Presenečenje v Kranju

Foto: Peter Šalamon
Foto: Peter Šalamon
Po preštetih skoraj vseh glasovih na lokalnih volitvah je znana sestava kranjskega mestnega sveta v novem mandatu.
Oglej si celoten članek

Kranjski mestni svet sestavlja 33 članov. Za mesta v njem se je potegovalo 12 list in strank. Velik met je tokrat uspel stranki SD, ki je v času volilne kampanje stalno pridobivala. Tako je postala zmagovalka letošnjih volitev v Kranju. »Mislim, da zmaga predstavlja predvsem dobro in sistematično delo vsa štiri leta. Tako v mestnem svetu kot tudi v sami stranki. Velik del je tudi kampanja, kjer so praktično vsi kandidati bili aktivni na terenu,« je zmago komentiral predsednik SD Kranj Janez Černe. V prejšnjem mandatu je imela stranka SD pet članov v mestnem svetu, tokrat jih bo v njem sedelo sedem.

Ankete so v Kranju napovedovale zmago Gibanja Svoboda, na koncu pa so zasedli drugo mesto. V mestnem svetu jih bo zastopalo 6 članic in članov. »Rezultat je glede na udeležbo pričakovan, zato niti nismo pričakovali zmage. Žalosti me, da je bila udeležba manjša kot na  prejšnjih lokalnih volitvah. To je pokazatelj, da so ljudje rahlo naveličani super volilnega leta. Veseli me, da bomo še vedno lahko sodelovali pri lokalnih odločitvah in tako dokazali, da so volivci, ki so nas podprli, imeli prav. Trudili se bomo, da upravičimo njihovo zaupanje,« je povedala Sandra Gazinkovski iz Gibanja Svoboda. Glede podpore v drugem krogu je pojasnila, da odločitve še niso sprejeli, ob tem pa je še dodala: »Vseeno pa pozivam vse volivce, da se udeležijo referenduma, saj odločamo o zelo pomembnih vprašanjih. 3xZA je prava rešitev.«

Na tretjem mestu je z nekaj manj odstotki kot Gibanje Svoboda in šestimi mandati pristala SDS. Prav toliko članov v mestnem svetu so že imeli v prejšnjem mandatu. Resni.ca, ki jo vodi Zoran Stevanović, je tokrat dobila en mandat manj kot pred štirimi leti. V naslednjih štirih letih jih bo tako predstavljalo 5 članic in članov. Po drugi strani je en mandat več pridobila NSi, ki jo bo v novem mandatu zastopali trije svetniki. »Z rezultatom smo zadovoljni, ponovno imamo 3 svetnike, kar pomeni večjo politično moč. Zgodovinsko smo dosegli najvišji odstotek glasov in prejeli tudi največje absolutno število glasov. Stanka NSi v Kranju raste,  z dobrim delom pridobivamo nove volivce. Trudimo se biti blizu ljudem in slišati njihove potrebe, okrepili pa smo tudi svete KS, ki so odlična povezava z volivci. Zdaj nas čaka delo, da uresničimo nastavljeni NSi program razvoja Kranja 2022 – 2026,« je vesela predsednica NSi Kranj Irena Dolenc.

Glede na prejšnje volitve je dva mandata izgubila stranka Več za Kranj. V novem mandatu jo bosta zastopala dva svetnika. Svetnika več, in sicer dva, pa bodo v novem mandatu imeli v Povezanih lokalnih skupnostih. »Z rezultatom smo v stranki zadovoljni, saj imamo v novem mandatu še enkrat več svetnikov, kot smo jih imeli sedaj. Pokazali smo, da se trdo delo obrestuje, sedaj bomo lahko naredili še več. Posebej ponosni smo tudi na število izvoljenih članov v krajevnih skupnostih, saj jih imamo kar 33. Ravno ta povezava članov krajevnih skupnosti in mestnih svetnikov nam omogoča, da zaznamo resnične potrebe na terenu, pri ljudeh, in jih nato preko mestnih svetnikov uresničimo,« je povedal Tomaž Ogris iz PLS. Po en mandat sta na volitvah dobili še Levica in Lista za razvoj Kranja. Pred vrati kranjskega mestnega sveta so tako ostali SLS in Zeleni Slovenije, DeSUS in SNS.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.