"Policija dela, kot je treba ..."

Foto: M. Ha. Sedež lokalnega odbora SDS (v stavbi, kjer je tudi knjigarna) na Prešernovi ulici v središču Kranja.
Foto: M. Ha. Sedež lokalnega odbora SDS (v stavbi, kjer je tudi knjigarna) na Prešernovi ulici v središču Kranja.
Kranjski mestni svetniki so na nedavni seji prisluhnili Davidu Zadražniku, pomočniku komandirja Policijske postaje (PP) Kranj. Na kratko je predstavil poročilo o delu PP za leto 2020, s poudarkom o varnostnih razmerah v Mestni občini Kranj, in povzel, da so te "na vseh področjih dela ugodne in stabilne". Svetnica SDS Saša Kristan je bila v razpravi, ko je vpraševala o vandalizmu in protestih, nekoliko skeptična do ocen o izboljševanju na področju kriminalitete, svetnik SD Evstahij Drmota pa je na osebnem primeru predstavil učinkovitost kranjske policije.
Oglej si celoten članek

Policisti so lani na območju Mestne občine Kranj obravnavali 1344 kaznivih dejanj, to je 1,3 odstotka manj kot v letu 2019. Pri tem pa je potrebno poudariti, da je to kar 75 odstotkov vseh kaznivih dejanj na območju PP Kranj, ki obsega poleg Mestne občine Kranj tudi občine Šenčur, Cerklje, Naklo, Preddvor in Jezersko, v katerih skupno biva 83 tisoč ljudi.

"Preiskanost kaznivih dejanj je bila 55,1-odstototna in lani smo bili na tem področju malo boljši kot leto poprej. Zadeva gre v pravo smer. Manj je bilo premoženjskih kaznivih dejanj, več je bilo le velikih tatvin, a so tudi te v povprečju desetih let. Lani sta bila v Kranju dva ropa in roparska tatvina in roparsko tatvino smo uspešno preiskali. Pri preprečevanju kriminalitete pa bilo potrebno še več storiti pri ozaveščanju občanov, kajti s sinergijo in skupnimi močmi bomo lažje odkrili storilce in jih spravili v pregon," je opozoril David Zadražnik, pomočnik komandirja PP Kranj.

V nadaljevanju je Zadražnik med drugim izpostavil, da je bilo lani manj prometnih nesreč kot v letu 2019 in ob tem podal splošno oceno o izboljšanju prometne varnosti. Kot zaskrbljujoče pa je navedel alkohol oziroma alkoholiziranost voznikov, ki so jih obravnavali na območju MO Kranj: povprečna stopnja je bila 1,74 grama alkohola na kilogram krvi. Tako bo policija tudi v prihodnje izvajala nadzore nad psihofizičnim stanjem voznikov.

Pojasnil je še, da so lani policisti, ko so dobili pristojnosti, ukrepali po Zakonu o nalezljivih bolezni, in da so samo na območju Mestne občine Kranj ugotovili 395 kršitev.

O polepljeni pisarni SDS, shodih in poškodovanem zajcu

Po tej predstavitvi komandirjevega pomočnika je sledila razprava. Najprej se je javila svetnica Saša Kristan. Povedala, da ima njihova stranka SDS v središču mesta pisarno. "Kako vi obravnavate to, kar se dogaja? Mnogokrat smo polepljeni. In vedno pokličem policijo, ker se bojim se, da bo enkrat nekaj samo priletelo ... To naj bi se obravnavalo kot vandalizem? Zanima me, ali se ne da nič narediti, na primer vzeti prstne odtise? Dogaja se tudi na parkiriščih in tam so kamere. Imam zelo slab občutek. Ali policija tega sploh noče obravnavati ali to vzame kot nekaj postranskega ali se res ne da nič ugotoviti in sankcionirati?" Takoj zatem pa je svetnica SDS vprašala še o shodih in protestih v Kranju. "So ti protesti ob petkih in shodi v Kranju in kolesarjenje prijavljeni? Če niso, ali policija ukrepa, ali izdaja globe in koliko jih je izdala?" jo je zanimalo

Pomočnik komandirja PP Kranj David Zadražnik je odgovoril, da policija ob sumu kaznivega dejanja poškodovanja lastnine v predkazenskem postopku zbere podatke, si ogleda in če najde dokaze na kraju, te dokaze tudi zavaruje in jih pošlje naprej v obdelavo. Zbere tudi obvestila prič, pogleda posnetke kamer ... Velikokrat pa gre za vandalizem in vandalizem je prekšek, a postopek je podobnen kot pri kaznivem dejanju. Glede shodov v Kranju pa je pojasnil, da niso bili prijavljeni in da je policija spremljala dogajanje tudi na spletu, a da večjih krišitev niso zabeležili in jih niso obravnavali.

