Ekspresna obnova in dograditev v 130 dneh

Foto: JGZ Brdo
Foto: JGZ Brdo
V prihodnjih dneh se bo koprsko podjetje Makro 5 lotilo obnove Hotela Brdo. Do včeraj, 4. januarja, ko je bil zadnji možni dan za oddajo pritožbe, na JGZ Brdo namreč niso prejeli nobenega zahtevka za revizijo postopka javnega naročila, in tako je odločitev o izbiri postala pravnomočna.
Oglej si celoten članek

Hotel Brdo bo reprezentativni objekt v času, ko bo Slovenija predsedovala Svetu Evropske unije, to je od 1. julija 2021 do konca leta 2021. Ker se bo glavnina dogodkov na posestvu Brdo pri Kranju začela šele v septembru, torej ni nujno, da mora biti vse nared že zgodaj poleti.

Zaradi obnove hotela Brdo, ki je zaprt od aprila 2019, so do novembra lani izvedli že dva postopka. Kot naročnik jih je vodil Generalni sektretariat vlade RS in vsakič so prispele tako visoke ponudbe (nekatere celo nad 40 milijonov evrov), da se je naročnik odločil razpis končati brez izbire izvajalca. Nazadnje, pred slabim mesecem in pol, smo poročali, kako zaradi neizbire izvajalca z obnovo ne bo mogoče začeti še v letu 2020.

V proračunu zagotovili skoraj 14 milijonov evrov

V novembru lani je nato prišlo do preobrata: s sklepom vlade je bil Javni gospodarski zavod (JGZ) Protokolarne storitve Republike Slovenije določen za upravljalca nepremičnine, na katerem bo potekala gradnja, in tako je naročnik postal JGZ Protokolarne storitve. Vlada pa je sprejela tudi sklep, da je v skladu s pogodbo o proračunskem financiranju investicije za obnovo Hotela Brdo zagotovljenega 13,95 milijona evrov.

Tretji postopek je stekel izredno hitro: novo naročilo so objavili 1. decembra, 18. decembra je potekel rok za oddajo ponudb, 21. decembra se je JGZ že odločil in sporočil, da bo prenovo Hotela Brdo za 11,5 milijona evrov skupaj z ddv izvedlo koprsko podjetje Makro 5. To je napovedalo, da bodo dela, vključno z montažo in pridobitvijo uporabnega dovoljenja, zaključili v zgolj 130 dneh od uvedbe v delo. Tri neizbrane ponudnike pa je naročnik zavrnil, ker so bile njihove ponudbe bistveno višje in tudi čas izvedbe je bil daljši.

Kot so nam danes sporočili iz JGZ Brdo, do včeraj, 4. januarja, na zadnji možni dan za oddajo pritožbe neizbranih ponudnikov, niso prejeli nobene. Na razpis so se sicer prijavile še Družba za gradbeništvo, inženiring, proizvodnjo in vzdrževanje cest CGP Novo mesto (hotel bi obnovila za 20,7 milijona evrov v 170 dneh), gradbeno podjetje Pomgrad Murska Sobota (hotel bi obnovilo za 19,2 milijona evrov v 170 dneh) in podjetje za inženiring Lesnina MG oprema v sodelovanju s podjetji Sugrad inženiring, Stilles in Riko (obnovili bi ga za 20 milijonov evrov v 160 dneh).

Po novem tudi predsedniški apartma z dvigalom

V Hotelu Brdo bodo odstranili vse do golih tal, sten in stropov, zamenjali bodo stavbno pohištvo, elektro in strojne inštalacije. Obnovili bodo pročelje, zamenjali streho, prenovili bodo vseh 78 sob, dogradili 41 novih sob, dogradili balkone v 31 sobah. Uredili bodo predsedniški apartma in do njega dogradili novo dvigalo, zamenjali pa tudi vsa dvigala. Uredili bodo še kuhinjo s kapaciteto za 300 obrokov in t. i. showcooking, prenovili bodo restavracije in aperitiv bar, prenovili in dodatno vzpostavili bodo več zunanjih teras. Načrtujejo tudi prenovo recepcije, ureditev VIP prostorov, wellnessa in fitnesa v kleti objekta, poskrbeli bodo tudi za zunanjo ureditev.

Objekt najprej ni bil hotel, ampak vojašnica

Obstoječi hotel Brdo stoji blizu vasi Predoslje v Mestni občini Kranj. Zgradili so ga leta 1974 kot objekt za namestitev gardistov. Kasneje je objekt spremenil svojo namembnost v hotel. Pred 30 leti oziroma konec 90. let so obnovili sobe. Med letoma 2002 in 2005 so hotel delno obnovili in leta 2005 so v hotelu uredili še wellness. Po omenjenih preureditvah so v hotelu bivali predvsem poslovneži in skupine.   

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.