v isti stavbi.
V Kranju so v zadnjih letih številni nezadovoljni s številom priseljencev, predvsem iz Kosova in Albanije. Za to priseljevanje pa mnogi obtožujejo občino in župana. Zato se je sedaj na to temo oglasil tudi župan Matjaž Rakovec.
Oglej si celoten članek

»Doslej se na to temo nisem oglasil, ker sem proti spodbujanju kakršnega koli sovraštva do tujcev, sploh ker vsi predstavniki nobenega naroda niso zgolj dobri ali slabi. Ker pa sem že nekaj let tarča obtožb in komentarjev za dejanja, o katerih ne morem odločati kot župan, sem se odločil, da o tem tokrat pišem povsem odkrito,« je na svojem Facebook profilu zapisal kranjski župan Matjaž Rakovec.

Foto: Mestna občina Kranj Matjaž Rakovec, župan Mestne občine Kranj

Rakovec opozarja, da nista občina in župan tista, ki izdajata dovoljenja za bivanje, ampak so za to zadolžene upravne enote (UE). »Ker pa se Mestna občina Kranj nahaja v isti stavbi z UE Kranj, ljudje vidijo pred vhodom v stavbo tuje državljane, ki čakajo v vrsti, in zmotno mislijo, da čakajo za občino. Razni populisti medtem z vnemo širijo miselnost, da občina izdaja dovoljena,« piše župan. Svoje trditve naj bi po njegovih besedah podkrepili s fotografijami. Tako je med drugim že pred časom namreč v javnost prišla fotografija, na kateri je Rakovec slikan z albansko zastavo v ozadju. Župan odgovarja, da gre za manipulacijo. »Z zastavo sem bil res slikan, a ne tako, kot so fotografijo potem izrezali in posnetek zlorabili »neznani kolegi« tik pred drugim krogom županskih volitev leta 2018. Oktobra 2018 sem bil s strani predstavnikov albanske skupnosti povabljen na njihovo srečanje. Udeležil sem se ga ravno tako, kot drugih srečanj narodnostnih skupnosti, med drugim makedonske, srbske in črnogorske ali kateregakoli slovenskega društva. Naivno ali politično zeleno, ker sem verjel, da vsi v Kranju podpirajo napore za večjo integracijo tukaj že živečih, napore za uporabo slovenskega jezika v dnevnem življenju. Vsako mizo na tem srečanju je krasil šopek slovenskih zastav, ki so bile poleg albanske in makedonske zastave razobešene po dvorani. In na izvorni fotografiji so slovenske zastave vidne,« je zapisal Rakovec.

Občina se mora tako ukvarjati s posledicami priseljevanja tujcev. Kot ob tem opozarja Rakovec, je Slovenija s svojo zakonodajo postala izhodišče za marsikaterega delavca iz zahodnega Balkana, ki išče boljše življenje v Evropi. Tudi kranjska občina je tako vladi že večkrat predlagala spremembo zakonodaje, s katero bi rešili povezane težave, in to brez sovraštva do tistih, ki iščejo boljše življenje, ter neizprosno do tistih, ki izkoriščajo sistem.

»Kranj je mesto Kranjčank in Kranjčanov in vseh, ki sem pridejo in spoštujejo predpise in zakone. Kot župan bom zato vedno prisluhnil slehernemu, skušal rešiti vsak problem. Ne gre zlahka, ker je država tista, ki nam vsem sprejema zakonodajo – tudi pravila o priseljevanju. Kot vedno pa so problem zlorabe naših, mnogokrat luknjastih zakonov. In občina in jaz osebno na to opozarjamo, smo opozarjali, bomo opozarjali. Kdor nam skuša podtikati drugačen odnos in ravnanje, ima svoje – največkrat politikantske – račune. Nestrpnost med ljudmi zaradi jezika, rase, barve kože, vere je vedno prinesla samo slabe posledice za vse. Kot župan sem trdno prepričan, da smo sposobni imeti Kranj za vse in vsakogar,« svoje sporočilo zaključuje župan Matjaž Rakovec.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 15:45 20. September 2022.

    Albanska skupnost voli janso to je bil deal med janso in rastoderjem ter jasharijem. Zato za janso 40tisoc vec glasov. …

  • 13:57 20. September 2022.

    ¸Johni-ja nazaj na vlado in bodo šiptarji in ostali zajedavci slovenskega proračuna le še preteklost!!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.