Prešernov sodobnik pripeljal v Kranj predsednika Poljske

Foto: Nejc Fon/Mediaspeed Razkritje kipa v Kranju Foto: Nejc Fon/Mediaspeed Razkritje kipa v Kranju Foto: Nejc Fon/Mediaspeed Razkritje kipa v Kranju Foto: Nejc Fon/Mediaspeed Razkritje kipa v Kranju Foto: Nejc Fon/Mediaspeed Razkritje kipa v Kranju Foto: Nejc Fon/Mediaspeed Razkritje kipa v Kranju Foto: Nejc Fon/Mediaspeed Razkritje kipa v Kranju Foto: Nejc Fon/Mediaspeed Razkritje kipa v Kranju Foto: Nejc Fon/Mediaspeed Razkritje kipa v Kranju
Na poti Prešernovih sodobnikov je na svetovni dan poezije poljski predsednik Andrzej Duda odkril kip poljskega pesnika Adama Mickiewicza.
Oglej si celoten članek

Mestna občina Kranj je v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Poljske na svetovni dan poezije postavila doprsni kip Prešernovega sodobnika Adama Mickiewicza (1798–1855). To je sedmi doprsni kip v Parku La Ciotat v Kranju, Prešernovem mestu, na t. i. Poti Prešernovih sodobnikov.

Zbrane so nagovorili župan Kranja Matjaž Rakovec, predsednik Poljske Andrzej Duda, v imenu predsednice Slovenije njen soprog Aleš Musar, poljski veleposlanik Krzysztof Olendzki in generalni direktor podjetja MAN Truck & Bus Slovenija Jan Löwhagen.

Mestna občina Kranj (MOK) je med predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije leta 2021 v Park La Ciotat v Kranju – park se imenuje po prvem mestu, s katerim se je Kranj pobratil leta 1958 – umestila Pot Prešernovih sodobnikov. Gre za spominsko obeležje, ki ga odtlej postavlja in dopolnjuje s postavljanjem doprsnih kipov Prešernovih mednarodnih sodobnikov v sodelovanju z veleposlaništvi.

Doprsni kip poljskega pesnika iz obdobja romantike Adama Mickiewicza, ki so ga uradno odkrili na svetovni dan poezije, je sedmi spomenik Prešernovih sodobnikov v Parku La Ciotat. Dela Mickiewicza in Prešerna, ki je iskal navdih tudi v stvaritvah dve leti starejšega poljskega pesnika, so si podobna v idejah, motivih in oblikah. Njuno ustvarjanje med drugim vsebuje sonete in pesniško zbirko z istim naslovom – Poezije. Oba sta pripadala zatiranemu narodu brez države ter iz nesrečne ljubezni do dekleta iz višjega družbenega razreda črpala pesniško ustvarjalnost.

Podstavek za poljski kip je doniralo podjetje MAN Truck & Bus Slovenija, sam doprsni kip pa Veleposlaništvo Republike Poljske v Ljubljani.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.