Po mesecu dni preobrat

Kranjski svetniki so tokrat le potrdili Sklep o načinu priprave in določitvi višine sredstev participativnega proračuna v Mestni občini Kranj za leto 2022 in 2023.
Oglej si celoten članek

Potem ko so kranjski mestni svetniki na prejšnji seji z dnevnega reda umaknili točko o participativnem proračunu, so na tokratni sklep soglasno potrdili. Spomnimo, na prejšnji seji so bili glavni očitki, da je sklep o participativnem proračunu mestni svet že potrdil, da se s sprejetjem še ne mudi ter bojazen, da majahne krajevne skupnosti, predvsem podeželske, od tega ne bodo imele nič.

PRORAČUN Občani zaenkrat še ne bodo soodločali

Med tistimi, ki so na prejšnji seji izglasovali umik točke o participativnem proračunu, je bil tudi svetnik Igor Velov (Lista za razvoj Kranja). Takrat je predvsem izpostavil, da se s sprejetjem ne sme hiteti. Tokrat je sklep podprl, ob tem pa dejal: “Prav je, da se vsaj vodje svetniških skupin opozori na vse aktivnosti v povezavi s participativnim proračunom. Tudi mi imamo v posameznih krajevnih skupnostih svoje predstavnike, v nekaterih imamo tudi svoje predstavnike v svetu krajevne skupnosti, saj je namen, da pri tem projektu sodeluje čim več občank in občanov. Če bi vse skupaj že na prejšnji seji teklo v to smer, bi bil sklep zagotovo potrjen že takrat.

Zadeva ne bo šla v smer, da bi izgledalo kot že neke vrste predvolilna bitka. Tako jaz kot tudi oba podžupana se bomo delavnic udeležii le v krajevnih skupnostih, kjer živimo. Bistveno je tudi to, da bomo o vseh aktivnostih obvestili vse svetnike, da bodo lahko po svojih svetniških skupinah lahko delovali v krajevnih skupnostih, v katerih so bili izvoljeni,” pa je poudaril župan Matjaž Rakovec.

 

Kako bodo sodelovali občani?

Participativni prračun je bil uspešno prenešen iz svetovne prakse v evropsko in slovensko. V okviru priprav smo preverili vse dosedanje izkušnje in upamo, da smo pobrali vse tiste pozitivne stvari. Za dve leti namenjamo sicer 1,25 milijona evrov, po 625.000 evrov za leti 2022 in 2023. Mestno občino Kranj smo azdelili na 26 območij, ki so enaka območjem krajevnih skupnosti. Za vsa območja pa predlagamo enak znesek, in sicer dobrih 24.000 evrov za posamezno krajevno skupnost,” je na seji pojasnila vodja  Oddeleka za mestni svet  in krajevne skupnosti na Mestni občini Kranj Tatjana Kocijančič.

Konec avgusta bodo potekale delavnice, s pomočjo katerih bodo oblikovali predloge, ki se bodo nato izbirali do 30. septembra. Predlogi bodo izglasovani na nivoju vsake od 26 kranjskih krajevnih posebej, zanje pa bodo lahko glasovali vsi, starejši od 16 let.

Župan bo imenoval petčlansko strokovno komisijo, ki bo dorekla merila in kriterije, ki jih morajo izpolnjevati predlogi projektov občanov, opravila dokončno presojo in potrdila predloge, pripravila nabor izvedljivih projektov po območjih, potrdila izglasovane projekte glede na število glasov in razpoložljiva sredstva, pripravila dokumentacijo za uvrstitev v proračun in končno poročilo o pripravi participativnega proračuna. O vseh aktivnostih bodo sproti obveščeni mestne svetnice in svetniki, predstavljen bo nabor projektov. Poziv občanom za oddajo predlogov bo objavljen na spletni strani mestne občine in v medijih.  

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.