Odrekli soglasje Maji Vunšek

Foto: M. Ha. Mestna knjižnica Kranj
»V nekaj dneh bomo s pravno pomočjo ugotovili, ali so se včeraj v komisiji za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja in v mestnem svetu zmotili, ker so izpostavili zahteve, ki ne držijo in jih ni v razpisu za direktorja knjižnice,« je danes komentirala odrečeno soglasje Maji Vunšek za novo direktorico Mestne knjižnice Kranj predsednica sveta zavoda Smiljana Volčina Slavec.
Oglej si celoten članek

Konec leta poteče mandat direktorici Mestne knjižnice Kranj Bredi Karun, ki bi se rada upokojila na začetku prihodnjega leta. Na javni razpis v septembru so se prijavili štirje kandidati. Svet zavoda je najprej na podlagi formalnih pogojev, nato pa še po polurnih pogovorih z vsakim kandidatom, odločil, da je Maja Vunšek najboljša kandidatka za direktorski položaj. Ti formalni pogoji so zapisani v odloku o ustanovitvi knjižnice in ta je bil letos spremenjen zaradi uskladitve z zakonom. Enaki formalni pogoji za direktorsko mesto so bili nato objavljeni v javnem razpisu.

»Zame je Mestna knjižnica Kranj zavod, za katerega živim, in zares želim, da dela tako odlično kot doslej. Je namreč ena najboljših knjižnic v Sloveniji in včeraj sem že bila zaradi politične odločitve zelo razočarana. Zato sem razmišljala, da vse skupaj pustim,« nam je danes dejala predsednica sveta zavoda Smiljana Volčina Slavec.

Povozili mnenji sveta zavoda in strokovnega sveta

»Člani sveta zavoda smo odgovorni, da pregledamo vso dokumentacijo, in smo jo. Korektno smo opravili vse pogovore, postopek je bil korekten. Zdaj pa so te politične igrice nad strokovnim delom sveta zavoda in tudi strokovnega sveta knjižnice, ki je prav tako bil soglasen o Maji Vunšek … Maja Vunšek je leto in pol pomočnica direktorice Mestne knjižnice Kranj, vodi več delovnih skupin v knjižnici, med drugim je tudi vodja sekcije za splošne knjižnice v Sloveniji. In če to ni dovolj  vodstvenih izkušenj,« je nizala dejstva Smiljana Volčina Slavec in dodala, da nekdo očitno noče vedeti, kaj so vodstvene sposobnosti. Če politikom kaj ni prav, ne bi smeli sprejeti oziroma spreminjati odloka o ustanovitvi knjižnice, je še opozorila in dodala, da Maja Vunšek verjetno res ni sposobna za direktorski položaj v IBM, za vodenje knjižnice pa ima več kot dovolj sposobnosti. »To je doslej že izkazala s svojim delom in zato je tudi cenjena v svoji stroki,« je zaključila Smiljana Volčina Slavec.

Podžupan Janez Černe, tudi predsednik komisije za mandatna vprašanja,volitve in imenovanja, je povedal, da je bil preglasovan in je imel drugačno mnenje kot preostala dva člana, hkrati pa je opozoril, da so nedavno, v juniju, spreminjali odlok o knjižnici. A kljub temu mestni svet ni podal soglasja kandidatki Maji Vunšek za direktorico, kar pomeni, da bodo v Kranju najverjetneje ponovili razpis.

Zgodovina se ponavlja

Zaplet pri imenovanju novega direktorja spominja na dogodke izpred petih let. Po 10 letih vodenja Mestne knjižnice Kranj je Viljem Leban ostal brez podpore zaposlenih in svet zavoda, ki ga je tudi takrat vodila Smiljana Volčina Slavec, je po izvedenem javnem razpisu med petimi kandidati kot najustreznejšo izbral Petro Puhar Kejžar. Strokovni svet pa je menil, da nima ustreznih kvalifikacij in izkušenj.

Mestni svet je takrat sledil mnenju strokovnega sveta in župan Boštjan Trilar je takrat komentiral, da tako pomemben javni zavod, kot je knjižnica, ki ima 40 zaposlenih in 1,2 milijona proračuna, potrebuje nekoga z več vodstvenimi izkušnjami. Razpis so nato ponovili, med 17 kandidati pa je bila nato izbrana Breda Karun, ki je prej delala na vodilnih mestih v Knjižnici Otona Župančiča in v Mestni knjižnici Ljubljana, vodila sekcije pri zvezi bibliotekarskih društev Slovenije, v NUK-u delovala kot koordinatorka dejavnosti osrednjih območnih knjižnic, svoje strokovne izkušnje je prispevala v strokovni skupini za knjižničarstvo pri Ministrstvu za kulturo RS in se tudi preizkusila kot podjetnica.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.