"Poslušamo, da žrtve kličejo, ..."

Foto: Žurnal24 main
Foto: Žurnal24 main
"V zadnjem času je aktualnih kar nekaj kampanj v boju proti nasilju. Poslušamo, da žrtve kličejo, iščejo pomoč, a zaradi negotovih razmer in neznanega, kaj jih čaka, ostajajo v nasilnem razmerju." Te dramatične besede so v naše uredništvo naslovili iz Društva za pomoč ženskam in otrokom žrtvam nasilja Varna hiša Gorenjske in ob tem opozorili, da lahko le z ničelno toleranco do nasilja in skupnimi močmi pomagamo žrtvam nasilja.
Oglej si celoten članek

Leti 2020 in 2021 sta zaradi epidemije in omejitev drugačni, a kljub temu programi za podporo žrtvam nasilja in ženskam v stiski, to so Varna hiša Gorenjske, Materinski dom Gorenjske in Center za informiranje in svetovanje za žrtve nasilja na Gorenjskem, tečejo nemoteno.
Lani je bilo v Varno hišo Gorenjske vključenih 60 žensk in otrok, žrtev nasilja. V letošnjem letu pa že 20. "Prav toliko pa jih je klicalo, da potrebujejo pomoč in razmišljajo o odhodu iz nasilnega razmerja, a se kasneje za to (še) niso odločile. To dejanje seveda terja veliko poguma, saj je potrebno zapustiti dom, ki so ga so-ustvarjale in iti v neznano, čeprav veš, da je to rešitev," so razmere opisali v društvu.
V materinski dom je bilo lani vključenih 20 žensk in njihovih otrok, v letošnjem letu pa že 10.

Nasilje se dogaja doma, med štirimi stenami

O tem, da so na Gorenjskem nezavidljive razmere, so nam potrdili tudi na Policijski upravi Kranj.

Predstavnik za stike z javnostmi mag. Bojan Kos je navedel, da so gorenjski policisti letos izrekli 10 prepovedi približevanja (lani v istem  obdobju  14). "V devetih primerih so policisti izrekli prepoved približevanja zaradi suma storitve kaznivega dejanja nasilje v družini, v enem primeru pa zaradi prekrška nasilno in drzno vedenje proti družinskemu članu. Teh prekrškov letos je bilo letos 46, lani (v vsem letu) 68. Letos so policisti obravnavanih manj oseb pod vplivom alkohola, in sicer 14 (lani 29). Večina prekrškov (41) je bila storjenih v zasebnem prostoru. V segmentu kriminalitete pa so gorenjski policisti letos zaznali 28 kaznivih dejanj nasilja v družini, lani 25," je opisal grozljivo statistiko mag. Kos in dodal, da o vseh obravnavanih primerih, tudi če policija ne uvede ne kazenskega ne prekškovnega postopka, obvestijo pristojni center za socialno delo.

Kaj je Varna hiša, kaj je materinski dom

Program Varna hiša Gorenjske je namenjen ženskam in otrokom žrtvam nasilja. V okviru programa dobite možnost umika pred nasiljem v varen prostor, podporo pri ozaveščanju o osebni situaciji, zaščito in podporo pri zavestnem spreminjanju lastnega življenja, razvijanju veščin za življenje in tudi podporo po odhodu iz programa.

Program Materinski dom Gorenjske je namenjen nosečnicam, ženskam z otroki ali brez otrok, ki so v težkih življenjskih razmerah (ekonomske in stanovanjske težave, nerazumevanje v družini, izključenost iz svoje socialne mreže, vzgojna nemoč..). Namestitev v program omogočajo tudi ženskam po zaključenem programu v Varni hiši.
V okviru programa uporabnikom nudijo prostor, zaščito, podporo, strokovno pomoč in zagovorništvo. "Zagotavljamo jim varen prostor, podporo in učenje ter razvijanje socialnih veščin za življenje, jih podpiramo in krepimo pri starševski vlogi in vzgoji otrok in nudimo podporo po odhodu iz programa," sporočajo iz Društva za pomoč VHG vsem tistim, ki so še v dvomu.

Svetovanje, pogovori in tudi zagovorništvo

Program CIS - Center za informiranje in svetovanje za žrtve nasilja na Gorenjskem je namenjen polnoletnim uporabnicam in uporabnikom. S soglasjem staršev nudijo pomoč tudi mladoletnim, ki doživljajo različne vrste nasilja.

Uporabnikom nudijo informacijske, razbremenilne, psihosocialne in svetovalne razgovore in jih informiramo o možnih oblikah pomoči, ki jih lahko koristijo. Spremljajo pa jih tudi do različnih služb, strokovnjakov in po potrebi izvajamo zagovorništvo.

Lani je bilo v program CIS vključenih 115 uporabnikov, od teh 14 otrok žrtev nasilja. V letošnjem letu pa se je vključilo že 59 uporabnikov, od teh je 22 takih, ki potrebujejo pomoč že dlje časa, 37 pa je občasnih, so navedli iz Društva za pomoč VHG.

Zberite pogum in poiščite izhod

"Zavedati se moramo, da lahko le z ničelno toleranco do nasilja in skupnimi močmi pomagamo žrtvam nasilja in si ne zatiskamo oči in mislimo, da to ni naša stvar.
Žrtvam pa želimo sporočiti, da naj zberejo pogum, poiščejo izhod iz stiske in pridejo PO MOČ, da bodo lahko živele brez strahu. Verjemite, nihče ni tako malo vreden, da bi moral prenašati nasilje," jasno sporočajo iz društva.

Zato jim pišite na  vh.gorenjska@siol.net oziroma jih pokličite na 051 200 083.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.