Za nekaj smeha pa je v nadaljevanju poskrbel svetnik Evstahij Drmota (SD), ki je želel, kot je dejal, na dan, ko je krvava Luna, dodati še svojo informacijo oziroma osebno izkušnjo. "Ocenjujem, da policija v Kranju dela zelo dobro. Naš hišni pes je šel 30 metrov izven ograde v sosedovo ogrado, kjer ugriznil zajca. Pol ure po sosedovi prijavi je prišla policija, obravnavala primer in nam izstavila kazen, ker nismo imeli zaprte ograde. Ocenjujem, da policija opravlja svojo funkcijo tako kot je treba..."

Vsi drugi mestni svetniki niso imeli nobenih vprašanj in pripomb.

Statistika na celotnem območju PP Kranj

Izstopajoča posebnost v letu 2020 so bile kršitve Zakona o nalezljivih boleznih, zaradi česar se število drugih kršitev razlikuje od predhodnih obdobij, navaja poročilo Policijske postaje Kranj.

Lani so policisti skupaj ugotovili 1234 kršitev (v letu 2019 denimo 796) javnega reda. Največji delež v letu 2020 predstavljajo kršitve Zakona o nalezljivih boleznih (579) ter kršitve Zakona o varstvu  javnega reda in miru, katerih je bilo ugotovljenih 375, kar predstavlja 18,7-odstotno zmanjšanje glede na leto poprej, ko so jih ugotovili 461.

Sicer pa so lani, kot navajajo v poročilu, policisti PP Kranj obravnavali 93 kršitev Zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami, 41 kršitev Zakona o zaščiti živali, 106 prekrškov zaradi nedostojnega vedenja, 67 kršitev zaradi izzivanja ali spodbujanja k pretepu, 34 tovrstnih kršitev v družinskem oziroma partnerskem razmerju, 30 kršitev zaradi udarca, 11 tovrstnih kršitev v družinskem oziroma partnerskem razmerju, šest kršitev zaradi pretepanja, pa tudi 56 požarov, 18 nenadnih smrti, 15 nesreč na smučišču, 10 gorskih nesreč, devet iskalnih akcij, osem samomorov in osem delovnih nesreč.

Na območju PP Kranj se dolgoročno izboljšuje prometna varnost: lani so obravnavali 654 prometnih nesreč (837 v letu 2019), v katerih je bilo 214 poškodovanih (226 v letu 2019). Huje poškodovanih je bilo lani 28, štirje ljudje pa so v nesrečah umrli. V nesrečah je bilo udeleženih 94 kolesarjev, 81 voznikov tovornih vozil, 23 pešcev, 20 motoristov in 12 voznikov avtobusov.

Kot vzrok prometnih nesreč pa se pri povzročiteljih še vedno največkrat pojavlja nepravilen premik z vozilom, neprilagojena hitrost, nepravilna stran vožnje, neupoštevanje pravil prednosti 87. Zaskrbljujoč podatek je zlasti izredno povišanje števila nesreč zaradi neprilagojene hitrosti, poleg tega pa tudi število alkoholiziranih povzročiteljev nesreč. Povprečna stopnja alkoholiziranosti med njimi: v letu 2020 je znašala 1,57 g alkohola na kilogram krvi. Kar 45 voznikov je bilo udeleženih v nesrečah pod vplivom alkohola.

Na območju PP Kranj so lani ugotovili 9301 kršitev cestno-prometnih predpisov, poleg tega 655 kršitev v prometnih nesrečah. Glede na izdelane analize in spremljanje stanja v prihodnje ni pričakovati, da bi varnostne razmere bistveno odstopale od sedanjih, ocenjujejo policisti.

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 16:47 8. Junij 2021.

    S pren0snim računalnikom zaslužim veliko denarja (168 do 250 USD / uro). Prvi mesec sem prejel ček za 24568 ameriških …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.