Po Kranju odslej tudi s trikolesnikom

Foto: Mestna občina Kranj Pri tovornem trikolesniku je treba biti pazljiv, saj je vožnja precej drugačna kot pri navadnem ali električnem kolesu.
Foto: Mestna občina Kranj Pri tovornem trikolesniku je treba biti pazljiv, saj je vožnja precej drugačna kot pri navadnem ali električnem kolesu.
Sistem za avtomatizirano izposojo koles KRsKOLESOM je bogatejši za dva trikolesnika. Parkirana sta na postajah Mestna knjižnica Kranj in Lekarna Kranj pred avtobusno postajo na Bleiweisovi cesti. Mestna občina Kranj si z novo pridobitvijo prizadeva za lažji dostop občanov do mestnega jedra, zato je ta namenjena gibalno oviranim, prebivalcem mestnega jedra in podjetnikom. Uporaba je brezplačna, pogoj zanjo pa je registracija v sistemu.
Oglej si celoten članek

V kranjskem sistemu izposoje koles KRsKOLESOM, ki se ponaša s 95 navadnimi kolesi in 75 električnimi na 28 lokacijah ter velja za največji elektrificiran sistem izposoje koles v Sloveniji, sta od danes na voljo dva trikolesnika. Parkirana sta na postajah pred mestno knjižnico in lekarno pri avtobusni postaji. Vrniti ju je mogoče na katerokoli lokacijo v sistemu, vendar bosta ob prerazporejanju koles vsakič vrnjena na omenjeni lokaciji.

Trikolesnika sta brezplačno na voljo gibalno oviranim, podjetnikom in stanujočim v mestnem jedru, s čimer želi Mestna občina Kranj omogočiti lažji dostop ožjega mestnega središča gibalno oviranim, lažjo dostavo manjših paketov najemnikom ali lastnikom objektov in s tem dodatno zmanjšati promet v mestnem jedru.

Uporabnik mora imeti registriranega enega od paketov v sistemu KRsKOLESOM in izkazano upravičenost do trikolesnikov, kot je denimo dokazilo o lastništvu ali najemna pogodba za nepremičnino v mestnem jedru. Gibalno ovirani izkazujejo upravičenost s potrdilom izbranega osebnega zdravnika. Registracijo za dostop do trikolesnikov je možno opraviti le osebno na info točki Turistično informacijskega centra (TIC) na Glavnem trgu 2 in v Centru trajnostne mobilnosti (CTM) na Planini, kjer mora uporabnik izkazati svojo upravičenost do trikolesnikov, se seznaniti z navodili za trikolesnike in podpisati izjavo. TIC je odprt od ponedeljka do sobote od 8. do 19. ure, ob nedeljah in praznikih pa od 9. do 18. ure. CTM je odprt od ponedeljka do petka od 9. do 17 ure, ob sobotah pa od 9. do 13. ure.

Uporabnik potrebuje več moči, časa in prostora za zavijanje

Z Mestne občine Kranj pa hkrati opozarjajo, da se tovorni trikolesnik odziva drugače kot navadna in električna kolesa.

Z njim je treba ustrezno upravljati, prilagoditi se je potrebno razmeram v prometu. Pri vožnji je treba biti pozoren na pravočasno in nadzorovano krmiljenje. Konfiguracija trikolesnika, ki ima spredaj tovorni prostor z dvema kolesoma, vpliva na odzivnost trikolesnika pri krmiljenju in radiju zavijanja.

Uporabnik potrebuje več moči, časa in prostora za zavijanje kot pri električnem ali navadnem kolesu.

Trikolesnik ima pet stopenj asistence, peta je primerna zgolj za močno obtežene trikolesnike na položnih površinah ob umirjenem prometu in zadostnem prostoru za krmiljenje. Priporočeno je vzdrževanje zmerne hitrosti z občasnim poganjanjem pedalov brez naglega pospeševanja. Pred zavijanjem je treba nujno zmanjšati hitrost, moč zaviranja pa naj bo sorazmerna, odvisna je od kota zavijanja. Pred vstopom v večji ovinek je treba močneje zavirati.

Zaradi vsega naštetega z Mestne občine Kranj svetujejo, da si uporabniki ob prvi vožnji vzamejo nekaj časa za spoznavanje s trikolesnikom in njegovimi odzivi, najbolje na manj prometni površini.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:04 12. Avgust 2021.

    Google plačuje dober dohodek od doma od 4600 do 6200 evrov na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.