Poklon bazoviškim žrtvam v Prešernovem gaju

Foto: M. Ha. spomenik bazoviškim žrtvam v Kranju spomenik bazoviškim žrtvam v Kranju spomenik bazoviškim žrtvam v Kranju
Šestega septembra bo minilo 90 let od ustrelitve bazoviških junakov. V Kranju v Prešernovem gaju, kjer od leta 1931 stoji v njihov spomin spomenik, ki je sploh prvi spomenik, posvečen žrtvam fašističnega nasilja v Evropi, bodo že v petek, 4. septembra, ob 16. uri pripravili spominsko slovesnost.
Oglej si celoten članek

Slovenci, člani protifašistične organizacije Borba Ferdinand Bidovec, Fran Marušič in Alojzij Valenčič ter Hrvat Zvonimir Miloš so bili na prvem tržaškem procesu med 1. in 5. septembrom 1930 obsojeni na smrt z ustrelitvijo. Četverico je namreč fašistično sodišče obsodilo, čeprav jim niso dokazali neposrednega sodelovanja v napadu na tržaški fašistični časopis Il Popolo di Trieste.

Ker je bil 10. februarja 1930 pri napadu na uredništvo in tiskarno časopisa Il Popolo di Trieste ubit novinar, še dva pa sta bila hudo ranjena, se je tajna policija zelo potrudila in do konca aprila 1930 aretirala več osumljenih. Po mučenju so obtožene postavili pred posebno sodišče za zaščito države, ki so ga namesto sodnikov sestavljali častniki fašistične milice. Ob zori 6. septembra so obsojeno četverico ustrelili v hrbet na vojaškem strelišču pri Bazovici, še 12 obsojenim pa so naložili zaporne kazni.

Bazovica pri Trstu je po drugi svetovni vojni postala kraj spomina. Že mnogo prej, le nekaj mesecev po prvem tržaškem procesu, pa so Primorci v Kranju oziroma primorsko emigrantsko društvo Zarja po načrtu Draga Žerjala postavili spomenik bazoviškim žrtvam in Vladimirju Gortanu, eno leto prej umorjenemu v Pulju.

Poskusi za sodno rehabilitacijo bazoviških žrtev

Leta 1997 je bazoviškim junakom takratni predsednik Milan Kučan posthumno podelil najvišje državno odlikovanje. Obenem so si svojci žrtev začeli prizadevati za sodno rehabilitacijo ustreljenih, kajti ti za italijansko oblast uradno ostajajo teroristi.

Obnovljen spomenik

Mestna občina Kranj je prejšnji mesec poskrbela, da je spomenik bazoviškim žrtvam v Prešernovem gaju, kamnita piramida s simbolično odsekanim vrhom, dobil lepši izgled. Obnovljena je tako okolica spomenika kot tudi plošča z imeni ustreljenih.

Na spominski slovesnosti v petek, 4. septembra, bosta goste pozdravila kranjski župan Matjaž Rakovec in župan občine Doberdob Fabio Vizintin. Slavnostni govornik bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.