Po padcu umrl alpinist

Foto: PU Kranj Fotografija je simbolična.
Foto: PU Kranj Fotografija je simbolična.
Danes dopoldne, malo čez 10. uro, se je na Kalški gori v občini Preddvor smrtno ponesrečil alpinist.
Oglej si celoten članek

Na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje so navedli, da je alpinist umrl po padcu.
Posredovali so reševalci GRS Kranj in posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo GRS na krovu.

Mrtvega alpinista so prepeljali v dolino.

S Policijske uprave Kranj pa so sporočili, da so se po severni smeri Kalške gore vzpenjali trije alpinisti. Alpinist je pod vrhom gore v alpinistični opremi zdrsnil in zaradi hudih poškodb, ki jih je utrpel pri padcih in daljšem drsenju po trdi snežni podlagi, umrl. Druga dva alpinista nista bila poškodovana.

Vojaški helikopter je trojico alpinistov z gore prepeljal v dolino. Okoliščine kažejo, da gre za nesrečo, je zapisal mag. Bojan Kos, predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Kranj.

Pojasnil je še, da so poleg vojaškega helikopterja, kranjskih gorskih reševalcev, združene ekipe HNMP na Brniku pri obravnavanju smrti alpinista sodelovali tudi policisti gorske enote.

Policija prosi: Pazite nase!

Včeraj je ob tragični smrtni nesreči turne smučarke na severni steni Storžiča k previdnosti v gorah opozarjala že Gorska reševalna zveza Slovenije. Danes opozorilo o zahtevnih razmerah v gorah ponavlja tudi policija. "Sneg je povečini trd in zbit, podlaga je ponekod ledena, spet drugje je lahko napihan sneg. Pozivamo k veliki previdnosti in odgovornim odločitvam, ker v določenih okoliščinah tudi vsa alpinistična oprema ni dovolj za varno vrnitev domov. Prosimo, pazite nase!"

Pred enim tednom po vseh štirih na vrhu Kalške gore

Severna stena Kalške gore (2047 metrov) je priljubljena med alpinisti. Zadnji zapis, ki smo ga opazili na spletu o plezanju na njej, je izpred enega tedna, 11. aprila, na strani Gore-ljudje.

Alpinist Anže Čokl, Freeapproved, je tedaj objavil video in zapisal, da so "vstopili v severni steni Kalške gore v smeri Humar-Škarja, a smo se zaradi neugodnih razmer obrnili in se na vrh po vseh štirih vzpeli po severni steni čez smer Najlon kratka, po kateri smo tudi sestopili. Mestoma nas je ohladil veter zahodnih smeri in nas opomnil, da je v osojah višje v hribih še lahko zimsko."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 14:55 17. April 2021.

    Žalostno, izgubljamo mlade ljudi, ljubitelje narave. Po pameti torej, brez izzivanja svojih zmožnosti. Ni vredno in ni potrebno.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.