Podarjene vojaške hangarje bodo porušili

Foto: Google maps Hangarji na južni strani območja nekdanje vojašnice v Škofji Loki.
Foto: Google maps Hangarji na južni strani območja nekdanje vojašnice v Škofji Loki.
Na nedavni seji škofjeloškega občinskega sveta so sprejeli rebalans proračuna. Na prihodkovni strani je do največje spremembe prišlo zato, ker ministrstvo za obrambo ne bo nakazalo predvidenih 100 tisoč evrov za obnovo ceste v Crngrob, ampak le 60 tisoč evrov, bo pa ministrstvo na Občino Škofja Loka brezplačno preneslo hangarje na območju nekdanje vojašnice.
Oglej si celoten članek

Z Občine Škofja Loka so nam pojasnili, da so z ministrstvom  sklenili drugačen dogovor, ki vključuje in bo omogočil brezplačen prenos hangarjev na južni strani kompleksa nekdanje vojašnice.
Z Ministrstva za obrambo pa so za Žurnal24 razložili, da so z Občino Škofja Loka aprila 2022 sklenili Dogovor o urejanju razmerij glede uporabe in upravljanja vojaške infrastrukture na območju občine Škofja Loka v letih 2022 do vključno 2027, in sicer zaradi obremenjenosti občinskih lokalnih cest, komunalne in druge infrastrukture zaradi uporabe nepremičnin v lasti Republike Slovenije in v upravljanju Ministrstva za obrambo, ki se uporabljajo za potrebe Slovenske vojske .

V Dogovoru so tudi opredelili, da bo Ministrstvo za obrambo preneslo brezplačno na Občino Škofja Loka nepremičnine na podlagi predpisov o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja in utemeljenega javnega interesa preko Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Te nepremičnine so: pot v izmeri 621 kvadratnih metrov, ki je v naravi dostop do stavb, in pet stavb, ki zdaj služijo kot trgovski diskont in skladišča za potrebe civilne zaščite in več podjetij v skupni izmeri 2929 kvadratnih metrov.    

Iz dokumenta, objavljen je na spletni strani občine, je razvidno, da so na podlagi Dogovora o urejanju razmerij "uskladili vire financiranja", in sicer bo pri rekonstrukciji cestnega odseka strelišče – vas Crngrob ministrstvo namesto prvotnih 160.000 evrov sofinanciralo 60.000 evrov v zameno za brezplačni prenos hangarjev v vojašnici na občino.

V občinskih načrtih je zarisan park

Zemljišče, na katerem so hangarji, je v občinskih podrobnih prostorskih načrtih (OPPN), ki urejata celotno območje nekdanje vojašnice, v veliki meri namenjeno za zelene površine – za osrednji centralni park, ki bo povezoval nastajajoče stanovanjsko-bivalno območje na zahodnem delu vojašnice in novo mestno središče (sodobni mestni sub-center) Škofje Loke, ki ga vzpostavljajo na vzhodnem delu nekdanjega kasarniškega območja. Ko se bo OPPN začel izvajati, bo treba hangarje porušiti. Kdaj se bo to zgodilo, pa še ni znano, so nam pojasnili z občine.

V dogovoru pa se je ministrstvo za obrambo tudi zavezalo, da bo izdalo soglasje tako za brezplačni prenos zemljišč kot tudi objektov. Postopki prenosa še potekajo.

Glede prenove lokalne ceste, ki zajema rekonstrukcijo in razširitev lokalne ceste Škofja Loka – Crngrob – Dorfarje na cestnem odseku strelišče – vas Crngrob v skupni dolžini 550 metrov, pa so z občine napovedali, da bo ta izvedena še v letošnji gradbeni sezoni. Skupna vrednost prenove je 201.000 evrov, od tega bo Občina Škofja Loka prispevala 141.000 (70 odstotkov), ministrstvo pa bo, kot smo že navedli, soudeleženo s 30-odstotnim deležem v višini 60.000 evrov.  

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.