Pandemija oklestila prihodke družbe Goodyear Slovenija

Foto: Goodyear
Foto: Goodyear
Družba Goodyear Slovenija je lani ustvarila 195,01 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 13,7 odstotka manj kot predlani. V regiji Adria se je obseg prodanih pnevmatik zmanjšal za 20 odstotkov na 2,03 milijona enot. Predlanski čisti dobiček v višini 8,02 milijona evrov se je lani prevesil v izgubo v višini 80 tisoč evrov.
Oglej si celoten članek

"Na industrijo pnevmatik so spreminjajoče se koronske razmere vplivale negativno, zlasti v začetku leta 2020, ko smo zaznali nenadno in močno zmanjšanje povpraševanja po nadomestnih pnevmatikah, avtomobilski proizvajalci pa so ustavili ali močno omejili proizvodnjo po vsem svetu, zaradi česar so se posledično zmanjšala tudi naročila pnevmatik za prvo vgradnjo," je povzel glavni direktor družbe Goodyear Slovenija Matej Zavrl.

Tudi podatki Evropskega združenja proizvajalcev pnevmatik in gumenih izdelkov kažejo, da je bilo preteklo leto za gumarsko industrijo težko. Največji upad prodaje so proizvajalci pnevmatik opazili pri prvi vgradnji. V primerjavi z letom 2019 se je pri pnevmatikah za osebna vozila število prodanih pnevmatik zmanjšalo za 23 odstotkov, pri pnevmatikah za tovorna vozila pa za 18 odstotkov. Pri nadomestnih pnevmatikah se je število prodanih pnevmatik članov združenja za osebna vozila zmanjšalo za 12 odstotkov, za tovorna vozila pa za štiri odstotke.

Kljub izgubi niso ustavili naložbe

"Skupno število proizvedenih enot je v kranjskem Goodyearu tako sledilo gibanju evropskega trga in se znižalo za 15 odstotkov na 5,99 milijona enot," so sporočili iz družbe. Potem ko je predlani družba ustvarila dobiček iz poslovanja v višini 5,66 milijona evrov, je lani izguba dosegla 3,54 milijona evrov, so navedli.

V Goodyearu Slovenija so lani kljub temu nadaljevali redne naložbe v proizvodni obrat in zaključili prvo fazo razširitvene naložbe, ki so jo napovedali konec leta 2018. Prvo fazo, ki zajema postavitev ene dodatne stavbe in namestitev naprednih strojev za izdelavo pnevmatik, so ob koncu preteklega leta zaključili v skladu z načrti. Začetek druge faze pa so kmalu po začetku pandemije zamaknili v letošnje leto.

Skupne investicijske naložbe so v letu 2020, predvsem zaradi nadaljevanja razširitvenega projekta, znašale 22,94 milijona evrov. "Goodyearova tovarna v Kranju se že nekaj let osredotoča na proizvodnjo pnevmatik za platišča večjega premera oziroma pnevmatik z večjo dodano vrednostjo. Tako smo se v lanskem pripravljali na proizvodnjo 19-palčnih pnevmatik za osebna vozila, v letošnjem pa smo z njihovo proizvodnjo tudi začeli," je dejal direktor proizvodnje Goodyear Slovenija Marko Nahtigal.

Čeprav se obseg prodaje pnevmatik v prvih mesecih letošnjega leta še ni vrnil na predkoronsko raven, so v družbi, v kateri je 1600 zaposlenih, optimisti. "Med pomembnejšimi trendi izpostavljamo pričakovano rast povpraševanja po pnevmatikah za platišča večjega premera ter po pnevmatikah za segment vozil SUV. Opažamo tudi pozitivne učinke našega osredotočanja na kanal prve vgradnje," je navedel Zavrl.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 15:13 2. Junij 2021.

    Začnite delati doma. To je tisto, kar sem finančn0 najbolj nagrajeval. V petek sem po zaslužku 44.789 ameriških dolarjev prejšnji …

  • 13:24 2. Junij 2021.

    Jo bo vlada komot "založila" iz presežkov,ki jih je ustvarila v času krize,kakor se rada pohvali.....

  • 13:18 2. Junij 2021.

    Saj veste, kako je nastala ta guma? Frenk je imel celo leto neverjetno srečo s seksom. Po 1 letu je …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.