Po Kranju tudi s pomočjo virtualnih vsebin

Tudi na področju turizma je epidemija covid-19 prisilila to dejavnost, da se še bolj posveti digitalnim vsebinam. Temu so se prilagodili tudi v Zavodu za turizem in kulturo Kranj (ZTKK), kjer so že sicer pred tem poskrbeli za kar nekaj zanimivih video vsebin o Kranju in okolici.
Oglej si celoten članek

Zavod za turizem in kulturo Kranj že nekaj let v svoje promocijske aktivnosti vključuje digitalizirane vsebine. »Digitalne prezentacije destinacije in njenih znamenitosti so sicer velik trend in ponujajo nešteto različnih možnosti, cenovnih razredov. So tudi nujnost zaradi načina našega življenja in načina, ki ga uporabljajo potencialne stranke za ogled, izbor in spremljanje naše destinacije. Prenos turizma v digitalni prostor je postal nujnost še posebej v času Covid epidemije,« pojasnjujejo na ZTKK.

 

Potop v zgodovino skozi digitalne pripomočke

Izbora vsebin in načina digitalne prezentacije se zavod loteva v skladu z aktualnostmi v destinaciji in s finančnimi možnostmi. Tako so že pred epidemijo posneli več promocijskih filmih o Kranju in tradicionalnih dogodkih, poskrbeli pa so tudi za doživetje mesta skozi virtualno okolje. Tako je na voljo aplikacija AR Kranj: navidezna resničnost, s pomočjo katere si obiskovalci lahko ogledajo nekaj ključnih točk v mestu in tako skočijo v zgodovino. Za potrebe sejmov in raznih dogodkov so pripravili ogled Kranja skozi očala virtualne resničnosti. Kranj si je moč ogledati tudi v 360-stopinjskih slikah, posamezne znamenitosti ali dogodke pa spoznati bolj podrobno s pomočjo QR kode.

Lani pa so se digitalizacije lotili na treh področjih. Tako so posneli več kratkih promocijskih filmov o Kranju. V izdelavi je tudi digitalizirana predstavitev Kranja in rovov, znamenitosti in zgodovine, ki jo bo moč v rovih videti kot posebno doživetje. Uporabljene bode različne digitalne tehnike. Za projekt so pridobili tudi sredstva gospodarskega ministrstva.

Produkt Cifra-mož bo predstavil Kranj kot Prešernovo mesto na način sodobnega doživetja. Del bo tudi digitaliziran. Uporabnik se bo lahko potopil v Prešernov svet in si od tam prinesel spominek na Kranj, na izkušnjo.

 

V prihodnje še več virtualnih doživetij Kranja

ZTKK bo letos na področju digitalizacije končal lani začete projekte. Ob tem bodo prenovili spletno stran in pripravili aplikacijo za lažje in prijetnejše raziskovanje Kranja. Ob tem snemajo še nove promocijske filme in pripravljajo virtualno vodenje po Kranju. »Nekaj znamenitosti Kranja je ZTKK v obliki klasičnih video posnetkov s turističnimi vodniki posnel februarja in smo jih objavili na mednarodni dan turističnih vodnikov. Glede virtualnih simulacij pa nameravamo v prihodnje na veduti Kranja izdelati rekonstrukcijo celotnega obzidja, obrambnih stolpov, pokopališča, prve naselbine na Pungertu v času neolitika, zrušitev obrambnega stolpa na Pungertu, zrušitev gorečega lesenega mostu v kanjon Kokre, požar v mestu in podobno,« ob tem obljubljajo v zavodu ter ob tem dodajajo, da bo obseg teh aktivnosti odvisen od zagotovitve finančnih sredstev, ki, kot pišejo, v letošnjem letu ne zadoščajo za izvedbo vsega tega. Zavod tako poskuša potrebna dodatna sredstva pridobiti na razpisih Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ali Slovenske turistične organizacije.

Številne video vsebine o Kranju, ki jih je pripravil ZTKK, so sicer že na voljo med drugim na njihovem YouTube kanalu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.